Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların dikkati kurda

19 Nisan 2019, 06:50 - -

Piyasalarda gözler dolar kurunda. Kurda, 22 Mart’ta başlayan gerilim sürüyor. Seçim öncesi 5,80’leri test eden ancak sonrasında TCMB’nin aktif aksiyonları ile 5,32’lere gerileyen dolar/TL kuru yeniden 5,80 sınırında. Peki, şimdi ne olacak? Kurdaki yüksek tansiyon devam edecek mi?

Türkiye’de seçimlerin tamamlanması ile birlikte 4,5 yıllık bir seçimsiz döneme girilmiş oldu. Ancak piyasalar henüz bunu fiyatlamış değil. Seçimin tamamlanması ile birlikte İstanbul tartışmasının devam etmesi gerilimi sürdürürken, mazbatanın verilmesine rağmen hala İstanbul seçimlerinin gündemden düşmemesi stresi yüksek tutuyor. Öte yandan S-400’lerin de gündeme gelmesi ile birlikte fiyatlamalar olumsuz yönde gelişti.

Dolar/TL’nin fiyatı, piyasaların tansiyonunu ölçen en önemli stres göstergesi. Kredi risk priminin 440 seviyelerinde olması maliyetlerin yüksek kalmasına neden oluyor.

Öte yandan TCMB’nin rezervlerine ilişkin yurtdışı basında çıkan haberler piyasaların seyri üzerinde oldukça olumsuz etki yaratıyor. Çarşamba günü Financial Times’da “Turkey props up reserves with billions of dollars in short-term borrowing” (Türkiye rezervlerini milyarlarca dolar borçla takviye ediyor) başlıklı bir haber yayınlandı. Daha sonra bu haber için TCMB’nin cevabı yayınlandı. TCMB’nin en son raporunda net rezervleri 28.1 milyar dolar hesaplandı. Fakat, Financial Times hesaplamalarına göre swap işlemleri ayıklandıktan sonra bulunan meblağ sadece 16 milyar dolar. TCMB’nin son yaptığı swap hamlesi sonrasında görüş bildiren fon yöneticilerinin de olumsuz beyanları göze çarpıyor.

Yurt dışında Türkiye ekonomisine yönelik olarak yapılan haberler artabilir. Türkiye’de kur hassasiyetinin yüksek olması bu yöndeki saldırıların da güçlenmesine neden oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ekonomik paketin içeriğinin detaylandırılması, TCMB’nin piyasa ile daha iyi bir iletişim kurması kurdaki aşırı oynaklığın önüne geçilebilmesi için önemli. Ancak bir gerçek var ki, Türkiye açısından yüksek döviz kuru, yüksek faiz, yüksek enflasyon açmazını yaşayacağımız süreç bir süre daha devam edecek. Bu nedenle yatırım kararlarında seçici olunmalı. Reel getiri odaklı enstrümanlara yönelmeli. Kurda bir çözülmenin başlangıcı ise S-400 geriliminin çözülmesi ile olacaktır.



Dolar kurunda yukarı ivme sürüyor. 5,62 seviyesinin aşılması ile birlikte hedef yükseldi. 7,22-5,13 aralığındaki düşüşün yüzde 23’ü geri alındıktan sonra yüzde 38 oranındaki geri alıma doğru ilerleme görülüyor. Kurun 5,93’ün üzerine çıkması halinde ise hedef 5,93 ve 6,17 seviyeleri. Ortalamaların üzerindeki hareket, güçlü seyrin korunmasına neden oluyor.

SEÇİCİ HİSSE HAREKETLERİ
Borsaya baktığımızda seçici hisse hareketlerinin yaşandığını görüyoruz. Risk grubuna göre en fazla değer kazananların listesi şöyle:

KURUMLARIN ÖNERİLERİNDE ÖNE ÇIKANLAR
Kurumların ağırlıklı olarak likit hisselere yönelik tavsiyeler oluşturduğunu görüyoruz. Bu hafta Şeker Yatırım’ın aylık hisse önerilerine yer verdik. Kurum 8 hisse senedi için tavsiyede bulunuyor. Bu hisselerin endeks hisseleri olduğu unutulmamalı. Endeksteki olası dalgalanmalar hisseler üzerinde de etkide bulunacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)