İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Son 5 yılda Euro bazında kazandıran hisseler

20 Aralık 2019, 17:40 - -

Son 5 yılda Euro, yüzde 132 değer kazandı. 19 Aralık 2014’te 2,84 seviyesinde olan Euro, 19 Aralık 2019’da ise 6,60 TL’nin üzerinde bulunuyor. BIST 50’de işlem gören 23 hisse ise Euro bazında yatırımcısına kazandırdı.

Borsa endeksi 5 yıl önce 82.200 seviyelerindeyken şu sıralar 110 binin üzerinde. Aynı dönemde Euro/TL ise yüzde 132 değer kazandı. Borsa 50’de yer alan 23 hisse senedi Euro bazında yatırımcıya kazandırdı. Farklı sektörlerden hisselerin yer aldığı bu 23 hisse şöyle: Sasa Polyester, Yataş, İş Finansal Kiralama, Koza Madencilik, Koza Altın, İpek Doğal Enerji, Kordsa Teknik Tekstil, Verusa Holding, Tekfen Holding, Aselsan, Tüpraş, Soda Sanayii, Global Yat. Holding, Alarko Holding, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Doğan Holding, İhlas Holding, Petkim, Polisan Holding, Pegasus, Şişe Cam ve Tofaş Oto. Fab.

Euro bazında kaybettirenler
Euro bazında değer kaybeden ise 26 hisse senedi bulunuyor. Bu hisselerin başında yüzde 80 ile Halk Bankası geliyor. Halk Bankasını yüzde 70,91 ile Emlak Konut GMYO ve yüzde 69,37 ile Şekerbank izliyor.

Son 5 yılda dolar bazında kazandıran hisseler
Son 5 yılda dolar, TL karşısında yüzde 156 oranında değer kazandı. 19 Aralık 2014’te 2,31 TL seviyesinde olan dolar/TL kuru 19 Aralık 2019’da ise 5,95 TL seviyelerinde bulunuyor. BIST 50’de işlem gören 17 hisse ise dolar bazında yatırımcısına kazandırdı. Bu hisseler; Sasa Polyester, Yataş, İş Finansal Kiralama, Koza Madencilik, Koza Altın, İpek Doğal Enerji, Kordsa Teknik Tekstil, Verusa Holding, Tekfen Holding, Aselsan, Soda Sanayii, Tüpraş, Global Yat. Holding, Alarko Holding, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan ve Doğan Holding.

Dolar bazında kaybettirenler
Dolar bazında değer kaybeden ise 32 hisse senedi bulunuyor. Bu hisselerin başında yüzde 82 ile Halk Bankası geliyor. Halk Bankasını izleyen şirketler Euro bazında olduğu gibi yüzde 74,36 ile Emlak Konut GMYO ve yüzde 73,43 ile Şekerbank oluyor.



Son 5 yılda TL bazında en fazla kazandıran BIST 50 hisseleri
BIST 50’de işlem gören hisseler içerisinde son 5 yılda TL bazında yatırımcısına kazanç sağlayan 43 hisse bulunuyor. Bu hisseler; Sasa Polyester, Yataş, İş Finansal Kiralama, Koza Madencilik, Koza Altın, İpek Doğal Enerji, Kordsa Teknik Tekstil, Verusa Holding, Tekfen Holding, Aselsan, Soda Sanayii, Tüpraş, Global Yat. Holding, Alarko Holding, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Doğan Holding, Pegasus, Polisan Holding, İhlas Holding, Petkim, Şişe Cam, Tofaş Oto. Fab., Vestel, Bim Mağazalar, Trakya Cam, TAV Havalimanları, Koç Holding, Arçelik, Türk Hava Yolları, Kardemir (D), Turkcell, Aksa Enerji, Ülker Bisküvi, Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası (C), Türk Telekom, T.S.K.B., Vakıflar Bankası, Sabancı Holding, Zorlu Enerji ve Migros Ticaret.

Son beş yılda TL bazında kaybettirenler
Son beş yılda yatırımcılarına kaybettiren 6 BIST 50 şirketi bulunuyor. Bu şirketler T. Halk Bankası, Emlak Konut GMYO, Şekerbank, Yapı ve Kredi Bankası, Coca Cola İçecek ve Türk Traktör.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)