Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda jeopolitik riskler fiyatlanıyor

12 Ekim 2020, 09:50 - -

Piyasalar pandemiye ilişkin gelişmeleri izlerken jeopolitik riskleri fiyatlıyor. Gerilimler azaldıkça fiyatlar normalleşebilir. Borsada alıcılı seyir güçlenecektir.

Piyasalarda salgından kaynaklı gelişmeler izlenirken bir yandan da jeopolitik riskler fiyatlanmaya başladı. TCMB’nin 24 Eylül’deki 200 baz puanlık faiz indiriminden bu yana atılan bütün ekonomik tedbirler jeopolitik kaygılarla aşıldı. Dolar kurunda 7,95 sınırına kadar tırmanış görüldü.

Yurtdışında ABD Başkanlık seçimleri, ABD-Çin gerilimi; yurt içerisinde ise gerek Doğu Akdeniz gerekse Azerbaycan - Ermenistan arasındaki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Jeopolitik gelişmeler TL varlıkların seyri üzerinde etkisini hissettirmeye devam ediyor. Küresel risk iştahı ve doların küresel çaptaki seyrine bağlı olarak şekillenecek olan Türk Lirası’nın performansı, yurt içi piyasaların seyri üzerinde etkili olacaktır.

Dolar kurunun günlük, haftalık ve aylık fiyat grafiklerinin seyri

Dolar/TL’nin günlük fiyat seyri

Dolar kuru 2013 yılından bu yana her yıl kazandırdı. Yıllık kazanç 2018 kur krizinde yüzde 39 seviyesinde bulunurken 9 Ekim itibari ile yüzde 32’ye ulaşmış durumda.

Dolar/TL’nin aylık fiyat seyri

Dolar kurunun aylık fiyat seyrine baktığımızda 2013 yılından bu yana yükselen bir trendde olduğunu ancak 2018 yılından bu yana yükselişte trendin yukarı doğru taşındığını görüyoruz.

Dolar/TL’nin haftalık fiyat seyri

Dolar kuru kritik eşikte. 7,95 seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönde hareketi güçlenebilir. Ancak 7,95’in üzerinde yeni rekorlar kırdığı görülecektir.

Borsanın seyri

Borsada BIST 100 Endeksi mart ayından bu yana yükselen trendini sürdürüyor. Ağustos’ta satışlar geldiyse de endeks yeniden toparlandı. Kısa vadede 1.180 seviyesinin aşılması, 1.200 ve daha üzeri fiyat hedefi ile alıcıları güçlendirecektir.

Kurum raporlarında öne çıkan hisseler

Kurumların hisse önerilerinde temkinli hareket ettikleri gözleniyor. Pandemi nedeni ile cirosu çok fazla etkilenmeyen satışlarını büyütme potansiyeli ile öne çıkan kurumsal firmalar analist tercihlerinde tercihlerinde yükseliyor.

İş Yatırım’ın alım önerdiği hisseler

İş Yatırım’ın satış önerdiği hisseler

İş Yatırım’ın tut önerdiği hisseler

Pandeminden en fazla olumsuz etkilenen ulaştırma sektörü hisseleri kurum analistleri için tut listesine girdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)