İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa haftalık özeti

07 Mart 2016, 11:30 - -

BİST100 geçtiğimiz haftayı %3 getiri ile kapadı. Global piyasalardaki pozitif trende biz de katıldık. Son iki haftanın getirisi %6ya ulaştı.
Geçtiğimiz hafta USDTRY’nin grafiğini paylaşmıştık:

Bu grafik Pazartesi açılış sonrası ile birleştirildiğinde aşağıdaki görüntü ortaya çıktı:

Komplo teorilerine çok inanmam ama yukarıdaki hareket büyük bir parayı sisteme sokabilmek için tasarlanmış gibi görünüyor. Doların hareketi mutlak surette borsada pozitif etki yarattı.
BİST100 endeksi için Mart ayları genelde pozitif olur. Mart ayı getirilerine tarihsel olarak bakalım:

Rakamlara göre 1994 yılından bu yana Mart aylarının %60’ı pozitif:

BİST50 2 haftalık getirilerin dağılımına baktığımızda haftanın genelinde çoğu BİST50 hissesinin pozitif getiri ile kapandıklarını görüyoruz, KRDMD, GUBRF, ULKER, DOHOL ve AEFES pozitif olarak ayrışırken DOAS, PETKM ve TAVHL negatif ayrışmış:

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kaybettiren hisselerine bakalım:

TAVHL geçtiğmiz haftanın en çok kazandıranı idi, bu haftanın ise en çok kaybettiren tarafında ikinci sırada. YAZIC çok iyi performans sergiledi, ULKER iyi karının etkisi ile ciddi getiri yaptı.
Bir önceki haftanın en çok kazandıranlarına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %6,7, bu hafta bu grubun getirisi %4,11. Bir öneki haftanın getiri lideri TAVHL bu hafta sonlara doğru inmiş.

Geçen haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Geçtiğimiz hafta %1,12 düşen kaybedenler grubu bu hafta %3,14 pozitif getiri üretmiş. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etmiş.
F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden HALKB, THYAO, VAKBN ve ISCTR, TUPRS ucuz listede yer bulmuş durumda.
Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

BIMAS liderliğini koruyor ama borç/özkaynak oranı düşük. MGROS, TKNSA ve ZOREN borç/özkaynak oranları çok yüksek.
PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle GSRAY negatif defter değerleri ile devam ediyorlar. GSRAY’ın daha da kötü olması beklenebilir. Listede GYO şirketlerinin sayısının fazla oluşu dikkat çekici. GYO’lar pahalı yatırımlar yapıp ucuz işlem görüyorlar. KOZAA ve IPEKE defter değerlerine göre çok ucuzlar ama kar edemiyorlar. Bu şirketlerin acilen likide edilmesi yatırımcının yararına olacaktır.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında EREGL, PGSUS, VESTL, TTKOM bulunuyor. Pahalılar arasında BJKAS, KARSN, AFYON, CRFSA dikkat çekici.

En değerli şirket 33,2 milyar TL, en düşük değerli şirket 182 milyon TL. KCHOL en değerli şirket olmaya devam ediyor.
Borsa İstanbul’a sektörel olarak bakıp endeksleri inceleyebiliriz:

Haftalık getirilerde GIDA, MADEN, ULAŞTIRMA, XMANA ve TURİZM endeksleri pozitif getiri elde ederken sadece SPOR endeksi haftayı değer yitirerek kapatmış.
Bu sektörlerdeki haftalık en iyi kötü hisselere bakalım:

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 74-75 arasını destek yaptıktan sonra haftayı 200 günlük ortalamasının üstünde 77191’de kapadı. RSI(14) 70e doğru giderken MACD pozitife yükseldi. Borsacının kabusudur: Piyasa düşünce daha da endişelenir, yükselince de yükseliş kalıcı olmaz diye endişelenir.

DAX ve SP500 endekslerine göre kur ayarlaması olmadan göreli performans bu hafta sonunda gerilemeye başladı:

XU100 F/K geçtiğimiz hafta uzun dönemli ortalamasının altında kalmaya devam etti: Grafikte bir yukarı dönüş sinyali var, kalıcı olursa iyi bir ralli görebiliriz.

Piyasanın 8,63-11,63 F/K arasında işlem gördüğünü daha önce ele almıştık bu oranlara göre endeksin olası hareket bandını 64000-87000 arasında hesaplamıştık.
Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,68 BİST30 F/K ise 9,57 oldu.
BİST100 ortalama F/K değerine göre %10,60
11,63 F/K değerine göre ise %23,22 ucuz durumda.
Alt banda göre ise %8,65 yukarıda.

Bol kazançlar



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)