Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Piyasayı bozan yandı

09 Haziran 2015, 09:39 - -

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yeni Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında hazırlanan Piyasa Bozucu Eylemler Tebliğ, hatırlanacağı üzere 21.01.2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yazımızda özellikle borsa yatırımcılarını yakından ilgilendiren piyasa bozucu eylemler hakkında çok fazla bilinmeyen detayları gün ışığına çıkaracağız.

Piyasa bozucu eylemler, yapısı itibarıyla piyasadaki dengeleri olumsuz yönde etkileyen fiiller olarak tanımlayabilir. Piyasa bozucu eylemler kanunda tanımlanan piyasa dolandırıcılığı ve bilgi suiistimali gibi bir sermaye piyasası suçu olmayıp, daha çok “kabahat” kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle piyasa bozucu eylem gerçekleştirenler hapis cezası ile değil para cezası ile cezalandırılmaktadır. Ancak bu cezanın 24.672 TL’den başlayıp 617.388 TL’ye kadar çıkabilmesi, bireysel yatırımcılar başta olmak üzere cezaya çarptırılan tüm kişi ve kurumlar için yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir.

Piyasa Bozucu Eylemler Tebliğinin yürürlüğe girmesiyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun sermaye piyasası suçları ile mücadelede eli oldukça rahatlamış oldu. Tebliğe baktığımızda piyasa dolandırıcılığı ve bilgi suistimali suçları olarak değerlendirilebilecek fiillerin hemen hepsi aynı zamanda piyasa bozucu eylem olarak da tanımlanmış. Böylece kuvvetli şüphe dışında kesin kanıt toplanamayan piyasa dolandırıcılığı veya bilgi suistimali vakalarında şüphelilere hapis cezası çıkarılamasa bile “piyasayı bozdun” diyerek yüksek tutarlı para cezası verilebilecek. Bu durumda cezaya uğrayan kişi cezadan kurtulmak için mahkemeye gidip piyasayı bozmadığını kanıtlamak zorunda.

Tabi burada en önemli konu kurunun yanında yaş da yanar mı meselesi. Piyasa dolandırıcılığı ile piyasa bozucu eylem arasındaki ince çizgiyi SPK yapacağı inceleme sırasında belirliyor. Eğer SPK fiilin arkasında kötü niyet olduğuna kanaat getirmişse cezadan kurtuluş yok. Bu nedenle iyi niyetli yatırımcıların, kötü niyetli yatırımcıların sıklıkla kullandığı işlem desenlerinden kaçınmaları gerekiyor. Aksi halde önemli miktarda para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Bu noktada aracı kurumların yatırımcılarını piyasa bozucu eylemler konusunda bilinçlendirmeleri de çok önemli.

Tebliğ ayrıca halka açık şirketlerde içsel bilginin zamansız duyurulmasından yöneticileri sorumlu tutuyor. Hatta herhangi bir bilgiye dayansın veya dayanmasın, hesap dönemi sonlandıktan sonra mali raporlar açıklanana kadar geçen süre içerisinde pay alım-satımı yapan yöneticilerin piyasayı bozduklarına hükmediliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu 2014 yılında piyasa bozucu eylemler nedeniyle 2.031.870 TL idari para cezasına hükmetti. Bu cezalar bireysel yatırımcılara, halka açık şirketlere ve halka açık şirketlerin yöneticilerine/ortakların kesildi. Görünen o ki SPK’nın bu konuda hiç şakası yok. Piyasa bozucu işlemleri sermaye piyasası suçlarından ayıran çizgi nedir, neler piyasa bozucu eylem olarak nitelendirilebilir, idari para cezasından kaçınmak için nelere dikkat edilmelidir, bu konuların hepsini 16 Haziran Salı günü saat 16:00’da veya 25 Haziran Perşembe günü saat 20:00’de düzenleyeceğimiz webinar’da tartışacağız. Webinar hakkındaki bilgi ve kayıt için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

http://inforceed.com/tr/Egitim/113-webinar-piyasa-bozucu-eylemler-tebligi

Saygılarımla,

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)