İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Petrol yukarı enflasyon yukarı

11 Nisan 2017, 10:16 - -

Petrol kontratının piyasalar üzerinde etkisi çok büyük. Petrol fiyatının düşmesi ekonomilerin soğuması, büyüme endişelerinin artması ve hisse senedi piyasalarının huzursuz olmasına yol açıyor. Aşırı yükselmesi de enflasyonist baskıları artırıyor. 2016 yılından bu yana petrol kontratında dipler yavaş yavaş artıyor:

Kontrat yeşil çizgiler ile biraz da zorlama çizdiğimiz alçalan üçgen formasyonu içerisinde hareket ediyor ve üst banda çok yaklaştı. Aynı zamanda kırmızı ile çizdiğim kısa vadeli trend de fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Alçalan üçgen ve trend kırılırsa (1) ile yaptığım ölçüme göre fiyat 62-63 seviyesine kadar gidebilir. Orta doğuda bu kadar karışıklık var iken petrolün fiyatının geri gelmesi ya da buralarda düşük seyretmesi aslına bakılırsa çok da normal değil (belki de yeni normal budur, merkez bankaları kontrolü ele aldıktan sonra ne var ne yok fiyatlarını kontrol etmeye çalışıyorlar).

Petrol korku endeksi (OVX) ve petrole bakalım:

OVX gerilemeye başladı, bir önceki yükselişin altında kaldı. Petrol kontratında korku azalmış diyebiliriz.

Call (yukarı) ve put (düşüş) opsiyon açık pozisyonları birbirine yakın, yükseliş pozisyonları dirence geldikçe azalmaya başladı:

Petrol yukarı hareketlenirse enflasyon üzerinde de baskı oluşturur, bu da bizim gibi petrol ithalatçısı ülkelerin ekonomilerine zarar verir. Faiz hadlerinin yükselmesine yol açabilir.

Petrol önemli bir yol ayrımında 54 yol verirse 60 üzerine rahat gidebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)