İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Milyarder borsacının yatırım stratejisi

20 Eylül 2019, 11:08 - -

John Templeton, gelmiş geçmiş en ünlü yatırımcılardan biridir Templeton, başarısının nedenini "kalbiyle ve ruhuyla" çalışması olarak gösterdi. İşte, onun başarısı ve hayatı ve yatırım stratejisi.

1912'de Winchester Tennessee'de fakir bir ailede doğan Templeton, hayatını şövalye bir milyarder olarak bitirdi. 1934’te Yale Üniversitesi'nden mezun oldu. 1936’da Oxford'dan Balliol College'dan M.A. derecesini aldıktan sonra 1937’de Wall Street'te çalışmaya başladı. 1930’larda yaşanan büyük buhran dönemi ise kariyerindeki başarılı adımları attığı yıllardan biri oldu. Büyük Buhran döneminde Avrupa şirketlerine yatırım yaptı ve büyük bir getiri sağladı. 1940’da kendi fon yönetimi şirketini açtı. 1954’de Templeton Büyüme Fonu'nu başlattı.

Kazanmış olduğu servetinden dolayı yüksek vergiler ödememek için ABD vatandaşlığını bırakarak İngiliz vatandaşı oldu. Oxford Yönetim Araştırmaları Merkezi'ne, Templeton College'a verdiği katkılar da dahil olmak üzere birçok hayırsever başarıları için Kraliçe II. Elizabeth tarafından 1987’de şövalye yapıldı.

1992’de Templeton Büyüme Fonu’nu Franklin Grubuna sattı. John Templeton Vakfı'nı kurdu. John Templeton Vakfı, bilim, din, karakter gelişimi ve özgürlük alanlarında birçok girişim başlattı. 8 Temmuz 2008’de öldü.

Yatırım Üzerine Sözleri

1-Boğa piyasaları karamsarlıkta doğar, kuşkuyla büyür, iyimserlikle olgunlaşır ve coşkuda ölür. Maksimum karamsarlık olduğunda alım zamanı, maksimum iyimserlikte de satım zamanı gelmiş demektir
2-Sürüden daha iyi performans göstermek istiyorsanız, onlardan farklı şeyler yapmalısınız.
3-Başkaları umutsuzca satıyorken almak, başkaları açgözlülükle alıyorken satmak büyük bir cesaret gerektirir ve en büyük kazancı sağlatır.
4-Çok para harcayanlar eninde sonunda tutumluların kölesi olurlar
5-Bir senedi sadece elinizde bulunandan %50 daha fazla kazandıracak bir fırsat bulursanız satın.
6-Bir şeyi gerçekten yapmak isteyen biri bir yol bulur, diğerleri ise sadece mazeret üretir.
7-En pahalı dört kelime: “Bu sefer farklı olacak!”tır.
8-Değere odaklanın çünkü birçok yatırımcı hedeflere ve trendlere odaklanır.
9-Her zaman ayı piyasalarını takip eden boğa piyasaları, onları takip eden ayı piyasaları ve yine onları takip eden boğa piyasaları olacaktır.
10-Hata yapmakla başarısız biri olmak arasında fark vardır. Hayatta çok az şey en az bir kerede ve hatasız yapılabilir. Paten yapmayı en azından bir kere düşmeden öğreneniniz var mı? Hiç dengenizi kaybetmeden mi bisiklet kullanmayı öğrendiniz? Büyük ihtimalle hayır. Bunları belki de o kadar çok yapmak istediniz ki hataları bir kenara bırakıp tekrar tekrar denediniz. Sonunda yapmak istediğiniz şey için gerekli olan yeteneği kazandınız. Öğrenme sürecinde birçok hata yapmanıza rağmen siz başarısız biri değilsiniz. “Hata yapmak” size basitçe yeniden denemek için bir kapı açar.
11-Düşündüm ki bu hayat sadece bir kere ve kısa süreliğine geldim. O halde bu hayatta yaptığım her şey bana daimi fayda sağlamalı!
12-Eğer bir iş ahlaki değilse başarısız olur. Belki hemen değil ama eninde sonunda.
13-Sadece ötekilerin duygularını anlayan bir yatırımcı üstün başarıya ulaşabilir.
14-Yatırımlarınızı çeşitlendirin!
15-Diğerlerinden farklı bir şey yapmadan üstün sonuçlar almak imkansızdır.
16-Zorluklarla yüzleşmek ve onlarla başa çıkmak bizi daha güçlü, bilge ve merhametli yapar.
17-Şu an bir doktor asla büyükbabamın Konfederasyon Ordusunda yazdığı reçeteleri yazmaz. Fakat şu anki bakanlar neredeyse o zaman söylenenlerin aynısını söylüyor.
18-Karamsarlık doruğa ulaştığında alım zamanı gelmiş demektir.
19-Piyasada başarılı olmak için aşırı tutucu olmalısınız.
20-Ya ev ödevinizi çok iyi yapın ya da bunu yapacak uzmanlar tutun. Asla bilmediğiniz bir işe atlamayın!
21-Başarıyı sağlayan tek bir sihirli kelime vardır. O da "sevgi"dir.

  1. Yatırım Stratejileri

Yatırım stratejilerini üç kelime ile özetlemek gerekirse, ‘küresel, ucuz ve kalabalığın tersi’ kelimelerini kullanabiliriz. Templeton genellikle küresel piyasalarda işlem yapmaya özen gösterdi. Birden fazla şirkete yatırım yaparak riskini minimum seviyeye çekmeye çalıştı. Aynı zamanda çoğunluğun tersi yönünde işlemler yaptı. Piyasalarda kötümser bir hava hakimken ve herkes satıştayken Templetton hisse aldı. Tam da bu tarz yatırımlarından kazandı. Ayrıca ucuz olan hisseleri bulmaya çalıştı. Piyasa değerinin altında ya da 1 Dolar’ın altında kalan şirketlere yatırım yapmaya özen gösterdi. Borsa İstanbul’da piyasa değerinin altında olan ya da nominal değerinin altında olan şirketleri listelediğimizde şu sonuçlar çıkıyor ortaya:

Borsada piyasa değerinin altında olan BIST 30 Hisseleri


Borsada fiyatı 1 TL’nin altında olan BIST 100 şirketleri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmet güler09 Ekim 2019 21:54

    1tl nin altındakilerin içinde ıeyho var borsada bunun kadar adi şirket yok diğer şirketler sermaye artırımına giderken bu sermaye azaltımına gidiyor

  • Volkan güney21 Eylül 2019 09:18

    O zaman size bu hafta içi patlayacak iki tane hisseden bahsedeyim aslında John templeton bizi görse işe alırdı pazartesi itibariyle metem tur salı itibariyle yeşil b yatırım en az %35 yükselişe geçecektir eğer bunun ikisi gerçekleşirse Türkiye'de yeni bir Jordan belfort doğuyor bilginize

  • ...20 Eylül 2019 18:51

    İhlaslar yükselişe başlayacak uzun vadede

  • Vatandaş20 Eylül 2019 12:05

    IHLGM'de yapılan dolandırıcılığın faturası büyük olacak

  • okn22 Eylül 2019 02:29

    ne dolandırıcılığı yapmışlar

  • .20 Eylül 2019 12:54

    e girmesinler. ihlas gibi bir şirkete niye güvenirsin? kazıklanmaya yer arıyorlar