Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Sinyor Draghi, yel değirmenlerine karşı

09 Mart 2016, 17:30 - -

Geçen yıl Aralık ayında yapmış olduğu son toplantıda, piyasaları 10 Mart’a endeksleyen ve gün geçtikçe piyasa beklentilerinin maksimum seviyelerine çıkmasına neden olan Draghi, bu toplantıda AB ülkelerine olduğu kadar Finans Piyasalarını da karşısına alacak gibi gözükmekte. Piyasaların beklemiş olduğu talepler o kadar fazla ki, Draghi hangi adımı atarsa atsın piyasalar daha fazlasını isteyecek ve bunun gerçekleşme ihtimalini düşünmeyecektir.

Tahvil alımlarını aylık bazda 10 milyar Euro artırsa dahi, piyasa neden 20 milyar Euro artırmadığını sorgulayacak ve bu ihtimal dahi dalgalanma sebebi olabilecektir… Biz bu çalışmamızda olası ihtimaller dahilinde Euro/Dolar paritesi, doların seyri ve buna bağlı olarak Petrol ve Altında gelebilecek hareketleri tahmin etmeye çalıştık. Ancak yine önemle belirtmeliyiz ki, Draghi beklentiyi o kadar yüksek tuttu ki hangi adımı atarsa atsın, reaksiyonlar olası tahminleri aşabilecek güçte olabilir. Bu yüzden DİKKATLİ olmamız gerekiyor…

Son 5 toplantıda Draghi ne dedi? Piyasalar nasıl tepki verdi?

16 TEMMUZ:

“Varlık alım programı düzgün bir şekilde işliyor.”
“Yunan bankalarına sağlanan acil likidite tavanı Yunan Merkez Bankasının talebi üzerine 900 Milyon Euro yükseltildi.”
“Yunanistan’ın AMB’ye 20 Temmuzda vadesi gelen 3,5 Milyar Euro borcunu ödeyeceğine inanıyorum.”
“Para politikalarımız ekonomik riskleri hesaba katıyor. Beklenmedik bir şey yaşanacağı takdirde tüm enstrümanlarımızla cevap vereceğiz.”
*Toplantı Öncesi  €/$=1,1020     Toplantı Sonrası €/$= 1,0847

3 EYLÜL:

“2016 ve 2017’de enflasyonun biraz daha toparlanmasını öngörüyoruz.”
“2015 büyüme tahminini % 1,5’ten %1,4’e indirdik. “
“Ana faiz oranlarımızı sabit tutma kararı aldık. Zayıf olsa da ekonomik toparlanma devam ediyor.”
“İhraç limitini %25’ten %33 seviyesine çıkartma kararı aldık. Aylık varlık alımımız 60 Milyar Euro olarak devam edecek. Petrol fiyatları nedeniyle enflasyon tahminlerimizi de düşürdük. G20’deki ülkelerin döviz kuru politikalarına dair kararlılıkları devam etmeli.”
*Toplantı Öncesi  €/$=1,1281     Toplantı Sonrası €/$= 1,1142

22 EKİM:

Ekonomideki zayıflama ile birlikte bu yıl teşvikin artırılabileceğini işaret etti.
“Para politikası genişlemesinin yeni makroekonomik projeksiyonların hazır olacağı Aralık ayı toplantımızda yeniden gözden geçirilmesi gerekecek”
“İnsanların eski dönemlerde söyledikleri üzere, temkinli olmak istiyoruz.”
*Toplantı Öncesi  €/$=1,1370    Toplantı Sonrası €/$= 1,1012

3 ARALIK:

Enflasyonun hedeflerine ulaşana kadar varlık alımının süreceğini ve varlık alım programının bölgesel tahvillerin alımıyla çeşitlendirileceğini belirtti.
“Aylık varlık alım miktarı 60 milyar euro (65 milyar dolar) olarak devam edecek.”
2015 yılı büyüme beklentisi %1.4'ten %1.5'e yükselirken 2016 büyüme tahmini %1.7'de bırakıldı, 2017 büyümesi ise %1.8'den %1.9'a yükseltildi.
*Toplantı Öncesi  €/$=1,0547   Toplantı Sonrası €/$= 1,0875

21 OCAK:

“Faizlerin bir süre daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor. Martta Para Politika duruşumuzu gözden geçireceğiz.”
“ Petrol fiyatları düştü, jeopolitik gelişmelere de bakınca son toplantıdan beri her şey değişti. Koşullar kötüleşti. Küresel etkiler var, biz yetkimiz dahilinde ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.”
*Toplantı Öncesi  €/$=1,1606   Toplantı Sonrası €/$= 1,1360

Draghi’yi Zorlayanlar...!

MERKEZ BANKALARI: Avrupa Merkez Bankasının alacağı kararların etkileri bölgesel değil, sistematik olacak. Küresel ekonomide ülkelerin ekonomik sistemlerin gün geçtikçe birbirlerine daha da entegre bir hale geldiklerini göz önüne alacak olursakgGerek FED, gerek BOJ, gerek BOE ile AMB arasında hassas bir dengenin olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu dengenin AMB’nin karar aşamasında göz önünde bulundurulacağına ve gözetileceğine kanaat getirmemiz mümkün olmaktadır. Özellikle öncelerde geçici olan swap anlaşmalarının 2013 yılında kalıcı hale getirilmesi de, bu hassas dengeyi özetler nitelikte olmakta. AMB’nin kalıcı swap hattını oluşturduğu ülkeleri sayacak olursak; Amerika, Japonya, Kanada, İngiltere ve İsviçre…

MÜLTECİ KRİZİ: Mülteci krizinin fırsata çevrilebileceğini sık sık dile getiren Draghi, bu durumun iyi yönetilmesi ve doğru yatırımların yapılması halinde; Avrupa ekonomisini güçlendireceğini belirtmişti. Peki bu söyleminin altında neler olabilir? Çin’de işlerin istendiği gibi gitmemesi nedeniyle Avrupa’da mülteciler sayesinde ucuz iş gücüne sahip olmak bir çok şirketin hayır diyemeyeceği bir durum. Bir işletmede en fazla maliyetin ücretler kaleminde olduğunu, ucuz işgücü ile bu kalemin oldukça hafifletilmesinin işletmeler için gayet olumlu bir durum olduğunu ve bu durumunda tüketici kanalında olumlu etkilere yol açabilmesi ihtimali mümkün olmakta. Kısaca harcamaları (Mültecilerle birlikte nüfusun ve özellikle genç nüfusun artmasıyla tüketim harcamalarının artacağını ve bununda enflasyona olumlu etkilerinin olabileceğini düşünürsek…) artırabilecek bir unsur olduğunu söyleyebiliriz.

BREXIT: (Birleşik Krallık’ın, Avrupa Birliğinden ayrılma ihtimaline verilen addır. Britain Exit. Bu Durum 27 Haziranda İngiltere’de yapılacak Referandumda Bu Durum Netlik Kazanacak)Euro grubu ülkelerinin bazı Bakanlıklarından gelen olumsuz eleştiriler sebebiyle, özellikle menkul kıymet ve bankacılık alanında bir reform hareketini görmemiz son derece mümkün.  Çünkü Euro bölgesindeki negatif havaya birde Brexit’in eklendiğini düşünecek olursak, Draghi’nin bu konuda faydalı olması gerektiğini söyleyebiliriz.. Öte yandan İngiltere’nin birlikten çıkmak istemesi düşüncesi ve bunu Haziran ayında referanduma götürerek olmaları, Avrupa birliğini oldukça endişelendirmişe benziyor. Gerek dış ticarette yaşanılan sıkıntılar gerekse deflasyon sürecinden tam anlamıyla çıkılamamış olunması ve en önemlisi İngiltere’nin Euro yerine kendi para birimini kullanması,  birlikten çıkmasına yetecek kendince nedenler arasında yer almakta.

KÖTÜ ÇİN DATALARI: Son zamanlarda beklentilerin altında gerçekleşen Çin datalarının henüz rahat nefes aldıracak seviyelerde bulunmaması, başta Avrupa’yı ve sonrada küresel ekonomide bir takım olumsuzluklarını da beraberinde getirdi. Nedeni ise Avrupa’nın üretiminin büyük bir bölümünün Çin’de gerçekleştirilmesi ve dolayısıyla bu durumun Avrupa’ya negatif yansıması.. Bununla birlikte son gelen Çin Dış Ticaret verilerinin de işlerin iyi gitmediğini teyit etmesi, AMB’yi harekete geçirebilecek önemli nedenler arasında.

KÖTÜ AVRUPA DATALARI: Çin datalarıyla birlikte bir türlü tatmin edici seviyelere ulaşmayan Avrupa dataları nedeniyle, son zamanlarda Avrupa Merkez Bankasının bir takım eleştiriler almasına neden oldu.. Özellikle %2’lik enflasyon hedefi konulmuşken, son gelen enflasyon datasının bu seviyeden oldukça uzak olması ve hedefe ulaşılma yolunda tüm yükün Almanya’nın omuzlarına binmesi ve dolayısıyla da Almanya Maliye Bakanından uygulanan para politikalarına yönelik gelen olumsuz eleştiriler, Avrupa Merkez Bankasını harekete geçirebilecek nedenler arasında yer almakta.

PETROL FİYATLARI: Draghi’nin son yaptığı konuşmadan hatırlayacağımız gibi üzerinde en çok vurgu yapılan konu petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyri olmuştu. Draghi’nin son toplantısında petrol fiyatlarının 27 Dolar seviyelerinde ve şimdi ise 41 Dolar seviyelerinde olduğunu söyleyecek olursak, her ne kadar Çin tarafında işler iyi gitmese de, ABD datalarının olumlu seyri ve Petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketler, küresel ekonomide normalleşme algısında beraberinde getirebilir.

* Kısaca Avrupa Merkez Bankasına gelen olumsuz eleştiriler, Petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketleriyle normalleşme algılarının yeniden oluşmaya başlaması, Piyasa Beklentileri, uygulanan politikanın yetersiz olduğunu düşündüren Euro Bölgesi verileri gibi öne çıkan etmenler, Avrupa Merkez Bankasını uygulanan politikada miktar, zaman ve nitelik bakımından bir değişikliğe götürebilir.

* Piyasaların beklentisi aylık 60 milyar Euro’luk varlık alım programının 10 Milyar daha artırılacağı ve faizlerin 10 baz daha düşürülerek -0,40’lık bir seviyeye ulaşacağı yönünde… Peki piyasaları neler bekleyebilir?

* 1- Faizlerde indirime, varlık alım miktarında artışa gidilir. Piyasa beklentileri karşılanır, petrolde yukarı yönlü hareketlenmelerinde beraberinde gelmesiyle Euro/Dolar Paritesinde sert düşüşler görülebilir. Enflasyon desteklenir, dış ticaret artar ve mültecilerinde ucuz işgücü ve tüketim gibi katkılarıyla deflasyon süreci kısaltılabilir. (€/$ Aşağı, Petrol Yukarı, Altın Aşağı)

* 2- Faizlerde ve varlık alım miktarında bir değişikliğe gidilmez ve Draghi geçen toplantıdan bu yana yaptığı gibi kararlı mesajlar vermeye devam eder. Bunun yanında piyasalarla daha güçlü bir şekilde iletişim kurmayı başardığı takdirde, ileriye yönelik daha net yönlendirmelerle bu süreci atlatabilir. (€/$ Yukarı, Petrol Aşağı, Altın Yukarı)

* 3- Faizlerde indirim yapılır, varlık alım miktarında değişikliğe gidilmez. Bunun yanında birde teşvik paketine bankacılık ve finans alanında yeni reformlar eklenir. Euro bölgesi ekonomisi; daha fazla parasal genişlemeye gerek kalmadan, reformlar dolayısıyla uygulanacak olan hükümet desteklerinin de etkisi ile iyileştirilmeye çalışılır…(€/$ Bir Miktar Aşağı, Petrol Bir Miktar Yukarı, Altın Bir Miktar Aşağı)

* 4- Faizlerde değişikliğe gidilmez, varlık alım miktarı artırılır. Piyasada bollaşan likidite durumundan dolayı bankalar kredi vermede gönülsüzlüklerini bir kenara bırakır, faizlerde negatif bölgelerin ve dolayısıyla olumsuz sürecin geride kaldığı beklentisine girebilir. Bu süreçten sonra varlık alım miktarının daha da artırılabileceğiyle ilgili oluşabilecek olası beklentilerin, Draghi tarafından güçlü bir iletişim kurularak yönlendirilmesi devreye girer…(€/$ Aşağı, Petrol Bir Miktar Yukarı, Altın Bir Miktar Aşağı)

***Piyasalar faiz oranlarında ve varlık alımlarında atılacak adımlar kadar, Draghi’nin vereceği mesajlara odaklanacaktır. Özelikle geçen toplantıda bir iletişim kopukluğunun yaşandığını ele alırsak, bu defa Draghi’nin bu konuda ipleri tamamen eline alması gerektiği yönündeki beklentilerin oldukça yoğunlaştığını olduğunu söyleyebiliriz…

DİPNOT: YUKARIDA YAPILAN FİYATLAMALAR TAHMİNİ OLUP, ÖZELLİKLE PETROL VE ALTIN TARAFINDA GERÇEKLEŞEBİLECEK YENİ GELİŞMELERİN FARKLI REAKSİYONLARA YOL AÇABİLECEĞİNİ VE TAHMİNLERİMİZDEN FARKLI SONUÇLARIN ÇIKABİLECEĞİNİ  BELİRTELİM...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)