Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Para dövizde bekliyor

11 Aralık 2019, 11:33 - -

Halkın parası dövizde bekliyor. Yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki yabancı para mevduatı 193,6 milyar dolar. Faizlerin düşme eğilimi dolara yönelimi güçlü tutuyor.

Yurtiçi yerleşiklerin dövizdeki yüksek pozisyonu devam ediyor. 29 Kasım haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 193,7 milyar dolar oldu.

TCMB Faiz kararı

TCMB 12 Aralık’ta faiz kararı için toplanacak. Gerçekleştirilecek faiz toplantısında faizlerin 150-200 baz puan düşmesi bekleniyor. Bu faiz indirimi önden yüklemeli son faiz indirimi olacak. Baz etkisi nedeni ile enflasyondaki düşüş geride kaldı. Bu nedende enflasyonda çift haneli eğilim devam edecektir. Buna bağlı olarak faiz indirimleri de bir süre duracaktır.

Halkın ve şirketlerin dövize yönelmelerinin en büyük nedenlerinden biri yüksek döviz borçları. Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonlarına baktığımızda 178 milyar dolar ekside olduğunu görüyoruz.

Kurda yükseliş sürecek mi?

Yatırımcılar parasını dövizde tutuyor çünkü dövizin yükseleceğine dair beklentileri güçlü. Peki döviz yükselme eğilimini devam ettirecek mi?

Dolar/TL kuru bollinger band içerisinde hareket ediyor. Bandın direnç seviyelerine yakın bir seyirde. 5,82 seviyesinin üzerindeki bir hareket 5,95 seviyesine doğru hareketlenmeye neden olacaktır. Faizlerin düşük seyri kurdaki yukarı hareketin sürmesini sağlayacak. Marjlar çok yüksek olmasa bile enflasyon bazında yükselişin korunduğunu görebiliriz.

7 Aracı kurumdan 26 hisse önerisi

7 aracı kurumun toplam 26 farklı haftalık hisse önerisi sunduğu raporlarında Emlak Konut GMYO hissesi ön plana çıktı. 7 aracı kurumdan dört tanesi bu şirketi haftalık hisse önerisi olarak sundu.

7 aracı kurumdan üç tanesi Garanti Bankası; ikişer tanesi Türk Hava Yolları, Soda, Tüpraş, Enka İnşaat, Vestel hisselerini öneri olarak sundu.

Aracı kurumların hisse önerileri içerisinde sanayi şirketlerinin ağırlığı dikkat çekiyor.

Bankalar ve özel finans kurumların içerisinde yalnızca Garanti, Yapı Kredi ve Akbank hisseleri yatırımcılara öneri olarak sunuldu. Holdingler içerisinde ise Doğan Holding şirketi hisse önerisi olarak borsa yatırımcılarına önerildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorumspor11 Aralık 2019 13:21

    Deva ve Enerjisa bu hisseler arasında en cazip olanıdır. İlaç sektöründe Euro kaynaklı fiyat artışı ve deva 2020 yılının ilk çeyreğinde 6 adet ilacı piyasaya sürecektir. Şirketin piyasaya surmeye çalıştığı 12 adet ilacı son aşamadır. Enerjisa ise dusuk faiz artaminda yüksek favök elde edecektir. Enerjisain yıl sonu karı 1 milyarın çok üzerinde gelebilir. Temettüde ise 800-900 milyon TL arasinda dağıtım yapabilir. Ytd

  • Okie Dokie11 Aralık 2019 13:01

    Enflayon kaç yüzde 11. Faizler kaç yüzde 12. Stopaj sonrası eline geçen kaç yüzde 10. Reel faiz kaç eksi yüzde 1. Aklımı seveyim aklımı.

  • RİZEli mulivbjk11 Aralık 2019 12:36

    Gedik ibnesi ekgyo tavsiye ediyor..diğer taraftan satıyor