Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaları etkileyecek iki önemli karar

23 Mayıs 2022, 10:02 - -

Piyasaların takviminde iki önemli gelişme var. Merkez Bankası kararı ve Moody’s değerlendirmesi. Peki, bu iki kararda neler açıklanacak?

Piyasalar için oldukça yoğun bir veri akışının olduğu bir haftaya giriyoruz. Zira bu hafta Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Aslında bu karardan önemli bir adım beklenmiyor. Faizlerin aynı seyrini sürdürmesi ve politika faizinin 14’te kalması beklenti. Ancak yine de gözler Merkez Bankası’nda olacak. Yeni bir söylem gelir mi? Politika metninde neler yer alacağı izlenecek.

Moody’s hangi değerlendirmeyi yapacak?

Öte yandan 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli olmak üzere Hazine ihaleleri, reel kesim güveni takip edilecek. Turist girişleri verileri turizm sektörüne dair gelişmeleri içerecek. Haftanın önemli gelişmelerinden birinde Moody’s’ten beklenen Türkiye değerlendirmesi olacak.

Kredi kuruluşları bozulan makro dengelere vurguda bulunuyor. Burada da çok fazla bir söylem değişikliği olmayacaktır.

Yurt dışında ABD büyüme verileri, Fed tutanakları, Powell ve Yellen’ın açıklamaları öne çıkan başlıklar olacak.

Belirleyici faktör seçim

Piyasaların bundan sonraki seyri için belirleyici faktör seçim olacaktır. Seçimlerin açıklanacağı tarihe belirsizliklerin fiyatlandığı bir piyasa görebiliriz. Bu da daha çok riskli varlıklardan kaçış ve güvenli limana sığınma ihtiyacı olarak görülecektir.

Borsada seyir

BIST 100 Endeksi’nin seyrine baktığımızda endeksi 21 Nisan’da 2.557 seviyesinden başlayan gerileme ile 2.372’ye gerilediğini görüyoruz. Bu düşüş endeks hisselerinde satıcılı seyrin hâkim olduğunu göstermekte.

Belirsizlik dönemlerinde yatırımcı nelere dikkat etmeli?

1- Belirsizliklerin yüksek olduğu ortamlarda yatırımcının çok fazla işlem yapmaması gerekir.

2- Volatil hisselerden uzaklaşarak biraz daha düşük volatilitesi olan hisselere yönelmeli.

3- Bu dönemler endeks hisselerinde sık açığa satışların gerçekleştiği dönemlerdir. Özellikle endeksi etkileyen hisseler için temkinli olmalı.

DOLAR/TL NASIL SEYREDECEK?

Dolar kurunun 15 seviyesinin üzerine çıkması ile döviz piyasasında volatilite arttı. Dolar/TL’nin hareket bandını bir üst banda taşıdığını görebiliriz. Negatif reel faiz ortamında yeni bir enstrüman çıkmadığı sürece yatırımcıların tercihleri arasında döviz ön plana çıkmaya devam edecektir.

Küresel bazda da doların değer kazanması kur riski alınmaması gerektiğine işaret ediyor.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ23 Mayıs 2022 20:33

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)