Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Ne haftaydı ama…!

08 Aralık 2014, 09:54 - -

Başınız döndü değil mi? Onca veri onca hareket.. Para kazanabildiniz mi bari? Aklınız karıştı.. Hele tarım dışı istihdam bal kaymak oldu değil mi? Haklısınız. Bizim de sizden çok bir farkımız olmadı! Sadece daha soğukkanlıydık hepsi bu.. Bu dalga hareketini bekliyordum .Ve yazılarımda da sizi sık sık uyarıyordum. Dxy (Dolar Endeksi) dikkat diye.. Sadece tarım dışı rakamı değil saatlik ücretlerdeki artıştı asıl moralleri bozan. Bir de Dxy’daki 88 üzerine çıkmasıyla emtia tarafında sert hareketlerin olmasıydı.. Bu süreç devam edecek.. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım... Şimdi yaşananları bir kez daha gözden geçirecek olursak;

Haftanın son işlem gününde ABD gösterişli bir kapanış yaptı… İstihdamda ve maaşlarda artış artık FED üzerindeki baskıyı artıracağa benziyor… Öyle ki Fed Başkanları, Bej Kitap ve hatta ABD Başkanı ekonomideki iyileşmeye vurguda bulunup faiz artırımı için gerekli sinyallerin alınmaya başlandığını belirtiyor. Tarım dışı istihdam rakamı ve işsizlik oranının beklentilerden kötü geldiği ortalama saatlik kazançların beklentileri aştığı bir senaryo ile karşılaşsaydık dahi piyasalar bozulacaktı… Çünkü tüm gözler enflasyon ve istihdamdaki iyileşmelerden sonra maaşlara yansımasını bekliyordu. Öyle de oldu..

Dolar hızla 2.26 ya çıkarken BİST’te hızla 85bin seviyesine geriledi.

Avrupa tarafında her ne kadar Almanya soğuk baksa da AMB genişleyeceğini söylüyor… “Gerekirse Almanya’ya rağmen genişleriz”in sinyalini veriyor. 2. TLTRO 11 Aralık’ta yapılacak tabi bir öncekindeki gibi bu noktada “gelen talep” önemli olacak… Çünkü AMB 22 Ocak toplantısında devlet tahvilleri alacak mı almayacak mı belli olacak… Bankaların bu ihalelere katılmadaki isteksizliği ise ayrı bir konu…

Peki, Türkiye’de neler oldu bu süreçte? Baktık ki enflasyon %9’u geçmiş, cari açığımız azalmış ama ihracatımız da düşmüş… Sonra Putin geldi… Gaz’a indirim yapmakla kalmadı bir de bize boru hattı müjdesi verdi… Nükleer santral projelerimizde şartların iyileştirilmesi şartıyla… Bunu duyan uluslararası gazeteler ve reyting kuruluşları da “Türkiye için Olumlu” dediler, göğsümüzü kabarttılar… Sonuç: Endeks her şeye rağmen zorlansa da 85binde duruyor.. Bire Moddy’s vardı… Cuma gecesi geç saatlere kadar onu bekledik. Ancak gelen açıklama bir geçiştirmeydi sadece..

Ve yeni haftada yine önemli veriler var hem içerde hem de dışarıda.. Neler var hatırlayalım.

Dışarıda;

Haftaya Almanya’dan gelecek olan verilerle başlıyoruz. Sanayi Üretimi verisi ve Dış Ticaret dengesi takibimizde. ABD tarafında gelecek olan işsizlik maaşı başvuruları ve ÜFE ile birlikte perakende satışlar diğer takip edeceğimiz veriler.11 Aralık’ta yapılacak olan ikinci TLTRO ise diğer önemli konu..

İçeride ise;

Pazartesi Sanayi Üretimi Verisi...Çarşamba Büyüme rakamımız ve cuma Cari İşlemler Dengesi oldukça önemli veriler. Özellikle Büyüme ve cari açık rakamları düşen petrol fiyatlarının etkisiyle moralleri düzeltebilir .. Süpriz gelebilecek büyüme ve cari açık dolarda gerilemeye neden olabilir. Büyümede 3Ç’de yıllık bazda beklenti %2,8 ve cari açıkta gelen önceki rakam -2,22 milyar dolardı.

Yatırımcı ne yapmalı? Nasıl bir yol izlemeli?

3 rehberimiz var..

1-Dolar

2-Petrol

3-Dxy

Bunlardaki aşağı yönlü hareketler BIST’te yukarı yönlü hareketleri sağlayacaktır. Ancak onlardaki sert yukarı hareketler BIST’te geri çekilmeyi ve satış baskısını artırır dikkatli olalım. Hisse bazlı hareketlere devam. Rally beklemeyin zaten rehberlerin hareketlerine göre her seansta o rally oluyor..

Önceki haftalarda enerji sektöründe yaşanan hareketlilik yerini düşen fiyatların etkisiyle ulaştırma sektörüne bıraktı. Özellikle havacılık sektöründe pozitif hareketler devam ediyor.. Bankacılık ve holding sektöründe bir yavaşlama olurken dolardaki aşağı ve yukarı yönlü hareketlere bağlı olarak buna dayalı sektörlerde hareketlilik devam ediyor. Özellikle doların yukarı yönlü hareketlerinde döviz pozisyonu olan ve ihracat ağırlık sektörler yöneliş devam ediyor. Kısacası rehberler ne yöne gidiyorsa BIST’teki sektörlerdeki hareketlilikte ona göre şekilleniyor..

Moody’s in açıklamadan geçiştirdiği Aralık ayı toplantısını da atlatmanın rahatlığıyla yeni bir haftaya başlıyoruz. 85 bin üzerinde yukarı yönlü hareketlerde 85500-86300-86700 dirençlerimiz olurken hedef 87bin… Geri çekilmelerde özellikle 85 bin altında 84700-84300-84000 destekleri çalışacaktır. Ancak Dxy 89 üzerine yükselişlerde Altın başta olmak üzere emtiaya gelebilecek satışlara dikkat!

Riskinizin az kazancınızın bol olacağı bir hafta dileklerimle…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)