Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

SPK’ya düşen büyük görev

20 Temmuz 2012, 00:00 - -

Değerli okuyucular, bu yazımızda, TBMM tatile girmeden yetişememiş olan yeni Sermaye Piyasası Kanunu’ndan, tasarruf sahiplerini en fazla ilgilendiren meşhur temettü konusuna değineceğiz. Değerli yatırımcılar öncelikle yürürlükte olan Sermaye Piyasası Kanunu’nun 1981 yılından bu yana yürürlükte olduğunu ve 31 yıl aradan sonra yeni bir kanunla Sermaye Piyasası’nın düzenlenmesini gayet olumlu bulduğumu belirtmek isterim. Ayrıca yeni kanunu yatırımcı açısından incelediğimizde, yatırımcıların zarara uğratılmasının önüne geçilmesi adına kayda değer maddelerin olduğunu söylemek isterim. Sermaye Piyasası Kurulu, yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber, geniş yetkilerle donatılmış olacak, kurul görevini kötüye kullanılması kanaati edindiği takdirde sektör ve şirket bazında farklı esaslar belirleme yetkisine sahip olacak, temettü konusu da bunlardan birisi.
1981 yapımı olan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda, temettüyü,1. Temettü oranının esas sözleşmede belirlenmesi şeklinde SPK belirleyici rolündeydi. Yeni gelecek kanunda ise toplamı 139 maddeden oluşan kanunun 19.maddesinde temettü ele alınıyor ve deniyor ki; “Temettü dağıtımı genel kurullarda belirlenecek politikalar paralelinde gerçekleşecek”. Burada aklımıza şu nokta geliyor; halka açıklık oranı yüzde 50’nin altında olan firmalarda bu temettü dağıtım politikaları tasarruf sahibi lehine olmayabilir. Tam da bu noktada SPK elini taşın altına koyma pozisyonuna girebilecek yeni kanunla. Yeni kanun diyor ki; temettü genel kurullarda serbesti ile belirlenecek ama görevin, yetkinin kötüye kullanılmasını engellemek adına SPK sektör ve şirket bazlı farklı esaslar belirleyebilecek, SPK tasarruf sahibinin hamisi konumuna gelebilecek, bu yeni kanunla beraber.
Yeni kanun paralelinde; kanunen ayrılması gereken yedekler, pay sahipleri için belirlenen kar payı ayrılmadıkça, başka yedek ayrılmasına, gelecek yıla kar aktarılmasına, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlara kar payı dağıtılmasına izin vermiyor. Yani, ‘genel kurullarda belirlenen temettü dağıtılmadan bir şey yapamazsın’ diyor.
Bu yazımızda yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nda temettüyü kabaca ele aldık. Sonuç olarak şunu ifade etmek isterim; 26 yıllık geçmişinde imajı pek de parlak olmayan hisse senedi piyasamızın, itibarını ve hak ettiği ilgiyi yakalaması adına yeni kanun kadar, geniş yetkilerle donatılmış SPK’nın, bu yetkilerini, objektif olarak yatırımcıyı korumak adına kullanması sermaye piyasamızı coşturabilir, yatırımcılar, yeni kanunun sonbaharda yasalaşıp, yürürlüğe girdikten sonra ilk temettü dönemi olan 2013 yılının ilk yarısını dikkatle izleyecektir. Gelişmeler güveni tesis ederse, ülke olarak, sektörün meyvelerini yemeğe başlarız, bunun olacağına da güvenimiz tamdır. Bir sonraki yazımız da kanunun getireceği yeni haklarınızı paylaşacağım, saygılarımla...
Sorularınız için: [email protected]
@arfunvr twitter

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)