Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Ne olacak bu Sterlin'in hali

03 Nisan 2017, 17:20 - -

* Brexit Süreci Nasıl Başladı

İngiltere’de Margaret Thatcher’dan bu yana Avrupa karşıtlığı konusu gündemdeki ana maddelerden biri oldu. Ülkede ve Birleşik Krallıkta, Avrupa ile daha fazla bütünleşme konusunda başta İngiltere’deki Muhafazakar Parti olmak üzere önemli bir kesimin karşıt görüşleri vardı.

İngiltere Başbakanı David Cameron 2015 seçimlerinde tekrar başbakan olması halinde, ‘Brexit’ için 2017’de referanduma gideceğini açıklamıştı.  Nitekim, Cameron 2016 Haziran ayında AB üyeliğinden çıkıp çıkmama kararını referanduma taşıdı.

* Brexit Oylaması (Referandum) – 23 Haziran 2016

Cameron, AB’den egemenlik, göçmen sorunu ve siyasi birliğin dışında kalma konularında yeterli ayrıcalıkları aldığını savunarak, Birlik’te kalma yönünde kampanyalar yürütmüştü.

23 Haziran’da yapılan referandum sonucunda, %52’ye %48 oy oranıyla Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden çıkmasına karar verildi.

* Yeni Başbakan Theresa May – 13 Temmuz 2016

Partisinin aksine AB taraftarı olan Cameron, AB’den ayrılma yönünde karar çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. Dolayısıyla, karar sonrasında istifasını sundu.

13 Temmuz’da ise, yeni Başbakan Theresa May oldu.

* Yüksek Mahkeme – Hükümet Karşı Karşıya – Kasım/Aralık 2016

Yüksek Mahkeme, aldığı kararda ‘Brexit’ müzakerelerinin başlaması için hükümetin parlamento onayına ihtiyacı olduğunu açıkladı.

İngiltere hükümeti bu kararı temyize götürdü ve temyiz duruşmaları 5 Aralıkta başladı. 4 günlük sürecin ardında kararın yeni yılda açıklanmasına karar verildi.

* Yüksek Mahkeme’nin ‘Brexit’ Kararı – 24 Ocak 2017

İngiliz hükümetinin ‘Brexit’ sürecini başlatma isteği Yüksek Mahkeme’ye takıldı. Mahkeme, müzakerelere başlamak için parlamento onayı şartı koydu.

Yüksek Mahkeme Başkanı David Neuberger, AB’ye girilirken ve AB ile ilişkilerin devam ettiği dönemdeki yapılan anlaşmaların parlamento onayından geçmesini gerekçe gösterdi ve bu kararın da yine parlamento onayı ile olması gerektiğini açıkladı.

* Parlamento ‘Brexit’e Onay Verdi – 9 Şubat 2017

Avam Kamarası olarak adlandırılan parlamentoda, 494 kabul oyuna karşılık 122 ret oyuyla ‘Brexit’ yasa tasarısını kabul etti.

Bu kararın sonrasında tasarı parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’na gönderildi ve 20 Şubattan itibaren görüşülmeye başlandı.

* Lordlar Kamarası’nın Kabulü – 14 Mart 2017

Lordlar Kamarası’nda daha öncesinde ‘ülkede yaşayan AB vatandaşlarının oturum haklarının güvence altına alınması’ nedeniyle parlamentoya geri gönderild.

Theresa May hükümeti, AB vatandaşlarının durumunun güvence altına alındığını söyledi ve tasarıyı aynen gönderdi. Lordlar Kamarası bu gelişmeler sonrasında 14 Martta tasarıyı kabul etti ve hükümete müzakereleri başlatma yetkisi verdi.

* Kraliçe Onayı – 16 Mart 2017

Lordlar Kamarası onayı sonrasında son olarak Kraliçe II. Elizabeth Brexit sürecini başlatacak tasarıyı onaydı ve tasarı yasalaşmış oldu.

* 50. Madde İşletilecek – 29 Mart 2017

Lizbon Anlaşması’nın AB’den ayrılmak isteyen ülkelerin müzakere sürecini belirleyen 50. maddesinin işletilmesi için Başbakan Theresa May’ın imzaladığı ihtar mektubu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a 29 Mart tarihinde iletildi.

* Cevap Mektubu ve Ayrılık Süreci

* Sterlin’in ABD Doları, Euro ve Türk Lirası Karşısındaki Performansı

Yüksek Mahkeme Parlamento Onayı Şartı Koydu
‘Brexit’ Lordlar Kamarasında Kabul Edildi
Brexit Referandumu

23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandumdan, ‘Brexit’ kararının çıkmasıyla beraber Sterlin tüm para birimleri karşısında değer kaybetti.

Referandum sonrasında Sterlin, hükümetin parlamento onayı olmadan süreci başlatamayacak olması dolayısıyla düşüne devam etse de, Kasım ayından itibaren  Aralık ayı ortasına kadar toparlandı.

Yıl sonundan itibaren Türk Lirasında yaşanan değer kaybı grafikte net bir şekilde görülebilmektedir. TCMB’nin hamleleri ile birlikte TL, kayıplarının bir kısmını geri almış ve Sterlin karşısında 4,55 seviyelerinde seyretmektedir.

Sterlin, dolar karşısında 1,24 seviyelerinde tutunmuş, Euro karşısında ise 1,17 seviyelerinde seyretmektedir.

* Yılbaşı Kur Seviyeleri

Brexit süresince, Sterlinde ortalama 2 yıl sürecek olan dalgalanma devam edecektir. Özellikle Euro ve Dolar karşısında değer kayıp ve kazançları gelecek olan her haber ve açıklama ve de sürecin yaptırımlarına bağlı olarak değişebilir.

Son grafikte yer verdiğimiz üzere, 2016 başında 4,36 seviyesinde olan Sterlin/TL’nin, biz bu analizi hazırladığımızda 4,55-4,56 (En yüksek 4,9056) seviyelerindeydi.

Theresa May’ın, Avrupa Birliğine mektup yazması ile süreç 31 Mart 2017 tarihinde resmen başlamış oldu.

2019 yılının sonuna kadarki 2 yıllık süreç içerisinde, gerek AB ülkeleriyle, gerekse diğer partnerleriyle olan ticari ilişkilerini gözden geçirecek olan Birleşik Krallık; AB standartlarından ve şartlarından çıkmanın avantaj ve dezavantajlarını yaşayacaktır.

Bu durum, Sterlini daha da cazip hale getirebilir. Özellikle AB ülkelerinin 2017 itibariyle bir seçim ve referandum sürecinde olduğunu hatırlatırsak, konu hafızalarda daha net yer bulacaktır.

Yaralanılan Kaynaklar: A1 Capital Arşivi, BBC, Sözcü, NTV Haber

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)