İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa güllük gülistanlık mı olacak?

26 Temmuz 2016, 13:53 - -

Darbe girişimi atlatıldı, darbeye karışanlar göz altına alındı veya tutuklandı. Aynı zamanda sayısı 50 bini geçen personele görevden el çektirildi. Sayın Cumhurbaşkanı alışık olmadığımız sıklıkta yabancı kanallara mülakatlar veriyor.

Dış basında gördüklerimiz darbeyi yapanlar değil savuşturanlar eleştiriliyor. Darbeyi yapan FETÖ mağdur olmuş durumda. En yakınlarda Amerikan Başkanı Obama’nın yanında göründüler. Selfie görüntüleri heryerde. Kendilerini bir şekilde heryere davet ettirip propagandalarını yapmayı başarıyorlar.

Önümüzdeki günlerde Moody’s ve Fitch değerlendirmeleri gelecek. FETÖ bu ikisine konsantre olursa şaşırmam. Herşey geçti demek için erken, tedbiri elden bırakmadan yatırıma devam.

Herşey olup biterken, darbe girişimi brexit vs “sahipli” küçük hisselerde neler oldu inceleyelim isterseniz. Genelde bu hisselerin düşüşe direndikleri gibi bir algı mevcut aynı zamanda büyük getiriler de elde edilebiliyor.

RSI(14) göstergesine göre trend yapan/yapmayan hisse adetlerine bakalım:

Küçük şirketler piyasa iyi iken iyi trend yapıyor piyasa düzeltme/düşüş trendine girdiğine ise toz duman. Bu hisselerde yatırım yaparken son 1-2-3 aylık getirilerine göz atmak gerekir. Eğer getiriler normalden fazla ise (endeks getirisi x beta x 1,20 olarak formüle edebiliriz) uzak durmak yatırımların sağlığı açısından gerekli olacaktır.

Hisselerin volatilitelerine bakalım:

Günlük realize volatiliteler %3-10 arasında değişiyor. Bu da anormal hareketlerin istatistiksel olarak çok olası olduğunu gösteriyor. Volatilite rejimi getiri ile birlikte ele alınmalı. Getiri çok yüksek volatilite de çok yüksekse o zaman bu hisselerden yatırımcıya hayır gelmesi olasılığı düşük.

Bu senenin kazandıranlarına bakalım:

Listeden OYLUM hissesini çıkarmıştım. Aşırı spekülatif getiri grafik ölçeğini bozuyor.

Küçük hisselerin sene başından bu yana getirileri iyice azalmış durumda. Bu hisseleri sahiplenenler sat-al stratejileri ile maliyetlerini düzeltmekle meşguller.

Endeks geriledikçe küçük hisseler de hızla ortalamaları altına geldiler:

Küçük hisseler endeks ilişkisi endeks düşerken daha kuvvetli. Yanılıp da küçük hisse endeks düşerken geri gelmez diye düşünmemek gerekir.

Endekse gelirsek herşey bitti yeniden yükseliş trendine döndük demek için çok erken. Diplere vurduk pek çok metrikte iyice ucuzladık ve tepki verdik.

BİST100 endeksinin zirvelerinden geri çekilmelerini 2002 yılından bugüne grafikte gösterdik:

Kısa düzeltmeler %20-30 arasında ana düzeltmeler ise %40-60 arasında gerçekleşmiş durumda. 2013 yılından bu yana zirveden en fazla %34 uzaklaşan bir endeks var. BREXIT %26, Darbe Teşebbüsü ise %23 zirveden uzağa attı.

Zirveden %20-30 geriledikten sonra yapılan alımların getiri şansı son 5 yılda yüksek.

Bununla birlite 2-3 yılda bir yeni zirve gören endeksin de yeni zirve görme enerjisi çok yüksek görünmüyor.

Ağustos ayında Moody’s veya Fitch şirketlerinden biri notu düşürürse o zaman yatırım yapılabilirden aşağı ineceğiz. Dünyanın sonu değil ama türbülans yaratması ihtimali yüksek. Şu anda kesin bir not değişimi olacak kimse diyemiyor ama SP’nin siyasi nitelikli kararı sonrası bu şirketlerin de etkilenmesi olasılıkları yüksek. Ağustos ayları genelde endeks için iyi geçmez bu sefer de derecelendirme kuruluşları ile randevumuz olacak umarım notlarda bir değişiklik olmaz.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)