Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların seyri, fiyat çarpanları ve hisse önerileri

24 Kasım 2019, 17:03 - -

Piyasalarda daha dengeli bir seyir olmakla birlikte TL varlıklar ilgi görüyor. Peki bu devam edecek mi? Borsa, döviz, hisse senetlerinde nasıl bir rota öne çıkacak? Risk primindeki düşüş piyasaları nasıl etkileyecek? Grafiklerle piyasaların seyrini inceledik.

Borsanın seyri ve piyasa çarpanları

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi TL bazında 106,588, dolar bazında ise 18,692 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksi 22 Mayıs’tan bu yana yüzde 27,38 oranında değer kazandı. Borsadaki değer artışına rağmen piyasa çarpanları hala düşük seviyelerde. F/K oranı 22 Kasım itibari ile 9,96 seviyesinde bulunuyor. Hisse senetleri 14,81 ve 17 fiyat/kazanç oranlarına göre iskontolu.

Fiyat/kazanç oranı firmalara ilişkin hesaplanabilen ve hisse senetlerinin fiyatlarını öngörmek için kullanılabilen önemli bir finansal orandır. Fiyat/kazanç oranı basitçe firmanın piyasa değerinin net karının kaç katı olduğunu gösterir. Diğer bir ifadeyle hisse senedinin sağladığı bir bir birimlik kazanç için yatırımcıların ödemeye razı oldukları fiyatı ifade eder.

Hisse senedi fiyatları ve fiyat/kazanç oranı ilişkisini araştıran ilk çalışmalar arasında Nicholson (1960), McWilliams (1966), Breen (1968), Breen ve Savage (1968) ve Basu (1977, 1983) yer almaktadır. Bu çalışmalar genel olarak düşük F/K oranına sahip hisse senetlerinin yüksek F/K oranına sahip hisse senetlerinden daha iyi bir performansa sahip olabildiğini destekleyen çalışmalardır.

Eğer hissenin fiyat/kazanç oranı, hissenin kendi ortalama fiyat/kazanç oranından küçükse hisse senedinin fiyatı genellikle artar.

Borsadaki hisse senetleri ortalama F/K oranlarının altında bulunuyor.

Borsa İstanbul’da Fiyat/ Kazanç oranlarının ortalama seyri

Dolar/TL’nin fiyat seyri

Dolar kuru bollinger bandın destek seviyesine çekildi. Dolar/TL’de 200 günlük hareketli ortalama 5,66 seviyesinde bulunuyor. Kurda 2019 sonuna kadar ve 2020’de dış bir şok yaşanmazsa yukarı doğru ciddi ataklar gelişmeyebilir. Daha çok yatay bir bant içerisinde dalgalanma yaşanacaktır. Enflasyonun altındaki bir değerlenme ise yatırımcıların döviz mevduatlarını çözmelerini getirebilir. Ancak 5,66 seviyesinin altına kaymalar alım fırsatı olarak değerlendirilecektir. Bu seviyenin altında kalıcı bir hareket yaşanmadığı dikkat çekiyor. Dolar/TL’nin yükseliş yönündeki sinyali ise 5,78-5,82 dirençlerinin aşılması ile mümkün olabilir. Bu seviyeler aşılmadıkça yatay bant içerisindeki hareket korunacaktır.

Türkiye’nin kredi risk primi düşüyor

Türkiye’nin kredi risk primi 304 seviyesine geriledi. Risk priminin gerilemeye devam etmesi TL varlıklarına olan ilgiyi artırabilir.

En fazla önerilen hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’nin haftalık kapanışını 106.588 seviyesinde gerçekleşti. Analist beklentilerine baktığımızda ağırlıklı olarak endeks hisseleri ön plana çıkıyor. İş Yatırım’ın alım önerdiği hisselerde, en fazla önerilen hisselerden biri de Tüpraş. Hisseyi 15 analist öneriyor ve ortalama getiri beklentisi ise yüzde 25 En fazla önerilen hisseler içerisinde Ereğli, Coca Cola ve Petkim dikkat çeken hisseler.

Gedik Yatırım’ın önerilerinde Akbank’ın defansif operasyonlar ve güçlü sermaye yapısının önemli olduğu belirtiliyor. İstikrarlı iş modeli ile Aygaz, BIST’te en kaliteli beta değerleri ile Garanti yer alıyor. Uzun vadede en fazla getirinin Migros hisselerinden beklendiği kaydedilirken, Star rafinerisinin de katkısıyla marjda iyileşme özelliği gösteren Petkim, risksiz nakit akışı ile Tofaş, tarife düzenlemeleri ve maliyet kontrolü ile FAVÖK’te güçlü artış özelliği ile Türk Telekom bulunuyor. Ekonominin normalleşmesi halinde en fazla potansiyeli olan ve değerlemesi en cazip özel banka kategorisinde Yapı Kredi dikkat çekiyor.

Tacirler’de ise hisse senedi önerileri şöyle listeleniyor: “Anadolu Grubu, Alcatel, Bizim Gıda, İş Bankası, Kafein Yazılım, Kardemir, Otokar, Pınar Süt, Şişe Cam, TSKB.”

HSBC Türk bankaları değerleme ve öneri değişikliklerinde ise Yapı Kredi öne çıkıyor.

İş yatırımın alım önerdiği hisselerde ise

YÜZDE 25’İN ÜZERİNDE GETİRİ BEKLENEN HİSSELER

TACİRLER HİSSE SENEDİ ÖNERİ LİSTESİ

ÖNERİ LİSTELERİNDE DİKKAT ÇEKEN FİYATI BİR DOLARIN ALTINDA OLAN HİSSELER

DOLAR BAZINDA VAKIFBANK: FİYATI 0,88 DOLAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)