Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Stochastics göstergesi ile al-sat stratejisi

25 Haziran 2019, 06:55 - -

Stochastic Osilatörü bir senedin kapanış fiyatını verilen bir periyot içinde seyrettiği fiyat aralığı ile karşılaştıran bir göstergedir. Bu göstergeyi ortaya atanlar kağıdın son zamanlarda taradığı fiyat seviyelerine yakın kapanacağını söylemektedirler. Yani eğer fiyatlar yükseliyorsa kağıdın kapanış fiyatı seçilen periyot içindeki en yüksek fiyata doğru gitme eğiliminde olacak, eğer fiyatlar düşüyorsa seçilen periyot içindeki en düşük fiyata gitme eğiliminde olacaktır. 

Stochastic Osilatörü iki ayrı eğri ile gösterilir ve yorumlama bu eğrilerin karşılaştırılması ile yapılır. Ana eğri yavaşlatılmış %K eğrisi olarak adlandırılır ve aynı grafik üzerine %D olarak adlandırılan ikinci bir eğri daha vardır. Yavaşlatılmış %K çizgisi genellikle kesiksiz devam eden bir çizgi iken %D çizgisi kesik çizgi olarak gösterilir. Yavaşlatılmış %K çizgisi hesaplanmadan önce %K'nın hesaplanması gerekir. %K eğrisinin hesaplanışı aşağıdaki formül yardımıyla yapılır. 

%K= 100 * (SGKF - ED) / (EY-ED) 

Burada eğer son 5 günlük süreyi periyot olarak almışsak, 

ED : Senedin son 5 gün içindeki en düşük değeri 

EY : Senedin son 5 gün içindeki en yüksek değeri 

Burada eğer son günkü kapanış fiyatı son 5 gün içindeki en yüksek değere daha yakınsa fiyatların yükseleceğine, aksi halde fiyatların düşeceği kabul edilir. Yavaşlatılmış %K eğrisi ise %K eğrisinin belli bir periyot için hesaplanan hareketli ortalaması, %D eğrisi ise yavaşlatılmış %K eğrisinin belli bir periyot için hareketli ortalamasıdır. Yani; 

%D = HOx [Yavaşlatılmış %K] 

Buradaki HOx ise x gün için hareketli ortalamayı ifade etmektedir.

-Stokastik +20 seviyesini yukarı keserse alış
-Stokastik +80 seviyesini aşağı keserse satış
-Stokastik %D'yi yukarı keserse alış
-Stokastik %D'yi aşağı keserse satış sinyalleri ürettiği varsayılır.

Finnet Teknik Analist 4.0 Programını kullanarak aşırı alımda, aşırı satımda olan hisseleri basit ve pratik bir şekilde listelemek mümkün.

Programın “hisse bul” özelliğini kullanarak BIST 100 Endeksi için analizi yaptık.

Stochastics göstergesine göre aşırı alım ve aşırı satımda bulunan BIST 100 hisselerinin listesi şöyle:

Stochastics göstergesi aşırı alımda olan BIST 100 hisselerinin listesi:

Hisseleri Stochastics göstergesine göre kendiniz yorumlayabileceğiniz gibi otomatik yorumlardan da yararlanabilirsiniz. Finnet 2000 Borsa Bilgi sitesinde hisse senetleri seçilerek teknik analiz bölümünden gösterge analizleri ile ulaşılabilir.



Park Elek.Madencilik Hissesinin fiyat seyri ve stochastics göstergesi
Stokastik, +80 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. Hareketli ortalamasını aşağı yönde kesmiş olması, çok kesin olmasa da, kısa vadeli bir düşüş olasılığına işaret ediyor olabilir.



Stochastics göstergesi aşırı satımda olan BIST 100 hisselerinin listesi:

Soda hissesinin fiyat seyri ve stochastics göstergesi
Stokastik, +20 seviyesinin altında ve aşırı satım bölgesinde bulunuyor. Hareketli ortalamasını yukarı yönde kesmiş olması, çok kesin olmasa da, kısa vadeli bir yükseliş olasılığına işaret ediyor olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)