Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkezin faiz kararı ve piyasaların seyri

25 Haziran 2022, 22:40 - -

Küresel bazda Merkez Bankaları şahinleşirken yerel bazda sakin görünüm sürüyor. Yatırımcılar ise piyasa dalgalanmaları içerisinde paralarını enflasyona karşı koruma telaşında.

Küresel bazda 40 yılın en yüksek enflasyonu piyasalarda gerilimi artırmış durumda. Gözler ise merkez bankalarında. Yurtdışında şahin bir görünüm izlenirken yurt içerisinde Merkez Bankası politika faizini 14 seviyesinde tuttu.

TD Securities analistlerine göre EMEA bölgesi merkez bankaları şahin para politikalarına eskisi kadar sıcak bakmasa da kalıcı enflasyon nedeniyle önceki dönemlere göre daha da şahinleşebilir.

Öte yandan Fed’in Türk ekonomisti İlknur Zer “Türk piyasalarının hâlâ “hareketli” olmasının sebebi enflasyon ve belirsizlikten beslenen ileriye dönük talebin olması” diyor.

Merkez Bankası kararları, ekonomistlerin değerlendirmeleri… Mevcut küresel ve yerel sonuçlara dönük gelişmeler gündemde yerini koruyor.

Peki, böyle bir ortamda yatırımcı ne yapacak?

Yatırımcının odaklanması gereken konuların başında verilerin akışı geliyor. TCMB Politika faizi 14 seviyesinde ve yıllık enflasyon yüzde 73,50 seviyesinde. Makasın geniş olması döviz ve döviz cinsi varlıkları öne çıkarıyor.

Enflasyonun yüksek seyri gayrimenkul ve dövize ilgiyi yüksek tutuyor. Düşük faiz imkânından yararlanmak isteyenler için mevcut rakamlar fırsat oluşturuyor. İşte bu nedenle gayrimenkul, döviz ve hisseler yatırımcıların takibinde. Hisse senedi piyasasında yurt dışı satışları güçlü, temettü ödeyen şirket hisseleri yatırım için öne çıkıyor.

İhracat, satış büyümesi ve piyasa değerinde öne çıkan şirketlerin listesi şöyle:

1) Enka İnşaat

2) Sasa Polyester

3) Ereğli Demir Çelik

4) Türk Hava Yolları

5) İskenderun Demir Çelik

6) Şişe Cam

7) Tüpraş

8) Arçelik

9) Coca Cola İçecek

10) Aksa Enerji

11) TAV Havalimanları

12) Pegasus

REEL KESİM GÜVENİ HAZİRANDA GERİLEDİ

Öte yandan makro verilerde gerileme sürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haziran ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını yayımladı. Haziran ayında reel kesim güven endeksi 106,4 seviyesine düşerken, imalat sanayi kapasite kullanım oranı da yüzde 77,6'ya geriledi.

Sadece Türkiye’de değil kürede de tüketici güveni geriliyor.

İNGİLTERE'DE TÜKETİCİ GÜVENİ REKOR DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDİ

İngiltere’de Tüketici Güveni, artan fiyatlar ve gelirlerde yaşanan daralma ile rekor düşük seviyeye geriledi.

Araştırma firması GfK Ltd. güven oranının haziran ayında 1 puan düşerek 41’e gerilediğini kaydederken bu rakamın anketin yapıldığı 48 yıllık dönemin en düşük seviyesi olduğu belirtildi. Resesyon riskinin tüketici için hem kendi bütçeleri hem de genel ekonomi açısından etkili olduğu değerlendiriliyor.

KÜRESEL BAZDA ZOR BİR SÜRECE GİRİLDİ

Tüketici güveninin düştüğü, enflasyonun yükseldiği, fiyatların arttığı, alım gücünün düştüğü zor bir sürece girildi. Henüz bunun başlarındayız. Bu nedenle tüketim eğilimi sürüyor. Ancak hem yerel hem de küresel bazda mevcut pozisyonların korunmasının bile önemli olduğu bir dönem yaşanmaya devam edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)