İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Ruble, RTSI, Petrol, BIST

04 Aralık 2014, 09:55 - -

Son 1-2 haftadır televizyonlarda petrol ve Rusya ile ilgili konuşmaların sayısında artış var. Bu durum pek çok farklı şekilde yorumlanabilir ama bir konu medyanın ilgisini çektiyse o konu ile ilgili önemli değişiklikler hemen yakınlara gelmiş olabilir. WTIC olarak nitelenen Amerikan petrolü, bu senenin haziran ayından bu yana serbest düşüşte 10865. Medyanın ilgisi %40 düşüşten sonra arttı. Petrol ile birlikte Rusya’da eş anlı olarak yorumlara katılıyor. Hatta petrol fiyatındaki bu gerilemenin Rusya ve İran’a ekonomik anlamda zarar vermek için yapıldığını söyleyenlerde bulunuyor. Bu işten şimdiye kadar geri planda kalan ve en karlı çıkan sanırım Çin oluyor. Çin, sessizce ucuz petrol, altın, emtia ne varsa topluyor. Biz çok konuşulan petrol ve Rusya Borsası grafiklerine bakalım:

En son Maliye Bakanımız ’da petrol düşüşü hakkında yorumda bulunduğuna göre düşüş sonlarına gelmiş olabilir miyiz? Petrol uzun dönemli grafiğinde çok önemli bir destekteyiz, bu bölgenin kırılması ilginç olur. Son harekette destek çalıştı, destek kırılana kadar destektir.

Ruble’nin durumuna bakalım biraz da. Ruble, petrolden çok farklı değil özellikle bu yıl ciddi anlamda değer yitirdi. Bu hafta Rusya Merkez Bankası müdahale etmek durumunda kaldı. Müdahale etkili olsa da Ruble müdahalenin civarına yeniden yükseldi. Günlük grafik:

Bu grafikte oluşan üçgene sanırım sonlanan diyagonal deniyordu(?) İsteyenler https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=ascending%20wedge bağlantısından bilgi edinebilir.
Ruble hareketi önümüzdeki günlerin fiyatlarını yönlendirebilecek/etkileyebilecek bir öncü gösterge olabilir. Şimdiye kadar: Petrol aşağı, Rusya aşağı, Türkiye yukarı deniliyorsa, önümüzdeki günlerde tam tersi söylenmeye başlayabilir.
Petroldeki uzun dönemli destek kırılana kadar özellikle BİST pozisyonlarında varant, opsiyon ile portföy koruması yapmak daha sonradan “ah keşke” dememizi önleyebilir.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)