Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Ratingi yükselen fonlar

07 Mayıs 2019, 09:12 - -

Son bir ayda 94 yatırım fonunun ratingi yükseldi. Bunlar içerisinde ratingi 5 yıldıza çıkan 15 yatırım fonu bulunuyor.

Piyasalardaki yüksek oynaklık, hızlı veri akışı ve küresel piyasalarla etkileşim bireysel yatırıcımların karar verme süreçlerini etkilemekte. İşte bu noktada fon ratingleri önem kazanıyor.

Ratingler, yatırım fonu alımında referans oluşturuyor.

Verilere baktığımızda yatırım fonlarında ratingler yükseldi. 283 yatırım fonunun toplam büyüklüğü 62 milyar TL olurken bu fonlardaki hisse oranı yüzde 3,09 olarak gerçekleşti. 8 yatırım fonunun ratingi 4 yıldızdan 5 yıldıza çıkarken, 6 yatırım fonunun ratingi 3 yıldızdan 5 yıldıza çıktı. Bir fonun ise ratingi 2 yıldızdan beş yıldıza çıktı.

Ratingi 4 yıldızdan 5 yıldıza çıkan fonlar



Son 1 ayda ratingini 4 yıldızdan 5 yıldıza çıkaran 8 yatırım fonu bulunuyor. Bu fonlardan üç tanesinin türü para piyasası ve borçlanma araçları iken diğer iki fon hisse senedi ve karma değişken fon türlerinden oluşuyor.

Ratingi 3 yıldızdan 5 yıldıza çıkan fonlar



Son 1 ayda ratingini 3 yıldızdan 5 yıldıza çıkaran 6 yatırım fonu bulunuyor. Bu fonlardan iki tanesinin türü borçlanma araçları fonu iken ratingi yükselen diğer fonlar hisse senedi, para piyasaları, karma değişken ve fon sepeti fonları türlerinde yer alıyor.

Ratingi 2 yıldızdan 5 yıldıza çıkan fonlar



Son 1 ayda ratingini 2 yıldızdan 5 yıldıza çıkarmayı başaran bir fon bulunuyor. Ata Porttföy İkinci Hisse Senedi Fonu’nun (AAV) ratingi Mart ayında 2 iken fon Nisan ayında sergilediği performans ile ratingini 5 yıldıza çıkarmayı başarmıştır.

Yatırım fonu nedir?
Yatırım fonları, bir çok bireysel yatırımcının parasını bir havuzda toplayan ve onlar adına portföy yönetimi yapan kurumlardır. Bu fonlar; Hisse Senedi, Hazine Bonosu, Devlet Tahvili gibi kolaylıkla işlem yapabileceğiniz ya da Altın, Yabancı Menkul Kıymet, Vadeli İşlem Sözleşmeleri gibi işlem maliyeti olan yatırım araçlarını kullanarak ve portföyü çeşitlendirir.

Yatırım fonunun 10 önemli avantajı

1- Profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilirler.
2- Kolaylıkla nakte çevrilebilirler. İstediğiniz anda istediğiniz kadarını bozabilirsiniz. Geri kalan değer üzerinden fon getirisi işlemeye devam eder.
3- Küçük birikimlerinizle büyük yatırımlara ortak olma avantajı kazanırsınız.
4- Fon çeşitliliğiyle birlikte yatırım yapılan enstrüman seçenekleri artmaktadır. Bunun yanı sıra anapara koruma amaçlı fonlarla anapara koruma hedefi sağlanmaktadır.
5- Hisse senedi yoğun fonlarda vergi avantajı sağlanarak kazançlardan %0 stopaj kesilir.
6-Bireysel olarak erişimin çok kolay olmadığı ululararası piyasalara erilşim imkanı sağlar.
7- Giriş/çıkış komisyonu %0'dır.
8- Mobil ve direkt internet aracılığı seçenekleriyle kolaylıkla alım satım işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
9- Menkul kıymetlerle ilgili detayları takip etmenize gerek yoktur.
10-Piyasalar uzmanlar tarafından sürekli takip edildiğinden piyasaları takip etmenize gererek yotkur.

Fon Ratingleri neyi içeriyor?
Bu ratingler Saha Yatırım ve Bireysel Emeklilik Fonları Derecelendirmesi ile hazırlanmıştır.
Saha Yatırım ve Bireysel Emeklilik Fonları Derecelendirmesi, getiri ve risklerin bileşik olarak kolay ve kullanışlı bir biçimde ölçülüp sıralandırılmasıdır. Bu sıralandırma sadece kantitatif (sayısal) verileri baz alır ve herhangi bir sübjektif (öznel) değerlendirme içermez. Derecelendirme, fonun gelecek potansiyeli hakkında SAHA’nın bir görüşünü yansıtmaz ve yalnızca fonun emsalleriyle karşılaştırıldığında nasıl bir geçmiş performans gösterdiğini değerlendirir ve bu değerlendirmeye göre sıralama yapar.

Fonlar nasıl derecelendiriliyor?
Yatırım ve Bireysel Emeklilik Fonları, her ay sonu itibariyle, kendi kategorilerindeki emsalleriyle karşılaştırılarak getiri ve risk bazında değerlendirilir.

Her yatırım bir risk içerir. Öyle olması gerekmez ama genelde risk ve getiri birlikte artar ve azalır. Dolayısıyla, yatırım ve bireysel emeklilik fonlarını sadece getirileri bazında değerlendirmek risk unsurunu göz ardı etmek anlamına gelir. İyi getiri veren bir fon yüksek risk de taşıyabilir, düşük risk de.

Saha yatırım ve bireysel emeklilik fonları derecelendirmesi yüksek getiriye prim verirken yüksek riski cezalandırarak makul risk seviyeleriyle iyi getiri veren fonları ön plâna çıkarmayı amaçlar. Bir futbol takımı, oynadığı her maçta gol atan (%100 getiri) ama sık sık sakatlandığı için yılda 10 maça çıkabilen bir golcüyü mü, yoksa 50 maç oynayıp 20 gol atan (%40) getiri golcüyü mü tercih edecektir? Yatırımcılar da aynı riskleri hesaba katmalıdırlar. Yatırımcılar sayıları gün geçtikçe artan fonlar arasında bir seçim yaparken fon getirilerini riske göre düzeltilmelidir. İşte Saha derecelendirmesi bu amaca yöneliktir.

Yatırım ve Bireysel Emeklilik Fonları derecelendirmesi ve yıldız tahsisi, aylık, yıllık ve 3 yıllık olmak üzere “her ay” yapılır. Derecelendirmenin 3 ayrı zaman dilimi için yapılmasının nedeni kısa vadeli konjonktürel gelişmelerin fonun orta ve uzun vadeli performansını gölgelemesini engellemek ve yatırımcıya daha uzun vadeli bir perspektif sunabilmektir.

Derecelendirme faaliyetine, halka arz tarihinden itibaren en az 1 yıldır faaliyette bulunan Yatırım ve Bireysel Emeklilik Fonları söz konu edilir.

Kaynak:

Yatırım Fonlarında toplam büyüklükler
https://www.fonbul.com/FonBulPlus/YatirimFonlari/FonGrupAnalizi/FonGrupAnalizi

Fon Ratingleri hakkında
https://www.fonbul.com/FonBulPlus/YatirimFonlari/FonRating/RatinglerHakkinda

Ratingleri Yükselen fonlar
https://www.fonbul.com/FonBulPlus/YatirimFonlari/FonRating/RatingiYukselenler

Dünyada ve Türkiye’de yatırım fonları
http://docs.neu.edu.tr/library/2621895215.pdf

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil07 Mayıs 2019 13:33

    BES yatırım fonu getirileri , iştirakçilerine enflasyon üzerinde getiri sağlıyor mu acaba. Yoksa iştirakçilerin yatırdıkları paylar , enflasyon karşısında eriyip gidiyorsa çok yazık