Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Manipülatörler için zor bir dönem başlıyor

16 Aralık 2013, 07:33 - -

Henüz bir yılını bile doldurmayan SPK yönetimi tarihi kararlara imza atıyor. Yatırımcıların bugüne kadar yaşadığı mağduriyetleri ortadan kaldıracak olan bu düzenlemeler piyasalarda takdir topluyor. Önümüzdeki dönemde tasarruflarını Sermaye Piyasalarına yönlendirecek yatırımcı sayısında büyük artış bekleniyor. Kısa bir süre öncesine kadar Borsayı soygun yeri olarak gören kötü niyetli patronlar ise büyük şaşkınlık yaşıyor. Artık borç batağındaki şirketlerin halka arz dönemi bitti! Artık her kafası esen ortak satışı yapamayacak. Bedelli sermaye artırımları bir sisteme oturtuldu. Kendi hisselerinde işlem yapan kötü niyetli yönetici ve patronların kazandığı paralara el konulacak. Suçlular yargı önünde hesap verecek.

Bunlar sadece birkaçı…

Otorite bir yıl gibi kısa sürede tarihi kararlara imza attı. Geçen hafta ortak satışlarıyla ilgili alınan ilke kararları ise piyasalarda “devrim” gibi bir adım olarak yorumlanıyor. Şirketi halka aç, daha altı ay geçmeden ortak satışı yap, üstüne bedelli sermaye artırımına git, iki yıl geçmeden bat! Bu tarz mağduriyetlerin yaşandığı bir piyasaya yatırımcı gelir mi? Faizlerin yüzde 8-9 seviyelere gerilediği, altın fiyatlarında düşüş yaşandığı, dövizin yerinde saydığı bir dönemde yatırımcı sayısı azalıyorsa nedeni bu tarz işlemlerdir. Birkaç patron, çantacı ve piyasa dolandırıcısı zengin oldu, ülke geleceğinin teminatı olan Sermaye Piyasalarının dibine ise adeta bir dinamit konuldu. Neyse ki o dönemin sonuna gelindi.  

SİSTEM NASIL İŞLİYORDU?

Patronun kendisinin hisse satması neredeyse imkansız. Zaten riske girmeye de gerek yok, bunun için piyasada maşalar var. Manipülatörler, leş kargaları gibi patronların ortak satışı yapmasını bekliyor. Ortak satışı yapacak patronlar önce ihale açıyor, en düşük komisyonu veren kişiler ile el sıkışılıyor. Bazı patronların kadrolu manipülatörleri olduğu malum. Hangi patronun, hangi piyasa dolandırıcısıyla çalıştığını piyasada herkes biliyor. Piyasaya yeni gelen kötü niyetli ama çaylak olan patronlar ise halka arza aracılık eden çantacılar tarafından yönlendiriliyor. Çantacılar sadece halka arzlardan değil ortak satışlarından da komisyon alıyorlar.

Diyelim ki bir tahtada ortak satışı yapılacak, önce piyasa dolandırıcıları hisseleri götürebildikleri kadar yukarı taşıyor, daha sonra da açığa satıyordu. Tahtada yüklü satış gelince açıkçı var sanan gömlekçiler ve trader’lar alıma geçiyordu. Gerçekler ya gün sonunda ya da bir gün sonra ortaya çıkıyordu. Bir yıl sonra ortak satışı yaptığını açıklayan patron da oldu bu piyasada.

Son yıllarda ortak satışı yapılıp da yatırımcının mağdur edilmediği tek bir tahta yoktur. Bugün hala çok sayıda patron, çantacı, piyasa dolandırıcısı yatırımcılardan çaldıkları paraların üzerinde oturuyor. Ama bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

ORTAK SATIŞINDA YENİ KRİTERLER

Yeni dönemde satış yapmak isteyen tüm ortaklar, ‘Pay Satışı Bilgi Formu’ düzenleyecek. Bu formla satışın onaylanması için SPK’ya başvuracak. Başvuru tarihini takip eden en geç ikinci iş günü söz konusu başvuru hakkında ‘özel durum açıklaması’ yapılacak. Bu kapsamda yapılacak ilk satış işlemi ise formun Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) ilan edilmesini müteakip en erken üçüncü iş günü gerçekleştirilebilecek. Günlük olarak da toplam satış miktarının sadece yüzde 10’u satılabilecek. Satışlar devam ettiği sürece her gün kamuoyu yapılacak açıklamalarla bilgilendirilecek.

AÇIKÇILARA DİKKAT!

Kararlar çök önemli ve devrim niteliğinde ancak, satılacak hisse miktarı ve tarihi önceden belli olduğu için, kötü niyetli trader’lara, gömlekçilere ya da piyasa dolandırıcılarına yeni bir koz verilmiş olacak. Patronun satış yapacağı tahtada açığa yüklü satışlar gelebilir. Bu risk de gözardı edilmemeli. Büyük ve derinliği olan hisselerde sıkıntı olmaz ama küçük tahtalarda bu konuda büyük sorunlar yaşanabilir. Herkes patrondan önce açığa satış yapacağı için hisselerde sert fiyat hareketleri yaşanabilir. Bu yüzden derinliği olmayan hisselerde açığa satışın da engellenmesi gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)