Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Piyasa çarpanı düşük temettü hisseleri

17 Şubat 2020, 15:41 - -

Piyasa çarpanları hisse senedi seçiminde en fazla kullanılan oranlardır. Borsa İstanbul’da güçlü ve ucuz hisselerin belirlenmesinde piyasa çarpanları iyi bir seçenek olarak kullanılabilir.

Çarpan analizi, piyasa bazlı bir değerleme yöntemidir. Hisse senedi piyasalarına yatırım yapan yatırımcılar, ağırlıklı olarak piyasa bazlı yöntemleri kullanırlar.

Piyasa çarpanları avantajları
Şirket değeri piyasada işlem gören güncel şirket değerlerine göre hesaplanmaktadır. Dolayısıyla yatırımcıların şirketler için öngördüğü değerler ön plandadır. Şirket satın alınırken kullanılan en uygun metotlardan biridir.

Günlük hayatta bir ürün aldığımızda (pazardan domates, kuruyemişçiden leblebi veya fırından ekmek gibi) dikkat edeceğimiz belli özellikler o ürünün fiyatını belirler. Örneğin satın aldığımız domatesin rengine, kokusuna, kaynağına vb. bakar ve emsal ürünlerin de fiyatlarına baktıktan sonra pazarcının ürün fiyatının makul olup olmadığına karar veririz.

Satın alacağımız kg üzerinden ise toplam bir tutar öderiz. Benzer bir durum da şirketler için geçerlidir. Bir şirketin hissesini satın alınırken şirketin mali tabloları üzerinden belli unsurlar incelenir ve bu unsurların benzer firmalar ile kıyaslanması ile bir fiyata ulaşılır.

Çarpan analizinde kullanılan başlıca çarpanlar şu şekildedir:

Fiyat/Kazanç Oranı En düşük Temettü Hisseleri

PD/DD Oranı en düşük BIST 30 hisseleri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)