Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Temizlik sırası aracı kurumlarda

17 Şubat 2014, 08:29 - -

30 Ocak 2014 tarihinde bir aracı kurumu incelemeye giden iki Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanı beklenmedik bir tepkiyle karşılaşmış. Kurum yetkilileri randevu almadıkları gerekçesiyle uzmanları bir süre bekletmiş.

İnanılması güç!

Büyük bir değişim sürecine giren sermaye piyasalarında ilginç olaylar yaşanıyor...

Tabii hedef büyük; 2023’te halka açık 1000 şirket, 8 milyon yatırımcı…

Süre kısa, pasta büyük, “Ben de cebimi doldurayım” diyen borsaya koşuyor.

Kimisi batmakta olan şirketini halka açıyor, kimisi büyük paralar kazanma umuduyla aracı kurum alıyor.

Seferberliğin kelime anlamı; ‘yolculuğa, savaşa hazır hale gelme...’

Belli ki bu anlayışla yola çıkılmış. Herkes kendisini bir para savaşının içerisinde sanıyor. Aracı kurum ve şirket patronları yatırımcılara karşı sefer üstüne sefer yapıyor…

Arz seferberliğinin ilk saflarındaki şirketleri alan yatırımcılar telef oldu bile, patronları tarafından hortumlanan şirketlerde mevzilenen yatırımcılar ise savaşın ortasında cephanesi tükenmiş askerden farksız.

Seferberlik sonrası zayiat büyümeye başlayınca hükümet duruma el koydu, yönetimler değişti, kurallar yeniden yazılmaya başlandı.

Halka arz seferberliğinde hasarlar kısmen azaldı. Ancak aracı kurumlar cephesinde sıkıntılar hâlâ çok büyük.

Yeni düzenlemelerle sermaye şartı getirilen aracı kurumların ismi de yatırım kuruluşu olarak değiştirildi. 25 milyon liralık sermaye şartı süresi Temmuz 2014 yılında doluyor. Kısa vadede büyük paralar kazanmak için seferber olan aracı kurumların büyük bir kısmı zaten bu süreçte tarih olacak. Kalanlar da işi kurallarına göre yapacak.

Gerçek anlamıyla kurumsal finansman, araştırma ve pazarlama servisleri kurulacak. Aracı kurumlar yatırım kuruluşu olacak, bugün olduğu gibi part-time yapılan bir iş olmaktan çıkacak. Asıl işiyle ilgisi olmadığı halde elimin altında olsun büyüyen pastadan biz de nemalanırız mantığı kısa bir süre sonra ortadan kalkacak. En kaliteli hizmeti, en iyi ürünü satanlar büyük paralar kazanacak. 

Hisse senedi işlemleri bankalardan yatırım kuruluşlarına geçecek.

Her şey kuralına göre yapılacağı için SPK’nın denetim elemanları gittiğinde kimse “Randevu aldınız” mı diye soramayacak. Hiçbir aracı kurum müşterisine verdiği kredi için, “Ben euro bozdurarak bu parayı sana kullandırdım, kur arttı bu farkı da istiyorum” diyemeyecek. Müşteri bu talebi reddedince de tehdit edilemeyecek.  

Benim 6 yaşındaki oğlumun bile banka hesaplarını sormadan inceleyen SPK uzmanları tabii ki kendilerine bağlı aracı kurumlara çat kapı giderek istediği incelemeyi yapacak. Zaten piyasa dolandırıcılarına çanak tutan aracı kurumlara göz yumulmaya devam edilirse 2023’te değil 8 milyon yatırımcı 8 bin yatırımcı bile kalmayacak.

Büyük hedeflere ulaşmak için aracı kurumlarda temizlik zamanı… Yarın çok geç olabilir!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)