İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Önemli değil

25 Kasım 2016, 10:03 - -

Son 1-2 yılda bir moda oluştu: Ne gibi bir gelişme olursa olsun öenmli değil denmeye başlandı.

Özellikle büyük olaylarda önemli değillerin sayısı arttı.

Son olarak dün AP Türkiye ile görüşmelerin dondurulması için tavsiye kararı aldı. Sayın Başbakan TRT’ye verdiği röportajda önemli değil dedi:

Durup biraz düşünelim, AB bize değil biz AB ye müracaat ettik 1960larda. 2004 yılında gündüz gözüyle havai fişekler patlatıldı Ankara’da. 2004 yılında AP neredeyse oy birliği ile Türkiye için görüşmelere başlayabilir tavsiyesi aldığında oy birliği vardı, 2016 yılına gelince neredeyse oy birliği ile dirsek gösterilmesi tavsiye kararı çıktı.

Madem bu kadar önemsiz bu olay neden müracaat ettik, neden çalışıyormuş gibi yaptık emek zaman ve para harcadık?

Avrupa Birliği bizle ilişkisini keserse çok zarar görürmüş:

Avrupa Birliği’ne sağlayacağımız tek şey mülteciler ile ilgili sınır güvenliği ise zaten bir yorum yapmaya da gerek yok. Mültecileri salalım da artık ne kadar mülteci kaldı, gidenler gitti zaten gidecekleri yerlere.

Doların yükselişi konusunda bir süredir yazıyorum, önemsenmesi gerekir tedbir alınmalı diyorum. Dolar dolsa ne olur dolmasa ne olur yorumları okuyoruz.

Doların yükselişi de önemli değil yorumları her yerde.

Doları da ayrıca dış güçler, FETÖ yükseltiyor. Bir an böyle olduğunu düşünelim bizim elimiz armut mu toplayacak? Öylece izleyecek miyiz AB ülkelerinin etkilenmesini?

Doların neden yükseldiği konularından eğlenceli pek çok yazı çıkar. Esas sorun  bence bizim bir ekonomi planımız yok. Büyüme modelimiz yok. İstihdam modelimiz yok. Çağdaş eğitim politikamız yok. Ulaştırma politikamız yok.

Aklımızda bir tek faiz var, faiz düşecek yatırımlar artacak yatırımlar artınca ülke büyüyecek sonra da her şey güzel olacak. Faiz konusu son derece eksik bir bakış açısı. Faiz eğer bu kadar kararları etkiliyorsa ve bu kadar elzem ise sıfır yaparız olur biter o zaman herkes yatırım yapar ama neye biliyor musunuz dolara!

Ülkenin plansız programsız gidişini özetleyen bir ekşi sözlük yazısı dikkatimi çekti. Bursa’da yolu kazan bir ekip ile bir vatandaş arasındaki konuşma. Ekip kazı esnasında su borusunu patlatmış:

Yukarıdaki yazıyı tüm durumlar için uyarlayabiliriz. Ekonomi, eğitim, sağlık vs.

Önemsiz olaylar dizisine Moody’s not indirimi de girmişti, siber korsanlar tarafından ele geçirilen e-postalarda “vız gelir tırıs gider” yaklaşımı vardı.

TL’nin değer kaybı önemsiz değil hem de çok önemli. Faizlerin seyri önemsiz değil çok önemli. Bu ikilinin üretim ile ilişkisi çok önemli.

İş yaparken azıcık kafayı kaldırıp dünyaya bakmak lazım. Temmuzdan bu yana ABD faizleri tam 1 puan arttı:

Önemli değil (!) diyebiliriz ama bizi etkiliyor etkilemeye de devam edecek. ABD 10 yıllık faiz 1 puan artınca FED faiz artırmayacak mı sanıyorsunuz?

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil 10 yıllık ABD tahvili faizi artışına nasıl cevap verdi bakalım isterseniz:

Faiz %8,5 seviyesinden %11’e geldi. Bu dönemde mevduat ve kredi faizlerinde indirime gidildiğini hatırlayalım, TCMB de oldukça güvercin bir duruş sergilemişti. Sonuç önemli olmayan 2,5 puan civarında bir faiz artışı.

FED faiz artırımında eli rahatladı, faiz yükselişi artık büyüme olarak algılanıyor ve borsaları yükseliyor. 1 sene sonra 10 yıllık tahvil faizi ABD de 4 olursa ne yapacağız önemsiz mi demek gerekecek yine?

TL dün Asya seansında yine yeni dip yaptı ve bu artık alışkanlık oldu. Bir önceki günün zirvesinden geri gelirse al, zirvenin üstüne satış emri koy karını yap.

Son dönemin en kötü performansı sergileniyor TL de, tüm para birimlerine karşı değer yitiriyor:

TL 2016 getirileri:

MXN’ne karşı bile değer kazanamamış durumdayız.

 Bu cendereden nasıl çıkılacak çok merak ediyorum. 1994 yılında Tansu Çiller faize takmıştı sonra 3 aylığına %50 faiz ödeyerek ve bunu bir tur daha devam ettirerek normale dönmüştü. 2006 yılında olağanüstü olağan faiz artışları görmüştük. Umarım yol yakınken hatalardan döneriz. Politik karar vericilerin unuttuğu çok önemli bir konu var: Türkiye artık hiç olmadığı kadar dünyaya entegre karar alırken bunu göz ardı etmemek gerekir.  Her kararın pek çok etkisi pek çok paydaşı var. Dünyaya entegre olmak kolay ama entegrasyondan uzaklaşırım demek çok kolay değil ve çok da maliyetli.

İyi hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haydar25 Kasım 2016 11:09

    yüksek faiz bir süre ekonomiyi durdursada ardından yeniden hareketlendirir..dolar yükselince insanlar ellerindeki paranın eridiğini düşünüp harcamayı kısıyorlar.şirketler döviz borçlu olduğundan işten çıkarmalar artıyor.işten çıkan yine hali ile harcama yapamıyor..yüksek dolar faizden daha fazla zararlıdır..faiz darbe dir yeniden ayapa kalkarlarsınız ama dolar kanser gibidir içten kemirir