İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Küresel borsalar zorda Trump Trump düşüş başlayabilir

07 Nisan 2017, 09:58 - -

Amerikan borsaları tartışmasız küresel borsaların lideri. Türk yatırımcısının sabah uyandığında yaptığı ilk iş DJI ve SPX endekslerine bakmak ve vadeli kontratları kontrol etmektir. Eğer Amerikan endeksleri spotta düşmemiş, vadeli kontrat fiyatları da yukarı ise veya spot düşmüş vadeli kontratlar yukarıda ise o gün piyasalarda problem yaşanması olasılığı düşüktür ve büyük ölçüde iç faktörlere bağlı olacaktır. Bu sabaha karşı Trump’ın emri ile Suriye’ye 60’a yakın Tomahawk füzesi atıldı. Kimyasal silah kullanıldığı iddiası üzerine gerçekleştirilen bir saldırıdan bahsediyoruz. Bu saldırının detayı yapanı edeni etraflıca araştırılmadan doğrudan saldırı emri verilmiş olması Trump’ın karakterinin ortaya dökülmesidir. Trump’ın Suriye’de gerçekleştirdiği bu hareket önümüzdeki günlerde yapabileceklerinin sadece küçük bir gösterisidir o kadar.

Trump seçildikten sonra ABD ekonomisinin büyüyeceği varsayımı altında tüm zamanların rekorlarına yükseldiler. Bugüne kadar söz verdiği hiçbir şeyi gerçekleştiremeyen Trump yönetimine bir can simidi lazımdı o da Suriye’de bulundu. 

Piyasalar buna nasıl tepki verdi?

Bu hafta ve geçtiğimiz hafta değerli metallere dikkat çekmiştim. Fiyatlar boşuna güçlü durmuyormuş. Borsalarda zayıflıklara da bakmıştım. Dünkü hareket sonrası vadeli kontratlar iyi başlayan günü kötü bitirdi.

Daha önce de ele aldığımız DJ Taşımacılık endeksi 1999 ve 2008 yıllarındaki gibi bir formasyon gerçekleştirdi:

1999 ve 2008 yılları sonrasında piyasanın nereye gittiğini hepimiz hatırlıyoruz. Trump’ın kural tanımayan doğası çok kısa sürede ortaya çıktı ve bunun da etkileri borsalarda pozitif olamaz.

Taşımacılık endeksi buradan gerilemeye başlarsa ki daha önce buna benzer formasyonlarda gerilemiş o zaman piyasalarda %20 civarında düzeltme olasılığı çok artar.

SP500 endeksi haftalardır iki ileri bir geri yapıyor, düşmekte zorlanıyor ama yukarı hareket de çok sınırlı. Günlük grafikte önemli bir dirence geldik, direncin altına düşüldü ve direnç sonra test edildi ve endeks direnci aşamayarak zayıflık sinyali gösterdi:

SPX haftalık kapanışları 2016 ilk çeyrek yüksek/düşük kapanışları ile çizilen fibonacci seviyeleri endeks üzerinde bir hayli etkili oldu:

SPX 2016 Ağustos ayında %138 dirence çarpıp geri geldi. 2017 yılı ilk çeyrekte ise %161,8 dirence geldi.

Trump’ın hali durumu ortada. Zücaciye dükkanına girmiş boğa gibi davranacağını ilan etti. Bu saatten sonra piyasalarda huzur beklemek trendler harika bir şekilde yükselerek devam edecek demek iyice zorlaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)