Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Satürn etkisi ..!

15 Aralık 2014, 11:42 - -

Fala inanmam ama astrolojiyi takip etmeye çalışırım. İlginç gelişmeler ve enteresan saptamalar olur. Aralık ayıaa girerken Satürn Etkisi gibi…!

Satürn Yay Burcunda Değişim Dönüşüm Radikal Adımlar ve Kararlar şeklinde birçok yazı gözüme çarptı… Bir tanesi oldukça ilginçti zira finans piyasalarına istinaden de açıklama yapıyordu.

 Yazı Aralık ayı başında yayınlamış. Yani şu an iç gündemde ve finansal piyasalardaki son haberlerden çok önce.

Aynen aktarıyorum;

”Satürn Yay’dan geçerken, Neptün ve Jüpiter ile gireceği görünümlerin de desteğiyle;

Aşırı yayılmacı ya da baskıcı güçler ile özgürlükçü ya da radikal akımlar arasında çatışmaların tırmanması,

Sınırların ve güç dengelerinin yeniden belirlenmesine yol açacak gelişmeler yaşanması,

Borsalar, uluslararası finans kuruluşları, ekonomik işbirlikleri gibi küreselleşmeyi sağlayan oluşumların dinamiklerinde değişiklikler olması, finans piyasalarına yeni kurallar ve kontroller getirilmesi,

Aşırı tüketime odaklı piyasa sistemlerinin zorunlu olarak kontrol altına alınmasını gerektirecek gelişmeler yaşanması,

Eğitim sistemlerinin yeniden yapılandırılması,

Sosyal haklar, basın özgürlüğü gibi konuların tartışılması,

Uluslararası hukuku ilgilendiren ya da uluslararası yaptırımlar gerektiren kararlar alınması,

Hem fiziksel hem de sanal ortamlarda hızlı yayılan virüslerin ortaya çıkması ve bunlara karşı geliştirilen önlemlerin piyasaya sürülmesi,

Yardım kuruluşu veya insani amaç kisvesi altında yolsuzluk yapan oluşumların, ya da bazı finansal skandalların açığa çıkması,

Dünyanın geleceği ve insan sağlığı için tehdit oluşturan üretim modelleri hakkında yeni gerçeklerin açığa çıkması ve bunlara bağlı olarak yeni kontrol standartlarının oluşması gibi gelişmelerin yaşanması mümkündür. (Kaynak: Juno - Kendi Halinde Bir Yıldız Gözlemcisi)

Dünyada ve ülkemde yaşanan gelişmelere baktığımda beklenen ve beklenmeyen gelişmelerle bu yazının örtüşmesi ilginç geldi bana.

 Bu hafta bizi neler bekliyor gözden geçirelim.

Haftanın genelinde siyasi gündemdeki gelişmeler operasyon ve açıklamalar önemli yer tutacak. Sular durulana kadar. Ve bu durum özellikle dolar üzerinde yukarı yönlü hareket olasılığını da tetikleyecek. Özellikle Cuma günü sert yukarı hareketler sergileyen dolar hafta sonu serbest piyasada 2,36 seviyeden de alıcı buldu… (Döviz Bürolarında alışlar 2,28..satışlar ise 2,36 idi)

Bu hafta bize rehberlik edecek veriler;

1-Dolar

2-FED

3-Döviz Sepeti

4-TCMB

5- TR 10 Yıllık Tahvil Faizleri

6- Ve Sn Babacan… “Neden?” dediğinizi duyar gibiyim.  Hemen söyleyeyim…G-20 Dönem Başkanlığı nedeniyle. Aynı zamanda her olumsuz gelişme sonrasında duruşu ve açıklamalarıyla piyasalardaki dalgalandırmayı sakinleştirebilme özelliğiyle…

Haftanın önemli gelişmesi hiç kuşkusuz 17 Aralık FED Toplantısı ve buradan çıkacak sonuçlar… Neden bu kadar tedirgin piyasalar?! Geçen Yıl Aralık ayından sürpriz yapıp QE 3 sonlandırıyorum demesi yüzünden. QE bitti …Şimdi neden korkuyor piyasalar?? Faiz artırımı ile ilgili açık yada üstü örtülü mesajlar verirse.. ya da Kayda Değer Zaman ibaresini kaldırıp falanca zamanda yapabiliriz derse.!

Ben bu sefer geçen yıl neden olduğu sancılı süreci yeniden yaşamak istemeyen bir FED’den  sakin kararlar çıkacağını düşünüyorum. Ve içimde kalmasın şimdiden söyleyeyim; FED 2015’te faiz artırmazsa bu beni hiç şaşırtmayacak..! FED açıklamalarını ve sonrasındaki tutanakları da sizlerle açıklandığında paylaşacağım..

17 Aralık Çarşamba FED

18 Aralık Perşembe Almanya İFO Endeksi ve ABD İşsizlik Başvuruları

19 Aralık Cuma Almanya ÜFE ve Euro Bölgesi Cari İşlemler öne çıkan veriler

Eylül 2014 Türkiye İşsizlik Rakamı %10,5.. Yeniden çift hanelerin üzerine çıkan işsizlik verisi düşündürücü. Detaya baktığımızda Genç İşsiz Oranı  %20… Bu her 5 gençten birinin işsiz olduğu gerçeğini ortaya koyan üzücü bir sonuç.

Endekste doların ve siyasetin etkisi devam edecektir.82 bin ve 80 bin desteklerinde tutunması önemli… Felaket tellallığı yapmaya gerek yok. Geçen yıl yaşanan 17 ve 25 Aralık gelişmelerinde hissede kredide yakalanıp portföy erimesi ile karşılaşmazsınız ancak yine de yarı hissede yarı nakit ve sıfır kredi ile bu haftayı geçirmek.. geçirebilmekte önemli..

Riskinizin az kazancınızın sizi mutlu hissettireceği bir hafta dileklerimle...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)