Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Piyasaların teknik analizi

10 Ağustos 2012, 00:00 - -

Orta ve uzun vadeli, hisse senedi pozisyonu taşıyan yatırımcılarımızın, en azından teknik açıdan önünü daha rahat görebilmesi adına, altını çizerek ifade etmek isterim sadece ve sadece teknik analiz açısından irdeleyerek İMKB 100 endeksinin hem olumlu bakış açısı ile hemde olumsuz bakış açısı ile ele alıp bir yorumlama yapmaya çalışalım.
İlk aşamada olumlu senaryoyu ele alırsak, aşağı daki grafik te, yükselen trend kanalı yaklaşımı ile İMKB 100 endeksinin fotoğrafını paylaşıyorum, grafiğimiz de ki her bir çubuk, bir haftayı ifade eder, analizimiz hisse senedi pozisyonlarını orta ve uzun vadeli değerlendirenlere yardımcı olmak adınadır, kısa vadeli profilin teknik yaklaşımı farklıdır, farklı olmalıdır, kısa vadeli teknik analizimizi de haftaya yapacağız.

Yukarı da ki grafiğimiz de görüldüğü üzere olumlu beklentileri olan profilin izlemesi gereken yol haritası mevcut. Bu harita da beklentileri olumlu taraf da olanların kademeli olarak alım yapabileceği destek seviyeleri sırasıyla 62.500 58.500 seviyeleri olarak öne çıkıyor, satış için ise ilk direnç seviyesi 66.000-67.000 aralığı bir önceki satışların geldiği seviyeler, ardından ana hedef olarak 72.500 seviyeleri öne çıkıyor…
Olumsuz senaryo çizenlerin, yani düşüş beklentisi içinde olanların yol haritası da aşağı da ki grafiğimizde mevcut,


Piyasayı olumsuz gören profilin, kısacası olumsuz beklentiler içinde olan yatırımcılarımız için ilk direnç seviyesi olan 66.000 seviyelerinden satışların gelmesi ile İMKB 100 endeksimizin geri çekilme süreci başlamış gözükmekte, bu paralelde olumsuz taraf da olan yatırımcılar için destek seviyelerimiz sırası ile 61.500-58.500 trend kanalı seviyelerinden geçmektedir. 66.500-67.000 seviyelerine bir geri dönüş ve bu seviyelerin üzerinde tutunma olduğu takdirde, olumsuz taraf da olanların tezi çürümüş olacaktır ve ibre olumlu taraf da olanların lehine döner, ve yükseliş trend kanalının ilk ana hedefi  olan72.500 seviyeleri test edilebilir.
Olumlu ve Olumsuz tarafların, herikisinin grafiklerini üst üste getirerek, trendlerin yükselen mi? Yoksa düşen trend kanalı mı olarak teyit edilebileceği, kırılma noktalarını belirlemek için aşağı da ki grafiğimiz yararlı olabilir,

Yukarı daki grafiğimiz de yeşil bir hat ile çizdiğim seviyelerin üzerine çıkıldığı ve bu seviyelerin üzerinde en azından bir hafta kalınması halinde düşen trend kanalının şu etapta bir önemi kalmayacaktır , ki bu seviyeler 66.000-67.000 aralığıdır, bu seviyelerin tutması halinde 72.500 seviyelerinde satış yapmak hedefi ile pozisyonlar artırılabilir.
Şu etapta olumlu tarafta olanların tezinin çürümesi için trendin kırılma seviyelerinden bir hayli uzağız.Olumsuzların haklı çıkabilmesi için aşağı marjın biraz fazla olduğu açık. Sonuç olarak olumlu tarafın senaryosu olabilirliği daha yüksek bir görünüm sergilemektedir. Grafiklerimizin haftalık olduğu, dolayısıyla analizimizin orta vadeli profile hitap ettiği ve ilgili destek seviyelerinde zarar kesler(stoploss) çalıştırılması kaydı ile trendler takibe alınabilir.
Neticede teknik analiz, mali analiz gibi köşeli değil , yuvarlak bir yaklaşım olmak la beraber, herkesin yaklaşımı da farklıdır ve tamamlayıcı analiz niteliği taşımaktadır, özellikle orta ve uzun vadeli profil için. Kısa vadeli profil için durum ve teknik analiz yöntemleri farklı olup , teknik analiz kısa vadeli profilin en önemli anahtarlarındandır.
Sadece teknik analiz yaklaşımı ile orta ve uzun vadeli pozisyonların alınması yetersizdir.
[email protected]
twitter: @arfunvr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)