İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Mayıs ayında sattık tatile çıktık rahat ettik

05 Mayıs 2016, 11:05 - -

Geçtiğimiz hafta 26/4 tarihinde burada Mayıs aylarının borsa için pek de iyi geçmediğini istatistiklerle göstermiştik:

Geçmiş 19 adet Mayıs ayının sadece 3ünde pozitif getiri üretmiş olan borsa bu Mayıs ayında da ististikleri aşamadı: Düşüş şimdiden %5i aştı, bugünkü açılış sonrası %7-8lere yaklaşabilir.

Piyasa siyasetin etkisi altına girdiğinde fiyatların yönünü tahmin etmek zorlaşır. Bunun çeşitli sebepleri arasında herkesin siyasi fikirlerinin çok farklı oluşu, yatırım yapma felsefesi, dayanma gücü sayılabilir.

Dün akşam Sayın Başbakan’ın olağanüstü kongre kararıyla Beştepe’den çıkması oldukça büyük gelişmelerin adeta öncüsüdür. Bu saatten sonra ne olabileceğini sadece bu süreci ilk elden tasarlayanlar bilebilir.

Piyasa katılımcısı olarak bizler, istatistiklere güvenip Mayıs ayını pas geçmeyi tartışmıştık. Her zamanki gibi fiyatlar önce hareket etti sonrasında ise sebep geldi.

Fizikte Newton yasası en temel yasalardan biridir:

Her hareket için ona ters ve zıt yönde bir hareket oluşur.

Bunu borsaya uyarlarsak borsa yükseldikçe borsadaki pozitif algının tam tersi birşeyler aslında bir yerlerde gelişmektedir. Borsadaki etki bittiğinde biz negatif gelişmeleri görmeye başlarız ve tamam işte bu yüzdenmiş deriz.

Gelişmeleri gördükten sonra ise fiyatlar almış başını gitmiştir.

Düşüş süreçleri de Newton yasasına uygundur, bir yerlerde pozitif gelişmeler olgunlaşmakta ve ortaya çıkacağı saati beklemektedir.

Yatırımcılar gelişmeler ortaya çıktıktan sonra pozisyon alırlarsa ya çok pahalıdan portföy sahibi olurlar ya da portföylerini katlanabileceklerinden daha fazla zararla elden çıkarırlar

Bunu önlemenin tek yolu duygularımıza hakim olmak, siyasi düşüncelerimizi yatırım evreninin kapısının dışında bırakmak ve rakamlara güvenmekten geçer.

Borsada rakamlar her zaman 2+2=4 kesinliğinde olamaz, olsaydı zaten hepimiz zengindik. Mutlak kesinlik aramak yerine teorik avantaj sağlamak daha doğrudur.

Reinhartt ve Rogoff This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly kitabında (Bu sefer farklı: 800 yıllık finansal çılgınlığın tarihi) kitabında uzun uzadıya herseferinde aynı şeyin olduğunu gösterdiler.

Bu sefer farklı demek zarara açılan kapı demektir.

Mayısta sat tatile çık derken rakamlara güvenmiştik, rakamlar bu sefer de bizi yanıltmadı: 2016 Mayıs ayı mayıs ayları içerisinde en kötüsü olmaya aday.

Politik gelişmeler nereye varır bilmek imkansız, böyle bir durumda yani beklenmeyen tehlikeler karşısında yapılacak şey daima bellidir: Kendini korumak, tedbir almak.

Kendini korumak tedbir almak ise piyasaya karşı iştahın azalması demektir.

Umarım önümüzdeki günler Gezi Parkı olayları sonrasında yaşanan fiyat hareketlerine benzemez. Hatırlayacak olursak o dönemde fiyatlar  önce şok bir şekilde gerilemiş, bir süre sakin seyretmiş sonrasında ise daha da kötü düşmüştü.

Nominal ve reel anlamda tüm Türk varlıklarının tepe noktası Mayıs 2013 ayıdır. Bu zirve geçilmeden yeni bir yükseliş trendinden bahsedemeyiz.

Son Mayıs ayında da fiyatlar 2013 senesinden gelen düşen trendine takıldı ve çok kısa sürede ciddi olarak geriledi.

Yatırımcılar olarak nasıl pozisyon almalıyız? Öncelikle olayların durulmasını beklemek gerekecek. Aşırı hareketlerin sonrasında taktiksel pozisyonlara girmek önemli fırsatlar getirebilir.

Bunların ne olabileceğini rakamlarla tartışacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)