İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

ORTALAMALAR VE BIST30

22 Aralık 2014, 17:00 - -

8 Aralık tarihinde ortalamaların toplu kullanıldığında gösterge olabileceği üzerine burada bir analizi siz değerli okuyucularımız ile paylaşmıştık. Yazı son cümlesi şöyle idi:
Ortalamalardan faydalanarak yaptığımız analizler ışığında BIST’in pahalı bölgesinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölgede portföyün tamamını yatırıma yönlendirmek doğru olmayabilir. Halihazırdaki yatırımların ise karları alınabilir.
Geçtiğimiz haftanın düşüş-yükseliş fırtınasında göstergelerimizin  nasıl geliştiğine bakabiliriz. 
Hisselerin %52si 200 günlük ortalamanın üzerinde kalmış, bir önceki dipte bu oran %44 idi:

Hisselerin %42si 100 günlük ortalamanın üzerinde kalmış, bir önceki dipte bu oran %25 idi: 

50 günlük ortalamalarda satışın bir miktar ekstreme ulaştığını düşündürecek bir gelişme olmuş. Hisselerin %37’si 50 günlük ortalama üzerinde kalmış.

Tüm ortalamalara göre bakarsak kapanış>200>100>50 gün, hisselerin %29’u bu koşulu sağlamış. Önceki yazımızda %10-25 arasını aşırı olarak kabul edebiliriz demiştik, %10-30 arası olarak düşünsek daha doğru olabilir:

Ortalamalara göre endeksin pahalı olduğunu dile getirmiştik, çok hızlı bir satış sonrası hisselerin önemli bölümü ortalamalarına doğru çekildi, fakat daha sonra hızla yükseldi.  Tüm ortalamalara göre yapılan analiz aşırı uca en çok yaklaşan gösterge oldu. Adnan Bey’in burada detaylı şekilde analiz ettiği yönteme ilave olarak ortalamalara yaklaşan hisse oranına bakarak alım kararları iyileştirilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)