İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Normalleşme sinyalleri

28 Temmuz 2016, 12:07 - -

Dün FED kararları geldikten sonra piyasalara rahatladı. CNNTURK haberine göre kararlar özetle şöyle:

ABD Merkez Bankası FED, politika faizinde değişikliğe gitmedi.

FED minimum faiz oranını yüzde 0,25 olarak bıraktı. Beklentiler de bu yöndeydi.

Maksimum faiz oranı ise yüzde 0,50 olarak bırakıldı.

FED yetkililerinin açıklamalarında, ABD ekonomisindeki kısa vadeli risklerin azaldığına dikkat çekildi ve bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına gidibileceğine işaret edildi.

Yetkililer, "Eylül ayında bir faiz artışı mümkün" dedi.

Yetkililer aynı zamanda Haziran ayındaki toplantıdan bu yana ABD istihdam piyasasında bir iyileşme yaşandığına da işaret etti.

FED sene başında ilan ettiği şahin konumundan iyice uzaklaştı. Faiz artışı belki daha sonraki bir zamana kaldı. Faiz artışı yapsa dahi dün ele aldığımız yazıda da belirttiğimiz gibi küresel parasal genişlemenin artarak devam etmesi bekleniyor. Bu da yine faiz artsa bile riskli yatırımlara ve özellikle Amerikan hazine bonalarına yatırımın artacağı anlamına geliyor.

Genel piyasa kısa vadeciliğinden sıyrılıp Amerikan 10 yıllık faizlerinin uzun dönemli grafiğine bakalım isterseniz:

2013 yılında 3 olan Amerikan 10 yıllık tahvil faizi bu ay 1,38’e kadar geriledi. Madem faiz artacak o zaman tahvil getirileri neden düşüyor, tahvillerin fiyatı neden artıyor?

Piyasa genel geçer yorumlarına bakıldığında FED faiz artırımının bir felaket senaryosu olarak lanse edildiğini görüyoruz ama gerçekler öyle değil. FED piyasaları negatif etkileyecek deyip ona göre pozisyon ayarlarsak negatif etkilenen sadece hesap bakiyemiz oluyor.

FED tarafında normalleşme ECB BOJ tarafında likidite operasyonları ve potansiyel BOE likidite enjeksiyonarı ile birlikte bizim piyasalarda BREXIT ve darbe girişimi şokunu atlatmaya başladı.

Riski en iyi ölçebildiğimiz USDTRY zirvelerden geri geldi ve önemli bir trendin altına indi:

2015 Eylül, 2016 Ocak ayı zirvelerinden geçen trend darbe girişimi esnasında kısa süre için yukarı kırıldı. Piyasanın dar likiditenin kısıtlı olduğu bir saatte fiyatlar belki de aşırı yukarı çıktı. Pazartesi açılışta ise fiyatlar mavi trend altına geriledikten sonra tekrar hareketlendi, TL kırmızı trend çizgisinin üzerine yerleşti. Bu hareket son 2-3gündür yerini daha sakin bir akışa bırakmış durumda ve fiyat tekrar aşağı geldi. Normalleşmenin iyileşmeye dönüşmesi ise mavi trendin altında kapanış ve sonrasında 2,8-3 arlağındaki banda döndükten sonra olacak sanırım. Bunu da en iyi volatilitenin azalması ile tespit edebiliriz.

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre vatandaşlarımız son 2 haftada 9milyar USD satıp TL aldılar. Darbecilere bir darbe de ekonomide vurulmuş oldu.

Piyasalardaki sıkıntı Merkez Bankalarından ziyade Forex etrafında gelişen hareketlerden en başta da JPY’nin değerlenmesinden kaynaklanıyor:

JPY’nin bunca likidite enjeksiyonuna monetizasyona, ayrıca borç/gsyh oranının inanılmaz boyutlarda artmasına rağmen 125 civarından 100’e kadar değerlenmiş olmasının mantıklı bir açıklaması olduğunu düşünmüyorum. JPY değerlenmesi piyasa katılımcılarına kısa süreli sinyller vermekte kullanılıyor. Diğer taraftan Doların değer kaybetmesi iyi mi kötü mü? EUR değerlenmesi iyi mi kötü mü? Piyasa bunlara bir türlü tam adapte olamıyor. Volatilite kaynağının FED faiz kararından ziyade foreks piyasalarındaki kararsızlık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Her ne kadar risklerden de bahsetsek yatırımdan kaçınsak vs ABD piyasaları rekorlar kırmaya devam ediyor, sürekli yukarı giden bir S&P500 endeksi var:

 

Sayısız negatif gelişme oluyor ve sonunda hep aynı gerçekle karşılaşıyoruz: Riskli yatırım araçları değer kazanıyor. Dolayısı ile de endeksler tepelerden ne kadar uzaklaşırsa o kadar iyi bir alım fırsatı ortaya çıkar sonucuna ulaşıyoruz.

Biz dün BİST100 ve tepelerden savrulma büyüklüklerini göstermiştik: SP500 için %10 geri çekilme iyi alım noktaası oluştururken biz de %20-25 geri çekilme iyi alım noktası oluşturuyor.

Korkunun kazanca faydası yok. Cesaret ve bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)