İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Temettü verimliliği yüksek hisseler

19 Ağustos 2016, 13:10 - -

Hisse senetlerinde sürekli uzun vadeli yatırımlardan bahsedilir, uzun vadeli yatırımlarda da temettü verimliliği ön plana çıkarılır. Bugün Borsa İstanbul’da düzenli ve istikrarlı temettü ödeyen şirketlere göz atacağız.

Son 1 yıl %7 ve üzeri temettü verimliliğine sahip 39 hisse mevcut:

Temettü verimi yüksek piyasa değeri defter değerinin altındaki şirketler ilgi çekici olabilir:

Son 1 yılda yüksek temettü ödemiş olmak iyi bir gösterge olmasına rağmen istikrarı göstermez. Son 3 yılın istikrarlı olarak %7 ve üstünde temettü ödeyen hisselerine bakalım:

Son 3 yılda istikrarlı olarak %7 üstünde temettü verimliliğine sahip 24 hisse var:

Bu hisselerden defter değerinin altında işlem görenlere bakalım:

Son 3 yılda istikrarlı olarak temettü ödeyen, net kar marjıo 0’dan büyük defter değeri eksi olmayan şirket sayısı 18.

Yukarıdaki kriterleri uyguladğımızda dışarıda kalan hisseler:

Bu hisselerden finansal olanları ayırmak gerekir, finansal hisselerde EV ve net marj hesaplaması daha farklı, dolayısı ile 18 hisseli listeye PRKME ve DOBUR hariç diğer hisseleri de almalıyız.

Temettü ödeyen şirketler arasında büyük şirketler de var, küçük şirketlerde. Bununla birlikte Borsa İstanbul’da 400 üzerinde hisse olduğu göz önüne alınırsa temettü ödeyen şirket sayısının ne kadar az olduğu gerçeği aşırı derecede sırıtıyor. Borsa daha istikrarlı bir yapıya kavuşacaksa tatmin edici temettü ödeyen şirketlerin de sayısının artması gerekir. Bu haliyle borsa sadece fiyat hareketlerinden para kazanmaya uygun, uzun vadeli yatırıma değil.

İyi hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)