Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Milyar dolarlık borsa şirketlerinden hangileri ucuz?

27 Haziran 2018, 08:24 - -

Piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde olan 37 borsa şirketi var. Bu şirketlerin değerleme oranlarına bakıldığında sanayi ve hizmet şirketlerinde cam, enerji, petrol, ulaştırma ve demir çelik şirketleri en ucuz olan şirketler.

Borsa İstanbul, seçim sonrası 99,394 puana kadar yükseldiyse de tekrar gevşeyerek 94.590’lı seviyelere geriledi.

Göstergelere baktığımızda

1-BIST 100 Endeksi dolar bazında 20.350 seviyesinde. (2008 krizinden bu yana görülen en düşük seviye)
2-Yabancıların payı 63.58 seviyesinde. (Son 14 yılda en düşük 62,51’i gördü)
3-BIST 100 Endeksi 7,20 ve 50 aylık hareketleri ortalamalarının altında. (Her üç göstergenin de altına inildiğinde satışlar artmaya başlar.)

Endeks taban oluşturmaya çalışıyor. Böyle dönemlerde büyük ve güçlü şirketler, fiyatları aşırı gerilediği için küçük ve orta ölçekli şirketlere göre daha fazla talep görebilir.

Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalı'nı kullanarak piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde olan şirketleri listeleyerek değerleme oranlarına göre sıraladık.

 

Piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde olan şirketlerin değerleme oranlarına göre sıralaması şöyle:

Gayrimenkulde Emlak Konut GMYO
Milyar dolarlık şirketler içerisinde değerleme oranları en ucuz şirket olarak Gayrimenkul sektöründe Emlak Konut GMYO ilk sırada yer alıyor. Şirketin piyasa değeri 1,6 milyar dolar. 13 Milyar TL’lik öz sermayesi var, fakat borsada 7,6 milyar TL’lik piyasa değeri ile işlem görüyor. Piyasa Defter Değeri 0,6, Fiyat/Kazanç Oranı 3,3, Hisse başına karı ise 0,61 seviyesinde.

Bankalarda Yapı Kredi ve Vakıflar Bankası, İş Bankası ve Halk Bankası
Bankalarda değerleme oranlarında 4 banka öne çıkıyor. Bu bankalar, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, İş Bankası C ve Halk Bankası.
Değerleme oranlarında en cazip banka Yapı ve Kredi Bankası olduğu için kurum raporlarında da Yapı ve Kredi Bankası hisse senedinin önerilerine rastmak mümkün. İş Yatırım hisse için 3,35 TL hedef fiyat öngörüyor ve yüzde 46 getiri beklentisi var. Hissenin kapanış fiyatı 2,30’lu seviyelerde bulunuyor. İş Yatırım Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, TSKB ve Vakıfbak hisselerinin hepsinde yüzde 40 ve üzerinde getiri potansiyeli öngörüyor.

Cam sektöründe Şişe Cam ve Trakya Cam
Cam sektöründe Piyasa değeri 2 Milyar dolar olan Şişe Cam ve piyasa değeri 1 milyar dolar olan Trakya Cam değerleme oranlarına göre ucuz olan borsa şirketleri. Şişe Cam’ın defter değeri 1’in altında bulunuyor.

Petrol’de Petkim
Petrol sektöründe değerleme oranlarında en ucuz borsa şirketi Petkim. Şirketin 1,5 milyar dolar piyasa değeri bulunurken fiyat/kazanç oranı 6,21 seviyesinde.

Ulaştırmada Türk Hava Yolları
Yüksek fiyat performansı ile dikkat çeken Türk Hava Yolları’nın piyasa değeri ise 3,8 milyar dolar. Şirketin defter değeri ise 0.88 seviyesinde bulunuyor.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)