İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Lider borsa S&P patinajda düzeltme yolda

12 Nisan 2017, 11:02 - -

LİDER BORSA S&P500 PATİNAJDA DÜZELTME YOLDA

S&P500 endeksi her zaman yazıyorum tartışmasız dünya borsalarının lideri. Eğer S&P500 bu kadar güçlü olmasaydı dünyadaki diğer borsalarda pozitif ayrışamaz ve ciddi getiri üretemezdi.

S&P500 endeksi Trump seçildikten sonra coşmuştu hepimiz biliyoruz. Trump politikaları büyümeyi coşturacaktı vs. bununla birlikte Trump vaat ettiği hiçbir şeyi gerçekleştiremediği gibi vat etmediği füze atmak ve agresif askeri dış politika izlemek gibi unsurları devreye soktu. Hal böyle olunca da S&P500 endeksi 2400’lerde teklemeye başladı.

Aşağıdaki grafikte S&P500 haftalık grafiğini kullandım. 2016 yüksek-düşük fiyatları ile Fibonacci geri çekilme ve buna dayanarak %161,8 hesapladım:

Grafikte dikkat çekici noktalar:

2016 yüksek-düşük Fib %161,8 uzatma 2380-2400 seviyesine denk geliyor.

5 haftalık RSI aşırı alımdan döndü

S&P500 düzeltmeleri aman aman büyük gerçekleşmiyor. Son 1 yıldır düzeltmeler genelde %5 civarında kaldı. Bu da endeksi tepeden 120 puan aşağı ve yaklaşık 2280 puana indirir. 2280 bölgesi son yükseliş öncesi endeksin 3-4 hafta geçirdiği bölge ve önemli.

2280 seviyesinde ana trend belli olur, tekrar yukarı mı yoksa Trump ile bu iş olmuyor hadi eskiye dönelim mi denecek göreceğiz.

Grafiği çizgi haline getirip trendlere baktığımızda kısa vadeli (1) ve orta vadeli (2) trendlerinin göz önünde olduğunu söyleyebiliriz:

1 no.lu trend aşağı kırıldı ve geri dönme çabaları yetersiz kalıyor. Bu durumda olası düzeltme hedefi 2275, bu da yukarıda gerçekleştirdiğimiz %5 geri çekilme ile uyumlu görünüyor.

S&P500 endeksi 2380 direncine geldiğinden beri son 6 haftadır düşüş sinyalleri üretmeye devam ediyor. Normal market sinyalleri S&P500 endeksinde düzeltme yolda diyor. FED olaya müdahale eder yok artık 3000 olacak derse o zaman başka.

Trump Twitter’ın da başkanı. Hisse senetlerinin rekorlar kırması ile övünmeye başladı. Aşağı 3 tane tvitini aldım, zaman sırasına göre.

İlk tvitte vergi planı daha gündeme gelmeden borsa yeni rekorlar kırdı. Bize duyulan güvenin simgesidir demiş.

İkinci tvitte bu seriyi sürdürmüş ve DOW endeksinin 11nci rekorunu kutlayarak kendine duyulan güvene bağlamış.

Son tvitte ise seçildiğinden bu yana hisse piyasalarının 3,2 trilyon değerlendiğini ve tüketici güveninin 15 yılın yükseğinde olduğunu belirtmiş.

Trump seçilmeden önce piyasanın balon olduğunu söylüyordu, şimdi fikir değiştirdi piyasa balon değil ve kendisi sayesinde yükseliyor.  Övünmeler başladı, geçmişimizde piyasalarla ilgili olarak övünen başbakanlardan biri 1994 yılında görev yapmıştı, yaşananlar bugüne örnek olabilir mi bilemem ama piyasa ile övünmek tehlikeli sularda yüzmek demektir.

Trump tvitlerini DJI grafiğinde işaretledim:

Son tvitten sonra yaklaşık 700 puanlık bir düşüş olmuş, 15 gündür de 20550-750 arasında hareket ediyor.

Yaz ayları ortalarına doğru Trump sonrası kazanımların tamamı geri alınırsa o zaman Trump bunun medyanın, karşıtlarının, FED’in vs. komplosu olduğuna yönelik tvitler atabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)