Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Piyasaların kaderini belirleyecek ay MART..!

08 Mart 2019, 15:05 - -

Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeyen büyümeye dair beklentilerini OECD raporuna göre daha iyimser ancak küresel piyasaları bir kez daha gerçeklerle yüzleştiren aşağı yönlü revizeleri ve yeniden TLTRO dediğimiz Hedef Odaklı Yeniden Uzun Vadeli Re Finansman olarak adlandırılan bankaların ellerinde bulundurdukları Tahvilleri geri alım ve karşılığında nakit verme programına geri dönmesi bu kez piyasaları sevindirmedi.

 Beklentilerimizde önemle takip etmeye dikkat çektiğimiz Euro/Dolar paritesi 1,13 seviyesinin altına gerileyerek 1,1257 desteğini de kırmasıyla başlayan satışlar endekslerde sert satışları da beraberinde getirirken doların başta euro olmak üzere tüm para birimleri karşısında hızla değer kazanımına neden oldu. Özellikle Almanya 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan dalgalanma başta Almanya DAX endeksi olmak üzere Avrupa borsalarında ve bu kaygıların domino etkisiyle ABD Borsalarında da satışların başlıca nedeniydi.

T-LTRO nedir?

En sade tanımıyla hedef yönelik uzun vadeli re finansman daha da sadeleştirirsek bankaların ellerinde bulundurdukları tahvil ve bonoları merkez bankasına vererek karşılığında kredi kullanmaları .Bu kredi kullanımından amaç bankaları faizle borçlanma maliyetinden belli süre için uzaklaştırmak ve piyasalara nakit enjeksiyonu yaparak ekonomide çarkları daha işlevsel hale getirmek. AMB bunu daha öncede 2 kez gerçekleştirdi.. 2014 yılında 1 ve 2016 yılında 2 kez devam edilen T-LTRO da toplam 2,6 trilyon euro krediyi bankalar üzerinden veren AMB 2018 sonuna doğru bu programı sona erdirmişti.

Çok kısa süre sonra yeniden bu programa geri dönmesinde beklentilerinde aşağısına gerileyen büyüme ve enflasyonda istenilen hedefin çok uzağında olunduğunun kabulünün yanı sıra Avrupa’nın Çin ekonomik durumundan fazlasıyla olumsuz etkilenmesi kadar Almanya’nın artık bu yükü taşıyamayacak duruma gelmesi de etkili oldu diyebiliriz. Bu durum euro’nun kaderini de belirleyecektir. T-LTRO 3 programının büyüklüğü ve diğer detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Mart ayının genelinde belirsizliklerin kısmen netleşeceği dönüm tarihleri de var elbette

* 20 Mart Fed Faiz kararı..
* 27Mart ABD/Çin müzakerelerinde nihai sonuca ulaşabilme
* 29 Mart Brexit oylaması ve karar
* 31 Mart TR yerel seçimler

BİST 100

Küresel Piyasalarda tüm bu belirsizlikler ve büyümeye dair ciddi kaygıların ve beklentilerin aşağı yönlü revizesinin yarattığı baskılar Euro/Dolar paritesi ve Dolar Endeksinde hareketlilik Bist 100 üzerinde satış baskısını daha da artırmakta.

Bist 100 endeksinde 101,600 kırılırsa 100,200 ve aşağıda 99,500 panik hareketlerde ise 98,500 seviyesine kadar sarkmalar görebiliriz. 98,500 gelirse tepki hareketinde 100,000 aşılması gereken hedef olurken 100,200 seviyesinde tepki gelmesi durumumda 101,000 / 101,200 kısa hedef değer olarak öne çıkar.

BİST ve hisse

Bist 100 endeksine sektörel olarak baktığımızda ise Bankacılık ve Holding sektöründeki hisselerde bilanço performanslarının 2018 sonu itibariyle beklentileri karşılayamaması bilanço döneminin 11 Mart itibariyle sona ermesine rağmen beklenen etkiyi yapmaması sektörel anlamda tüm sektörlerin küresel etkiden olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Aşırı satışlarla karşılaşan Madencilik sektörü başta olmak üzere teknoloji ve bilişim sektörü hisseleri daha yakın takibe almakla birlikte vergi indirimleri ve teşviklerle hareketlenen farklı sektör ve hisseleri de kısa vadeli al/sat ihtimaliyle takibe devam ediyoruz.

 Temettü verimi ve düzenli temettü ödemeleriyle öne çıkan Tüpraş ve her ne kadar yatırımcısını son bir yıldır çok üzse de Aselsan gibi hisseleri de uzun vadeli önerilerimde izlemeye devam ediyoruz.. Otokar Egeen ve Bfren de yine portföylerde olmasını arzu ettiğimiz diğer başucu hisselerimiz.

Dolar/TL

5,35 direncini geçmesinin ardından 5,4250 direncini de AMB kararı ardından kolayca geçen dolarda 5,50 hedefi devam ediyor. 5,50 ikinci önemli seviye. Bu seviyenin yukarı kırılması durumunda 5,58/5,59 dirençleri karşımıza gelecektir. Yerli yatırımcıların 1 Mart haftasında yeniden dolara yönelimi ardından dolar mevduatları yeniden yükselişe geçerken Merkez Bankası verilerine göre bireylerin ellerindeki döviz cinsi mevduat ve fonlar 103,56 milyar dolar ile tarihi zirveye yaklaştı. Seçim sonu belirsizliğinden ziyade ABD /TR arasında Türkiye’nin haklı olduğu bir konu olan  S-400 konusundaki ABD’den gelen açıklamaların ilerleyen günlerde yeniden diplomatik gerginliğe tırmandırabileceğine dair kaygılar ve seçimler ile sonuçlar ardından ekonomideki yavaşlamanın daha belirginleşebileceğine dair kaygılar gibi çoğaltabileceğimiz bir çok nedenle yerli yatırımcı dolar almaya devam etti. Bu alımlarda Temmuz / Ağustos 2018 döneminde kur ve faiz şokuyla yaşanan yükselişte oldukça yüksek seviyelerden döviz alan yatırımcılarında alımlarının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte  kurlardaki hareketlilikte Mart ayında toplam 6,5 milyar dolar ve Nisan ayında 8,12 milyar dolar dış borç ödeme programımız olduğunu da notlarımıza ekleyelim…(Mart ayı ödemelerinin 2,254 M doları Merkezi yönetimlerinin, 2,976 M dolar finans sektörünün ve 1,256 M dolar özel şirketlerin..)

Sonuç;

Son 10 yıllık performansa baktığımızda Borsa İstanbul 2018 yılında % -3,38 ve 2015 yılında % -3,92 değer kaybı hariç genelde oldukça sakin ve alıcılı performanslarla geçirdiğini görmekteyiz. Ancak 2019 zor ve değişimlerin başlangıç yılı ve oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. 20 Mart Fed Toplantısına kadar karışık ve dalgalı seyirler ardından açıklamalara bağlı sakinleşmeler olsa da en erken piyasaların yeniden yön bulacağı ay Haziran 2019 sonu olacaktır. 2019 / 2 yarı piyasaların daha toparlanmış ve hedef odaklı olacağı görüşümüzü koruyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ersan 14 Mart 2019 14:12

    bu günkü ekonomıye göre siz herseyın.  iyiolacakmı sence .inanıyormusun

  • Nevzat12 Mart 2019 01:55

    İhas grubu hisseleri yıllardır borsada terör estiriyor. Sermaye kurulu piyasası sürekli zarar açıklayan şirketleri ödüllendirip bedelli sermaye artışlarını onaylıyor lot başına 1000 tl yani kasalarına milyonlarca para giriyor. Bunların zarar açıklaması kadar tabii bir şey yok, Devlet devlet olarak gel bakalım sen yıllardır zarar açıkkıyorsun, nasıl ayakta duruyorsun, ayakta durmak için milleti kandırıyorsun milleti dolandırıyorsun deyip gereğini niçin yapmıyor. SPK bunlara çanak tutuyor. İhlas finans mağdurları jala unutulmadı. Birilerinin canı yanmadan müdahale edilmesi gerekmiyormu. İhlas gayri menkul ve diger şirket çalışanlarının maaşları hissesenedi alım satımıyla spekülatif hareketlerle küçük yatırıcının cebindeki paralar adeta gasp edilerek karşılanıyor desek yeri var. Hiç kar açıkladıkları yok. Senetler 2500-3000 arasına oradanda 250-700 arasına geri getirilir ve küçük yatırımcı kıskaca alınır. 7 yıldır senette bekleyen mağdur olan bir çok hissedar var.

  • Gs mağduruu09 Mart 2019 21:07

    Çok teşekkürler 2004 ten beri borsadayım bu kadar aydınlanmamıştım ....

  • Uğur09 Mart 2019 19:39

    Toparlanmak mı. Seçimden sonra kriz patlamaz mı. Ötv indirimleri tanzim tunzim hepsi seçim sebebiyle 31 marta kadar uzatılmıştı. Seçim bitince banane diyecekler.

  • Trakyalı 09 Mart 2019 19:04

    S 400 ler kıçımıza giricek kısaca.... Borsa son dansını yapıyor kanımca.

  • Borsacı09 Mart 2019 07:22

    Şirketiniz açığa satışı bıraksa daha güzel olacak ta

  • Mehmet Yılmaz memo08 Mart 2019 19:29

    Teşekkürler degerli bilgilerinize