Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Son 10 yılda en fazla bedelli sermaye artışı yapan borsa şirketleri

08 Haziran 2018, 10:18 - -

Son 10 yılda 12 şirket 3 ve üzerinde bedelli sermaye artırımı yaparak yatırımcıdan para topladı.

Borsa şirketleri bedelli sermaye artırımı ile yeni kaynak yaratıyor. Son 10 yılda 12 şirket 3 ve üzerinde bedelli sermaye artırmı gerçekleştirdi. Bu şirketler içerisinde spor kulüplerinden Galatasaray dikkat çekiyor. Galatasaray Sportif, son 10 yılda üç defa bedelli artırım yaptı.

Şirketler yeni kaynaklar bulmak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bunlardan biri de sermaye artırımı yoludur. Bedelli ve bedelsiz olarak iki çeşit sermaye artırım yöntemi vardır. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin öz sermaye kalemi altında birikmiş kaynakların (dönem karı gibi) kullanılarak ödenmiş sermayesini artırması işlemidir. Bu işleme “hisse bölünmesi” de denir. Bedelsiz sermaye artırımında şirketin kasasına nakit girişi olmaz.

Bedelli sermaye artırımında ise şirketin kasasına ek para girişi olur. Bedelli sermaye artırımlarında, şirketin mevcut ortaklarına payları oranında yeni ihraç edilecek hisselerden alma hakları verilir. Buna “rüçhan hakkı” denir. Mevcut ortaklar isterlerse rüçhan haklarını kullanarak yeni hisselerden satın alabilirler. Sermaye artırımına katılmak istemeyen ortaklar rüçhan haklarını borsada satabilirler. Sermaye artırımına katılmayan ortakların şirket sermayesindeki payları doğal olarak azalacaktır.

Bedelli sermaye artırımlarına dair bazı önemli noktalar vardır.

-Şirketin mevcut ortaklarına, payları oranında ve nakit karşılığında yeni hisse alma opsiyonu tanınır (rüçhan hakkı)
-Şirketin ödenmiş sermayesi ve öz sermayesi artar.
-İşlem sonucunda şirketin hem hisse senedi fiyatı hem de piyasa değeri değişir.
-Bedelli sermaye artırımı, mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak, sadece yeni yatırımcılara yönelik de yapılabilir.

Pratik bir şekilde şirketlerin sermaye artırımlarını hesaplamak için ücretsiz olarak sermaye temettü hesap makinesini kullanabilirsiniz: www.finansmatik.com

Şirketlerin bedelli sermaye artırımı sonrasında yeni hisse fiyatını bir örnekle açıklarsak; A şirketinin 100 milyon TL ödenmiş sermayesi, 250 milyon TL öz sermayesi, 500 milyon TL de piyasa değeri olsun. Buradan A hissesinin fiyatı 500/100 = 5 TL çıkıyor. A şirketinin hisse başı 3.00 TL fiyattan 50% oranında bedelli sermaye artırımı yapacağını varsayalım. Bu durumda şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyondan 150 milyona, öz sermayesi ise 250 milyondan 250 + (3 x 50) = 400 milyona çıkacaktır. Elinde 10 lot A hissesi olan ve sermaye artırımına katılmak isteyen yatırımcı, 15 TL karşılığında 5 lot yeni hisse alacaktır ve toplam 15 lot hisseye sahip olacaktır. Bu işlem hisse fiyatını (5.00 x 100 + 3.00 x 50)/150 = 4.33 TL, piyasa değerini de 4.33 x 150 = 650 milyon yapar.

En fazla bedelli artırım yapan şirketler

Borsada bazı şirketler sık sermaye artırımı yaparken bazı şirketler ise nadir olarak sermaye artırımı yapıyor. Borsada sık bedelli sermaye artırımı yapan şirketleri Stockeys.com mali analiz portalını kullanarak inceledik.

Son 10 yılda en fazla bedelli sermaye artışı yapan borsa şirketlerini incelediğimizde ilk sırada 5 kez bedelli sermaye artırımı yapan Viking Kağıt yer alıyor. Viking Kağıt ortalama her iki yılda bir bedelli sermaye artışı yapmış görünüyor. Viking Kağıt’ı 4’er bedelli sermaye artırımı ile Karsan Otomotiv ve Ray Sigorta takip ediyor. Özderici GMYO, Artı Yatırım Holding, Deva Holding, Galatasaray Sportif, Gersan Elektrik, Güler Yatırım Holding, Kipa Ticaret, Makina Takım ve Zorlu Enerji son on yılda 3’er kez bedelli sermaye artırımı yapan diğer borsa şirketleri.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim Yusuf 01 Ekim 2020 18:46

    Merhaba sermaye azaltıp aynı anda sermaye attıran şirketler kim bilen varmı

  • Doğru söz20 Kasım 2018 23:04

    Eğer yeni yatırım için artışa gidiyorsa tamam... Ama batık şirket, borçlarını ödemek için bu parayı zorla toplamak istiyorsa buna müsade eden SPK de o kadar suçludur

  • demirkan 09 Haziran 2018 13:14

    GS ŞAMPİYON OLDU. BEDELLİ YE HAKETTİ.

  • KEMAL08 Haziran 2018 21:56

    YAW ARKADAŞ ALMAYIN BU HİSSELERİ OLSUN BİTSİN OLAY BUDUR BAKIN BİR SENE SONRA YALVARIRILAR HADİ GELİN DE ALIN DİYE

  • BORSACI 08 Haziran 2018 11:31

    YATIRIMCIYI KAÇIRMAK İÇİN ÇABA VAR YETKİLİLER SORGULANMALI SÜREKLİ SERMAYE ARTIŞINA İZİN VERİP HİSSELERİ KURUŞLUK YAPANLAR SORGULANMALI.

  • Kamil08 Haziran 2018 10:55

    Sürekli bedelli sermaye artırımı yapıp yatırımcısına kuruş temettü dağıtmayan şirketler oldupu sürece bizde kurumsal yatırımcılar varolmaz. Yatırımcıyı sağmal inek gibi gören anlayıştan vazgeçilmeli, temettü zorunlu olmalı, bedelli sermaye artırımına sınıt gelmeli. BOYP daha geçen yıl %350 yaptı bu sene yine para istiyor. Spk küçük yatırımcının bu şekilde sistemli soyulmasına dur demeli.

  • demirkan 09 Haziran 2018 13:19

    BOYNERİN İŞİ BU. GİRMİŞİN KÜMESE TÜYLETİNİ YOLUYOR. BEDELLİ SERMAYE ARTTIRIYOR HERSENE ZARAR AÇIKLIYOR. TAMBİ DİPSİZ KUYU.