Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Küçük yatırımcılar borsaların en büyük zenginliğidir

13 Mart 2017, 10:09 - -

Bu haftaki analizime Lüfer balığının gelişim evresi ve avlanma sırasında uyguladığı yöntemlere kısaca değinerek başlamak istiyorum.Lüfer balığının gelişimi ve hareket tarzı çok ilginçtir.İnsanoğlu tarafından denizlerin canavarı olarak nitelendirilen bu balık ağustos ayı sonlarına doğru Karadeniz'den Akdeniz'e doğru yolculuğa başlamaktadır.Bu yolculuk esnasında önüne küçük balık sürülerini alarak avlana avlana sırasıyle İstanbul Boğazı,Marmara,Çanakkale Boğazı,Ege denizi ve Akdeniz 'e doğru ilerlemektedir.Bir rivayete göre ABD kıyılarına kadar ulaştığı söylenmektedir.Mart ayı gibi içgüdüsel tekrar Karadeniz'e doğru çok hızlı ataklarla yolculuğa çıkmakta ve bu denize yumurtalarını dökmek üzere tekrar geri dönmektedir.
Lüfer balığı yumurtadan çıktıktan sonra sırasıyle defne yaprağı,çinekop, sarıkanat,lüfer,kofana ve çıplak adını alır.2 senede olgunlaşabilen lüfer balığının ömürleri 12 yıla kadar çıkabilmektedir.Boyları 1 metre ağırlıkları 14 kg a kadar yükselebilen lüfer balığının bu boylarına günümüzde rastlamak maalesef mümkün değildir.Lüfer sürüleri çok büyük olabilmektedir.9 km çapındaki sürüler görülmüştür.Böyle bir sürü, yem yani küçük balık sürüsüne denk geldiğinde sürüye yakın olan lüferler doysalar dahi yemi parçalarlar ki arkadaki arkadaşları da doyabilsin.Bunu bir tür sürü dayanışması olarak düşünebilirsiniz.Karadenizden İstanbul Boğazı' na giren sürü geniş alandan dar alana girdiği için insan gibi streslenmeye ve her balığa saldırmaya başlar.
Önüne küçük balık sürülerini (gümüş,çaça,istavrit,hamsi) katarak hem yemlenir hemde akıntı ile birlikte güneye doğru akmaya başlar.Küçük balıkları avlarken çok yavaş ve dikkatli davranan lüfer balığı bu avlanmayı tüm yolculuğuna paylaştıracak şekilde uygulayan yemine yaşama şansı da veren bir balık çeşididir.Günümüzde denizlerimizde avlanan balıkçılarımız maalesef lüfer balığına yaşama ve büyüme şansı vermemektedir. Yetkililer tarafından belirlenen ölçülere uymadan dikkat etmeden karşılığında hiçbir yaptırımıda olmayan bu avlanmanın sonucunda lüfer balığı yıllar geçtikçe azalmakta ve nesli sona doğru yaklaşmaktadır.
İnsanoğlu tarafından canavar olarak nitelendirilen balığın ömrünü sonlandıran hırs ve gözünü para bürüyen teknolojinin gelişimiyle birlikte sürüyü 50-100 km lik uzaklıktan tespit eden balığa tutulan ultraviyole ışınları ile hareket imkanı tanımayan insanoğlu olmaktadır.Her yıl çok daha büyük tekneler ile avlanmaya çıkan bu balıkçılarımız deniz kuruduğunda mutlaka avlayacakları birşey bulacaklardır diye düşünüyorum! Acaba kim kime canavar demeli onuda sizlerin vicdanına bırakıyorum.

Yatırım ortamlarında da durum maalesef yukarıdaki gerçeklerden farklı olmamaktadır.Özellikle borsalarda gözünü hırs büyümüş küçük yatırımcılara nefes aldırmak istemeyen onlara yaşama şansı vermeyen bir zihniyet gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Oysa ki küçük yatırımcılar borsaların en büyük zenginliğidir. Onlara sermayelerini büyütebilmeleri için şans verilmelidir. Küçük yatırımcıların piyasadan yok olmasının lüfer balığının neslinin yok olmasından hiçbir farkı yoktur.Bu yüzden küçük yatırımcıları eğitmek,yol göstermek,tecrübeleri paylaşmak,yaptıkları hataları göstermek ,destek vermek piyasaya gönül vermiş her kesmin görevidir.

Analizime teknik analizde sıkça rastladığımız ayı/boğa tuzakları ile devam etmek istiyorum.Kasım başı ile Şubat sonu arasında yaklaşık 4 aylık süre zarfında hem ayı tuzağını hemde boğa tuzağını kısa sürede tecrübe etmiş bulunuyoruz.Biraz sonra grafiklerle göstereceğim bu tuzakların önce yatırımcı dilinde açıklamalarını yapmak istiyorum.Ayı tuzağı piyasanın dip yaptığı seviyelerde yatırımcıların moralinin ve psikolojilerinin bozuk olduğu pozisyonda oldukları bir dönemde çok önemli destek seviyelerinin aşağı zorlanması hatta kısa bir süreliğine kırdırılarak sanki aşağı kopuşun başladığına ikna edecek işlemlerle yatırımcıların ellerindeki hisseleri toplamaya çalışan hareket tarzıdır.Boğa tuzağı ise ayı tuzağının 180 derece zıttı bir görüntü çizmektedir.Direnç seviyelerinde düşük seviyelerden hisselerini satan piyasa kopacak gidecek psikolojisine doğru ilerleyen yatırımcıların teknik direnç seviyelerinin anlık kırdırılması ile hisse senetleri trenine binmesini amaçlayan formasyonlardan bir tanesidir.

2016 özellikle Türkiye de yatırım yapan yatırımcılar için kabus gibi bir yıl olmuştu.Analist ve uzmanlar için birçok tecrübenin aynı yıl içerisinde yaşanmış olması ne kadar üzücü olsa da tecrübe konusunda çok fazla pişmeyi beraberinde getirmiştir.Yukarıdaki grafiğimizde 2016 yılı içerisinde 3 kere ayı tuzağının yaşandığını görmektesiniz.Ocak,Temmuz ve son olarak Aralık başında yaşanan ayı tuzakları sonrasında piyasanın yukarı yönlü vermiş olduğu tepkileri görmektesiniz.Borsanın gelişmekte olduğu yıllarda genelde bu tuzaklar pek fazla görülmezdi.Trend aşağı yada yukarı kırıldığı anda trend yönüne hareketler sertleşirdi.Ancak yıllar geçtikçe insanların kazanma hırsı arttıkça bu tür tuzaklar daha fazla yaşanmaya ve kurgulanmaya başladı.2016 yılında yaşanan 3 tane Ayı tuzağı sonrasında 2017 yılı başında bu seferde ters yönlü Boğa tuzağı yaşandı.89.600 lerden geçen direnç seviyesi kısa bir süreliğine kırılmış gibi olsada sonrasında gelen satışlarla birlikte fiyatların tekrar trend direncinin gerisine çekildiğine şahit olduk.

Teknik olarak her zaman göremeyeceğimiz bu görüntüyü sizlerle paylaştıktan sonra gelecek hafta ile ilgili teknik detayları sizlerle paylaşmak istiyorum.

VİOP
Viop ta seans içerisinde yaşanan hareketlerin bir açıklaması olabilir mi?Hiç sanmıyorum.Gün içerisinde bakıyorsunuz merdaneli çamaşır makinaları gibi bir aşağı bir yukarı yapan fiyatların gerçekten hedge amaçlı yapıldığına ikna olmak mümkün değil. Milyar dolarlık bankaların bilançolarına,karlılıklarına,sorunlu kredilerine,fiyat kazanç oranlarına bakılması gerekirken bu değerlere göre fiyatlarının belirlenmesi gerekirken bir bakıyorsunuz viop yukarı bankalar yukarı viop aşağı bankalar aşağı.Halbuki bence viopta yapılan işlemlerin piysada özelliklede bankacılık sektöründe yapılan işlemleri takip etmesi gerekmektedir. İnşallah bu yanlışın bir gün düzeleceğini temeni ederek teknik anlamda gelecek hafta için bazı ipuçlarını vermeye çalışacağım.
Öncelikle 112.500 lerden geçen tarihi direncin etkisini yaşadığımız apaçık ortada.Bu etkinin gayet normal olduğunu düşünüyorum.Çok hızlı ve dik açılı bir çıkış yaşadık.Tipik bir üçüncü dalga çıkışı ancak direnç seviyeside oldukça kalın.Bu seviyelerde ter atması direnci yoklaması topa basıp etrafına bakması gayet normal.3.dalga hedeflerine(mor) tekrardan göz attığımızda 112.700 lerden geçen direnç seviyesi ile 105 seviyelerinden geçen bir önceki direnç seviyesi arasında git-geller yaşandığına şahit olacağımız bir dönem olduğunu düşünüyorum.112.700 den geçen direnç seviyesi yukarı doğru kırılırsa 125.000 bir sonraki 3.dalga hedefi olacaktır.Ancak bu seviyelerde yaşanan çıkışlarda bazı uyumsuzlukların yaşandığına şahit olmaktayız.Bu uyumsuzlukların anlamı bu seviyelerde alıcıların fazla emin olmadığının ipuçlarını vermektedir.
Bizde o zaman bu hafta için STOP seviyesi olarak alacağımız seviye çıkış kanalı (yeşil) desteği olan 108.850 desteği olacaktır.Bu seviye pazartesi için geçerli olmakta diğer günler için yavaş yavaş yukarı doğru ilerlemektedir.113.000 kanal direnci 108.850 kanal desteği olacak şekilde bu haftanın ana fikri olacaktır. Peki bu kanal aşağı doğru kırılırsa hangi seviyelere doğru ilerlenir? 108.000 net olarak ilk destek seviyemiz olacaktır.Bu seviyenin altında 105.150 ve 102.800 seviyeleri önemli destek seviyeleri olmaya adaydır.Yükseliş kanalı aşağı kırılmaz ise kanal içerisinde yukarı aşağı hareketlilik ile 3.dalga çıkışının devam edeceğini vurgulamak isterim.Kanalın dip destek seviyesi kesinlikle STOP olarak kabul edilmelidir.

BİST

Bist grafiğimizde ise 92.500 lerden geçen 3.dalga hedef beklentimizin devam ettiğini belirtmek isterim.Ancak geçtiğimiz hafta yaşanan hareketler sonrasında bazı uyumsuzlukların oluştuğunu ve bu uyumsuzluklara dikkat edilmesi gerektiği uyarısını vermek istiyorum.Oluşan çıkış kanalı(turuncu) önümüzdeki haftaki filmin ana fikri olacaktır.Ya kanal içerisinde hareket devam edecek yada kanal aşağı doğru kırılacaktır.Perşembe günü kanalın altına sarkmalar olsada tam üzerinde yaşanan kapanış yatırımcıları fazlasıyla endişelendirmiş olmalı ki cuma günü hiçbir değişiklik olmamasına rağmen piyasada yukarı gitme isteğini güçlendirmiştir. 89.500 ile 92.500 bandında yer alan yükseliş kanalını çok yakından takip etmeye devam ediyoruz.92.500 lerden geçen 3.dalga hedefinin güçlü bir direnç bölgesi olduğunu,bilanço açıklama döneminin bu hafta sonu ile sona ereceği gerçeğini teknik olarakta geçtiğimiz hafta yaşanan hareketler sonrası oluşan uyumsuzlukları tekrar hatırlatarak olası yükselişlerde kar realizasyonlarının yaşanabileceğini vurgulamak istiyorum.Trend tam tersine döner mi ? sorusu bu ara çok sorulmaya devam etmekte.Benim barometrem (sarı/kırmızı) ufukta böyle bir dönüşün olabileceği sinyalini henüz vermemektedir cevabıyla noktalamak istiyorum.Kar realizasyonlarında 87.700 ve 85.400 desteklerine dikkat edilmesinin altını önemle çiziyorum.Bol kazançlı bereketli hepsinden önemlisi sağlıklı ilim ve akıl dolu bir hafta diliyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAKAN DUMAN15 Mart 2017 15:06

    Yine harika bir analiz ve muthis bir bakis acisi olmus. Degerli calismalariniz icin gercekten cok tesekkur ederim.

  • Ankaralı15 Mart 2017 12:47

    Her şeyi tüketiyoruz maalesef yazık oluyor.Değerlerimiz tükeniyor.Ne için bitmeyen hırs ve para sevgisi.İçim acıdı yazıyı okuyunca.Dokundu be.Tebrikler

  • Fahri 15 Mart 2017 08:47

    Değerli analizleriniz ve paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler.Devamını bekliyoruz.

  • ORHAN KARADAĞ15 Mart 2017 01:47

    Asfalt yine ağlamış :)

  • Sinan 14 Mart 2017 20:30

    Hocam yine 10 numara beş yıldız yazmışın eline emeğine kalemine aklına gönlüne sağlık

  • Serpil14 Mart 2017 19:37

    Döktürmüşsünüz yine... Teşekkürler...

  • Baran14 Mart 2017 09:26

    BIST100 için kuruluşundan bu yana en güçlü olasılıkla etiketlendirdiğiniz EW sayımı yayınlamanız mümkün müdür lütfen.

  • Seyfettin14 Mart 2017 09:25

    Müthiş bir analiz tebrikler ve çok teşekkürler

  • İyi bir adam 14 Mart 2017 09:09

    Teşekkürler sayin hocam. Iyiler daima kazansın....

  • Baran14 Mart 2017 08:37

    Tebrikler gündem medya grubu, bay analiz bir harika. Bu analizlerinizin daha sık güncellenerek ve çoğalarak devamı dileğiyle...

  • Bursalı Yaşar 14 Mart 2017 08:00

    Ders alınması gereken notların olduğu Harika bir çalışma olmuş emeğinize sağlık

  • onur 13 Mart 2017 22:37

    küçük büyük yatırımcı diye bişi olamaz herkesin parası kendine göre büyük paranın büyüğü küçüğü olmaz

  • hakkı13 Mart 2017 22:35

    helal olsun bu adama kimse bu adam yılladır kimsenin korumadığı her fırsatta parasını aldıkları küçük yatırımcının derdini ne kadar güzel anlamış ve anlatmış

  • Guli mina13 Mart 2017 20:44

    Bay analiz bu alark ı bi yorumlayıp sitenizde bu manipülasyonu ifşa edermisiniz küçük yatırımcı düşmanı bu şirketi lütfen ifşa edin saygılarımla

  • Emre13 Mart 2017 18:54

    Küçük yatırımcı diye bir olguyu maalesef sildiler bu piyasada.Borsa yönetimi için yabancı yatırımcılar çok daha önemli oldu

  • GÖKHAN KÜLAH13 Mart 2017 17:22

    VAROLUN HOCAM .SAYGILARIMLA.

  • Cemal13 Mart 2017 16:04

    Teşekkürler hocam Saygılar

  • Hikmet13 Mart 2017 15:26

    Yaz Bay Analiz küçük yatırımcıları soyanları yazın

  • Mevlut 13 Mart 2017 15:03

    Bay Analiz eline sağlık

  • melih13 Mart 2017 15:01

    sarkuysan bir örnek.araştırın inceleyin nasıl abidikleşmiş****soran yok..gören yok***onmilyonlar dönüyor.**k.yatıırmcı tabi soyulur ...hele halk gyo tam soydu..halka 1.3 dasn ver baskı koy hisseleri 80 milyon lota yakın beleşden geri al**nerde var ..yapan kamu halk**bankası bide**varlık fonu bankası yani**

  • Antepliler13 Mart 2017 12:28

    Bay Analiz helal Antepliler olarak çok beğeniyoruz elllerinden öpüyoruz

  • Zeki8713 Mart 2017 11:52

    Böyle yazılara can kurban kardeşler devam

  • flamenco7213 Mart 2017 11:45

    Bahsedilen tuzaklara düşmemenin kıyak bir yolu var; "Kendi hikayenizi kendiniz yazın.. Hikayenizi doğrulayan gelişmeler, bir ray oluşturup, şirket, o hikaye rayında fazla sarsılmadan gidiyorsa tek lot işlem yapmayın..endex isterrr düşsün ister daha da düşsün...Sallamadığımı; bu coğrafyadaki yatırım maceralarında yolları benle kesişmiş, selam verdiğim ve selamını aldığım dostlar bilirler:).Not; hisse senedinin, şirket ile hissedar arasında bir yönetişim kanalı olduğunu düşünürüm..Hatta, bu sıra dışı gibi görünen deneyim; sıkça yaşayabileceğiniz bir sıradanlığa kolayca dönüşebilir..Yeter ki şirketin ortağı olduğunuz fikrini içselleştirin:)

  • Gökhan Tunç13 Mart 2017 11:25

    Çok güzel bir yazı olmuş emeği geçen herkese teşekkürler

  • Metin Bilir13 Mart 2017 11:05

    Her hafta KY nin faydalandığı süper yazılar yazıyorsunuz.Allah razı olsun.

  • Şeniz d.13 Mart 2017 10:50

    KY nın okuması gereken cok basarılı ve sade anlatımlı bir analiz olmus. çok mersi

  • Husamettin..13 Mart 2017 10:46

    Bravo.luferler ky lari onune katmis yiyip bitirmeden gitmezlerrrr..

  • hami13 Mart 2017 10:19

    çok güzle bir analzi olmuş tebrikler bay analiz