İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Sermaye ve hisse başına kârda öne çıkan şirketler

22 Şubat 2021, 08:08 - -

Borsada BIST 100 Endeksi 1.550 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Endeks son bir haftada en düşük 1.522 seviyesini görürken en yüksek 1.575 seviyesini gördü, haftayı 1.560 seviyesinden tamamladı. Hisse bazında hareketlilikle borsanın güçlü seyrini koruduğu görünüyor.

Son açıklanan bilançoları da göz önünde bulundurarak sermaye ve hisse başına karı ile öne çıkan borsa şirketlerinin listesini çıkardık.

HİSSE BAŞINA KÂR NEDİR? NASIL HESAPLANIR?

Hisse başına kar; şirketin yıllık karının ödenmiş sermayesine oranıdır. Örneğin Ege Endüstri’nin yıllık karı 229,490,889 TL’dir. Şirketin ödenmiş sermayesi ise 3,150,000 TL. Yıllık karı, ödenmiş sermayeye böldüğümüzde:
Hisse başına kar: Yıllık kar/Ödenmiş Sermaye:  229,490,889 TL/3,150,000 TL=72,85 bulunur.
Yani Ege Endüstrinin sermayesinin 72,8 katı bir karı var. Bu nedenle hisselerin fiyatları da daha fazla talep görmekte ve yükselmekte.

Hisse senedini değerlendirirken hisse başına karlılıklarını da göz önünde bulundurmakta fayda var.
Şirketin hisse başına karlılığı yüksek defter değeri ve fiyat kazanç oranları aşırı yükselmemişse bu hisse önümüzdeki dönemde potansiyel olarak yükseliş eğilimi taşıyabilir.

SERMAYESİ DÜŞÜK OLANLARA YOĞUN İLGİ

Hisse başına karlılığı en yüksek şirketler içerisinden sermayesi düşük olanlara ilginin güçlü olduğu ve bu hisselerin fiyatının yüksek olduğu gözleniyor. Bu hisseler içerisinde Bosch Fren Sistemleri, Ege Endüstri, Konya Çimento, Ege Gübre ve Marshall öne çıkanlar.

Bosch Fren Sistemleri’nin fiyatı 1.227 TL. Ege Endüstri’nin fiyatı 1.634 TL. Konya Çimento’nun fiyatı 1.385 TL. Ege Gübre’nin fiyatı 227 TL. Marshall’ın fiyatı 318 TL. Bu şirketlerin sermayeleri 10 milyon ve altında. Bu nedenle hareket etmeleri de kolay olmakta.

Sermayesi düşük ve hisse başına karı yüksek şirketler içerisinde dikkat edilmesi gereken aşırı değerlenen hisselerin zaten değerlerini bulduğu bunlar içerisinde ucuz kalmış olanların prim potansiyelleri yönünden değerlendirilebileceği.

KÂRLI ŞİRKETLER TERCİH EDİLMELİ

Borsada hisse senedi seçimi yapılırken karlı şirketler tercih edilmeli. Faaliyetlerinden dolayı kar edebilen, bu karlılığı büyütmeyi başaran şirketler orta ve uzun vadede yatırımcılarına ciddi getiriler sağlayabilmekte. Oluşan fiyat hareketlerine bakıldığında büyüyen ve bu büyümesini istikrarlı olarak sürdüren şirketlerin fiyatları hep bir önceki seviyenin üzerine çıkmakta. Bu nedenle karlı şirketler mutlaka yatırımcı radarında olmalı.

SERMAYESİ DÜŞÜK HİSSE BAŞINA KÂRI 1 SEVİYESİNİN ÜZERİNDE OLAN ŞİRKETLER

HİSSE BAŞINA KÂRI 1’İN ÜZERİNDE SERMAYESİ 100 MİLYONUN ÜZERİNDE OLAN ŞİRKETLER

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ADEM22 Şubat 2021 16:24

    Guzel calışma olmus ilk listeden is cikar.

  • VS22 Şubat 2021 11:56

    Güya negatif ten durağana geçtik hepsi hikaye bankalar yine düşüyor.borsadan kaçış zamanı gelmiş anlaşılan

  • ismail22 Şubat 2021 08:34

    Kozal genel kurul yapamıyor nasıl kar dağıtsın şimdiye kadar kar dağıttı mı ?Kozal satılırken kasasındaki para ile mi satılacak ?Telekom özelleşirken kasasındaki para hazineye aktarıldı..