Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kur oynaklığı neden arttı ve durulacak mı?

27 Mart 2019, 07:06 - -

Dolar kuru Ağustos kur şokundan bu yana en büyük dalgalanmalarından birini yaşıyor. TCMB ilk atağı durdurarak dolar kurunda 5,84’den 5,34’lere düşüşü sağladı. Peki, bundan sonra ne olacak?

Dolar kurunda 22 Mart Cuma gününden bu yana olağan dışı fiyat hareketleri gözleniyor. Seçim öncesinde yaşanan aşırı fiyat hareketliliğini durdurmak için aksiyon alan Merkez Bankası spekülatörlerin önünü kapatınca TL bulmak maliyetli hale geldi. Londra swap piyasasında gecelik faizler yüzde 475’lere kadar çıktı. Dolar/TL kuru Cuma günü gördüğü 5,84’lü seviyelerden 5,4250’lere kadar geriledi.

Fiktif fiyat hareketleri
Fiktif fiyat hareketleri ile dolar kurunda büyük dalgalanmalara neden olan yurtdışı oyuncular TCMB’nin etkin atağı ile durulmuş görünüyor. Dolar/TL kuru 5,50 seviyesinin de altına geriledi. Dolar kurunda yaşanan sert düşüş kapatılan pozisyonlardan kaynaklanıyor.



Faiz zorlanıyor
Kurdaki bu hareketler bir yandan da TCMB’nin faizi artırmasını zorluyor. Aşırı oynaklık ve artan fiyatlar karşısında TCMB’nin harekete geçerek yüksek bir faiz artırımı gerçekleştirmesi için piyasa oyuncuları sıkıştırıyor.



Gecelik borç verme oranı yüzde 25,50 seviyesinde bulunuyor.

Geç likidite penceresi faiz oranı ise yüzde 27 seviyesinde.

TCMB’nin politika faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyordu. Son Cuma günü gerçekleşen atak ile TCMB piyasayı yüzde 25 ile 27 aralığından fonlamaya başladı.

Yerliler de aldı
Piyasadaki hareketlere baktığımızda Cuma günü dolar kuru değer kazanmaya başladığında birçok yerli yatırımcı da dolar aldı. Ana beklenti kurun Ağustos 2018’de olduğu gibi hızla yukarı tırmanacağı idi.

Spekülatif döviz talebi durdu
Gelişmelere baktığımızda ilk aşamada spekülatif döviz talebinin durduğunu görüyoz. Swap faizi Londra’da  %475’lere kadar çıkınca TL ihtiyacının ne boyutta olduğunu da gösterdi. Bu nedenle kurdaki geri çekilme sert oldu.

Şimdi doların seyri ne olacak?
Spekülatif döviz talebinin sönmesi mutlaka ki Türk Lirası’nda değerlenmeye neden olacaktır. Ancak burada asıl dengelenme, son dönemde yoğun şekilde döviz alan yerli yatırımcıların satışa geçmeleri ile görülecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)