Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar yeni zirveleri test ediyor

15 Aralık 2021, 13:00 - -

Dolar, borsa ve altında yeni zirveler test ediyor. Faizdeki düşüş enflasyondaki yükseliş tüm varlık fiyatlarını artırıyor. Bu dönemde tüm enstrümanlarda yükselişler görülebilir. Borsada endeks üstü performansları ihracatçı şirketler sağlayacak. Dolar kurundaki artış en çok yabancı hisse fonlara ve emtia fonlarına yarıyor.

GELİŞMELER

GRAM ALTIN 800 TL'Yİ GEÇTİ
Gram altın, küresel altın fiyatlarının kazançlarını koruması ve Dolar/TL'nin 14'ün üzerine tırmanarak rekor tazelemesiyle 800 TL'nin üzerine çıktı. Gram Altın, hafta ortasında 831 seviyesini gördü. Yüksek seyrini koruyor.

DOLAR/TL 14'Ü AŞARAK REKOR KIRDI
Dolar/TL pazartesi günü 14 seviyesini geçerek rekor tazeledi. Dolar kuru, yüzde 1'den fazla yükselişle 14,75 seviyesine kadar tırmandıktan sonra 14,50 seviyesine geri çekildi. Hafta boyunca merkez bankasının müdahaleleri dikkat çekti. Ancak hafta sonuna doğru kur yeniden yükseliş yönünde atağa geçti.

SANAYİ ÜRETİMİNDE POZİTİF SÜRPRİZ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin sanayi üretim verilerini yayımladı. Buna göre sanayi üretimi aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 8,5 arttı.

HAZİNE'NİN 2 YILLIK TAHVİL İHALESİNDE BİLEŞİK FAİZ YÜZDE 21,36
Hazine Ve Maliye Bakanlığı, aralık ayı borçlanma programına 2 yıllık tahville devam etti. Hazine Ve Maliye Bakanlığı'nın 2 Yıl Vadeli Tahvil İhalesinde Bileşik Faiz Yüzde 21,36 olarak kaydedildi.

ABD’DE TÜFE %6,8 VE ÜFE %9,6 ARTTI
ABD'de kasım ayında üretici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artış kaydetti. ABD'de kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydetti. Söz konusu veri 1982'den bu yana en yüksek artışa işaret etti. Ekonomistlerin beklentisi TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 6,8 artması yönündeydi. Aylık bazda bakıldığında ise enflasyonun yüzde 0,8 olarak kaydedildiği görüldü.

YABANCI KURUMLARDAN TL VARLIKLARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

STANDARD CHARTERED'DAN TL VARLIKLAR DEĞERLENDİRMESİ
Standard Chartered, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politikalarındaki belirsizliğin Türk varlıklarındaki oynaklığın ve Türkiye’nin risk primindeki artışın devam etmesine neden olacağını belirtti.

FİTCH 13 TÜRK BANKASININ GÖRÜNÜMÜNÜ NEGATİF OLARAK DEĞİŞTİRDİ
FİTCH, ülke kredi notu görünüm değişikliğinin ardından 13 Türk bankasının görünümünü de negatif olarak revize etti. Fitch Ratings, “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü “negatif”e indirmişti.

UBS TÜRK LİRASI İÇİN RAPOR YAYIMLAMAYI SONLANDIRDI
UBS, Bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını ve yatırımcıların son yayımladıkları Türk lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirtti.



BORSA 30 HİSSELERİNİN PERFORMANSLARI
Borsa 30’da altı hisse yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerinde kazandırdı. Bu hisseler: SASA, EREGL, FROTO, SISE, KRDMD ve PETKM.

Enflasyondaki yüksek seyir, özellikle ihracat ağırlıklı çalışan şirketlerin hisse senetlerinde getiri artışlarının sürmesine neden olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)