Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Oryantale bağladık vesselam…!

25 Mart 2015, 10:14 - -

Ortaya karışık yorumlar…!

Öyle olursa böyle olur. Olmadı mı  eee zaten öyle olursa demiştimler..!

Sürekli revize edilmek zorunda kalınan tahminler…

Gelen verilere, rakamlara güvensizlik ..!

Aşırı bilgi kirliliği.!

Yaratılmaya çalışılan gerginlikler ..!

Arap saçına dönen açılım süreci..!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü  Sn  Arınç ile  Melih Gökçek arasındaki nerden, nasıl ve niye çıktığını ve neden bu noktaya getirilmeye çalışıldığı anlaşılamayan nahoş  polemik..! Ve akabinde yükselen siyasi tansiyon. Cumhuriyet Savcılarının konu için harekete geçtiği haberleri. Hızla yükselen dolar ve sert düşen Bist..

İnce Not: Biri Başbakan Yardımcısı ve Bakan, diğeri ise Büyük Şehir Belediye Başkanı, üstelik husumet neden ve niye??!?

Ve bunlardan az öncesinde Fed ve Fitch zorlu sürecinden  geçip ohh tam rahatladık derken yaşanan bu durum…

Sonuç: Bist’te doların egemenliği devam ededursun siyasi tansiyondaki agresif yükselmelerinde Bist’i dolardan çok daha hızlı etkilediği gerçeği..

Dolar 2,54 gerilerken endeksinde aynı hızla gerilemesinin nedeni olarak bana kar realizasyonuydu o demeyin… Darılırım..!

Diğer taraftan hala çözümsüzlüğü devam eden Yunanistan konusu var ki bu durum parasal genişlemeye giden Avrupa ortak para birimini genişlemeden daha fazla olumsuz etkiliyor.

Sonuç:

Yunanistan’ın 8 Nisan da parası bitiyor. Ve Cipras’ın neden Merkel ile görüşmek istediğini bu durum net açıklıyor. Ancak Çipras bu görüşmeden daha elinde bir bardak su ile dönüyor ne yazık ki. Soğuk Alman duvarını yine aşamadan üstelik. Ancak çantasında getirdiği bugünkü hesaplamalar ile Almanya dan İkinci Dünya Savaşı’nda uğradığı maddi tazminatı talep etme girişimini yeniden masaya getirerek ve ardında Avrupa halkını destek alarak. 341 milyar euro tazminat alacağı olduğunu savunan Yunanistan’ın AB ile müzakere ettiği borcu 320 milyar  euro…  Yani Yunanistan bu hesaba göre ALACAKLI..! Ve işin daha da ilginç olan tarafı ise tarihçilerde Yunanistan’ın haklı olduğu görüşünde

Belki de pazarlıklara Yunanistan Euro’dan çıkıyorum ben Drahmime geri dönüyorum …

Alın AB sizin olsun diyebilseydi durum daha farklı olabilirdi belki de.

Çünkü her bunu dile getirişinde parayı Avrupa Birliği‘nden bir şekilde kurtardı. Son görüşmeler hariç.

Buradaki değiştirdiği taktik siyasilerden bir karşılık bulamadı belki ama halktan bulacak gibi..

Sonuç ;

 8 Nisan 2015 de Yunanistan’ın parası bitiyor. Kreditörlerin ağır yaptırımları bağcıyı kurtarır mı? Hiç sanmıyorum. O ağır koşullar Yunanistan’ı daha zor duruma sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Almanya reform listesindeki eksikleri Yunanistan’ın  tamamlamasını istiyor. Ve ekliyor bu reformlar yapılmalı ki Yunanistan’ın kasasına para akabilsin..!

Ve bu durum bir kez daha piyasaların gündeminde ama bu kez  temerrüte düştü düşecek korkularıyla başta parite olmak üzere emtiaya kadar tüm enstrümanları etkileyecek..

Bu arada ard arda Fed sonrası konuşma sever başkanların resmi geçidi.  Gün olmuyor ki bir yerde konuşmasınlar.  Kimilerine göre bu durum Fed’in piyasaları faiz artırımı konusunda hazırlama  şekli. Konuşa konuşa kanıksatma…!

Tüm bu hızlı gelişmeler arasında yatırımcı ne yapmalı sorusunu cevaplamak çok da kolay değil aslında..

Özetleyebilirsem;

1 - Fed Sabırlı ifadesini kaldırarak yeniden masaya geldi ve oturdu.. Ve  Yellen, ‘Ücret artışı faiz için bir sinyal gibi algılanıyor ancak bu faiz artışı için ön koşul değildir’ dedi ve ekledi: Enflasyonda %2 hedefine ulaşmadan faiz artırımı risklidir..

2 - Ancak Fed başkanları uzun süredir düşük olan faizlerin makro verilerdeki iyileşme ile birlikte artmasının daha doğru olacağı görüşündeler. Ve bu konuda bana göre S.Fischer son noktayı koydu.. Faizler 2015 yılında artacak, herkes buna hazırlıklı olmalı…!

3 - AMB bir yandan başladığı parasal genişlemenin hedefini yakalamaya çalışa dursun diğer yandan Yunanistan ile uğraşmaktan bir hayli yorgun. Euro/Dolar paritesinin 1,08’lere gelmesine ise sevinmekte. 2008’den bu yana aşırı değerli olan Euro nihayet değer kaybetti. Genişleme sürdükçe de bu durum devam edecek..

4 - Türkiye 7 Haziranda seçime gidiyor. Ve bu seçimler oldukça yoğun geçecek anlaşıldı. Özellikle son iki günde Ankara’da yaşananlara istinaden diyorum bunu. Her ne kadar Başbakan konuya açıklık getirip gerekenin yapılacağını dile getirse de piyasaya baktığımda yurt dışından net bir şekilde negatif ayrıştığımızı görmekteyim… Bu durum konular ve kişiler farklı olsa da gerilimli şekilde devam edebilir.  Dikkat..

5 - Fitchin  Türk Bankaları ile ilgili yaptığı açıklama ise son derce manidar  ve dikkat edilmesi gereken bir açıklama olarak geldi bana .Türk bankaların notların yüksek olduğu (burada olması gerekenden yüksek ve riskli olabilir mi diyor acaba?) ve artmasının olası olmadığını (yani diyor ki riskler artıyor yabancı bankalarda çekiliyor dikkatli olun mu acaba?) açıkladı..!

Ve ekledi.. Seçimlerden sonra risk algısına dikkat..!

Yatırımcı olarak yapılacak en önemli  unsur.. Her gün işlem yapmak zorunda değilsiniz. Ve böyle dönemlerde teknik temel yetersiz kalabilir. Sürü psikolojisinin etkisine girmeyin..

Yazımın en başında dediğim gibi ortaya karışık yorumlar… Çekinceli konuşmaları sevmem. Ancak Kişiler ve olayların akışı ne yazık ki son dönem tahminleri olduğu kadar beklentileri de yerle bir ediyor. Ve bir bakıyoruz ki yazı yazarken bile.. Öyle olursa böyle olur. Şöyle olursa öbür  türlü olur.. Yatırımcı okuyor ya da dinliyor EEEEE diyor ne yapacağım ben ?? Haklı hem de çok haklı.. Dinleme ey yatırımcı nakitte dur ve bir süre ekrandan uzaklaş bence. .Akıl ve ruh sağlığınıza fayda.

Ama illa bir şeyler yapabilirim diyorsan o zaman ;

Yarı nakit yarı hisse.. ya da.. yarı hisse yarı Viop bu süreci en azından seçimlere kadar götürebilirsiniz.

Ancak secime kadar olan sürecin çok hareketli olabilme ihtimaline karşı bunu nakitte geçirmek belki de en doğru hamle olacaktır.

 Güvenli limana gerek yok.. T L’de kalan hareket kabiliyeti açısından hızlı olacaktır. Kazanan da  tabi ki..

Bu haftanın en önemli verisi Cuma günü gelecek olan ABD Son Revize Büyüme Rakamı. Eğer bu rakamda PMI verileri gibi beklentiden daha iyi gelirse bu durum Fed’in  Eylül ya da Ekim sürecinde faiz artırımına gidebilir söylemini destekleyecektir.

Biz mi napıcaz. En başta dedim ya Oryantale Bağladık Vesselam…

Riskiniz az…..  Psikolojiniz sakin…. Paranız bol olsun …!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)