İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Mayıs ayında sat kurtul sinyali bir ay önceye geldi!

04 Nisan 2017, 12:43 - -

Mayıs ayında sat kurtul stratejisi hepimizin bildiği bir durum. Mayıs ayları genelde borsalar için iyi geçmiyor. Mayıs ayı bu kadar biliniyor olmasına rağmen yatırımcılar neden satmıyor çıkmıyorlar bilinmez? Bununla birlikte genelde mayıs aylarının ilk 2 haftası satış son 2 haftası ise satışın bir kısmının geri alınması ile sonuçlanıyor.

Mayıs aylarındaki zayıflığı ve diğer piyasa zayıflıklarını Russell 2000 endeksinden faydalanarak ölçebiliriz.

Russell 2000 endeksi Amerikan piyasalarındaki küçük şirketleri kapsayan endekstir. Piyasanın gücünü ölçmek için kullanılabilir. Genel teori eğer küçük şirketler güçlü ise o zaman genel piyasa da yükselecek demektir. Küçük şirketler göreli olarak güç kaybetmeye başlarlar ise o zaman genel piyasada da zayıflık izleyebilir.

Aşağıdaki grafikte Russell 2000 (RUT) endeksini gösterdim. Grafik alt panelde ise SP500 ve RUT/SP500 fiyat performans grafikleri bulunuyor.

2015 yılında RUT yükselen kanal direncine geldiğinde Mayıs ayıydı ve sonrasında %20 civarında geriledi. Büyük piyasayı da arkasından çekti.

Şimdi aynı sinyal bir ay erken nisan ayında geldi. RUT endeksinin bu noktada ne yapacağı önemli, direnci aşamazsa Amerikan piyasaları ile birlikte global piyasalara düzeltme gelebilir.

Amerikan piyasaları hepimizin malumu Trump sonrası coşmuştu. Ana tema büyüme ve enflasyon idi. Trump ilk icraat döneminde söz verdiği hiçbir şeyi yerine getiremedi. Üzerinde de büyük baskı oluştu. Seçimleri sorgulanıyor. Bu durumdan kurtulabilirse istediklerini yapabilir. Piyasalar artık 10 yıl sonra gerçekleşebilecek bir olayı 10 dakika sonra olacakmış gibi alıyorlar ve daha sonrasında eğer yeni alıcı bulabilirlerse pahalıdan devredip çıkıyorlar. Son tahlilde Trump dediklerini yapamadığına göre o zaman büyüme de tehlikede demektir.

XU100 RUT ilişkisini de aşağıdaki grafikte inceleyebiliriz:

XU100 şirketleri Amerikan ölçeğinde oldukça küçükler, bu bakımdan RUT ile karşılaştırma yapmak mantıklı.

Grafikte XU100 endeksinin (performans) olarak çoğu zaman RUT ile benzer hareket ettiğini gözlemliyoruz.

RUT geri geliyor bu da başta Amerikan piyasalarında ilave olarak bizim piyasamızda negatif sinyal veriyor.

Geçtiğimiz hafta Amerikan piyasaları düşebilir iddiasında bulunmuştuk, bu hafta RUT hareketi ile düşüş ihtimali daha da fazla artmış durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)