Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Seçim sonrası piyasalar

24 Haziran 2019, 09:48 - -

Seçimlerin tamamlanması ile birlikte Türkiye’nin gündeminde ekonomi yer almaya başlayacak.

FED’in parasal sıkılaştırmayı ertelemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın ise parasal genişlemeye devam edilebileceğini açıklamaları gelişmekte olan ülkelere ilgiyi artırırken Türkiye’de İstanbul seçimleri sonuçlandı. ABD ve Avrupa Merkez Bankası’ndan da 2019 yılı için faiz indirimi olabileceğine ilişkin açıklama gelmesi ve İstanbul seçimlerinde muhalefet partisinin adayı olan Ekrem İmamoğlu’nun kazanması yabancıların da Türkiye’ye bakışını değiştirecek. Seçim sonrası yabancı basında öne çıkarılan başlık “Türkiye’de yeni dönem” oldu. Dolar/TL seçim öncesi 5,82 seviyede iken Asya piyasasında 5,76’ya kadar geriledi.

Türk Lirası, dolara karşı 2,5 haftanın en yükseğinde
Türk Lirası, iktidar partisinin İstanbul'un belediye başkanlığı seçimlerini Pazar günü ikinci kez kaybetmesi nedeniyle Asya piyasalarında yüksek bir seviyeden açıldı.

USD/TRY paritesi 5.7622'den işlem görürken, yüzde 5.83 düşüşle günün ilk seviyelerini gördü. Bu seviye 6 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gösteriyor. Seçim sonucu gösterdi ki Türkiye'nin en büyük kenti 25 yıl içinde ilk defa muhalefet partisi tarafından yönetilecek.

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, seçimlerden demokrasi çağrısının çıkması olumlu karşılandı. Belirsizliklerin azalması ile ekonomiyi yeniden canlandırmaya yönelik bir sürecin başlayacağına ilişkin beklentilerin güçlendirmesi TL varlıklara ilgiyi artırabilir. Dolar/TL’de ilk güçlü destek 5,70’de bulunuyor. Dolar kuru 5,90-5.95 seviyelerini aşmadıkça dar marjlar içerisinde aşağı eğilimini sürdürebilir.

Bu noktadan sonra ekonomi ile ilgili atılacak adımlar ve S-400’e ilişkin gelişmeler önemli olacak. Gerilim yaratacak bir gelişme olmadıkça kurda zayıf seyrin sürmesi belenebilir.

Yabancı payı artabilir
Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 64,61 seviyesinde bulunuyor. Yabancıların payı yeniden artış göstermeye başlayabilir. Yabancı payındaki artış endeks hisselerine ilgiyi artırabilir.

Son 10 günde yabancı payı sürekli artan hisseler
Son 10 günde yabancıların payını sürekli olarak artırdıkları hisse senetlerine bakıldığında şu hisseler öne çıkıyor: Aksa, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, Alarko GMYO, Anel Elektrik, Doğan Holding, Ege Endüstri, Hektaş, İskenderun Demir Çelik, İş GMYO, Kafein Yazılım, Pegasus, Yapı ve Kredi Bank., Alkim Kimya, DO-CO, Gübre Fabrik., İş Bankası (C), Klimasan Klima, Net Holding, Pınar Süt, Reysaş Lojistik ve Tekfen Holding. Bu hisselere artan yabancı ilgisi önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)