İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Küçük şirketler 2016

30 Aralık 2016, 11:22 - -

Borsamız giderek daha fazla sayıda küçük şirketi barındırır oldu. Piyasa büyüklüğüne göre şirketleri sıraladığımızda toplam 416 şirketin yarıdan fazlası 250 adedi 250 milyon TL ve altında değerleniyor. En düşük değerli 100 şirketin değeri 33milyon ve 2milyon TL arasında değişiyor.

Yatırımcıların bu şirketlerde işlem yaparken motivasyonları dünyadaki örneklerine benzer olsa gerek. Küçük bir şirket bir deve dönüşecek ve büyük paralar kazanacak. Türkiye’de maalesef bu hikâye o kadar geçerli olamıyor. Benim bildiğim bu şekilde büyüyen şirket sayısı sınırlı LOGO yazılım bu duruma en iyi örnek.

Yatırımcının ilgisi de bitmediğine göre biz de incelemeye devam edeceğiz. Önemli olan bilgi sahibi olarak yatırım yapmak.

2015 sonunda en düşük piyasa değerine sahip 99 şirketin 2016 yılı getirilerine bakalım:

99 şirketin 38 adedi BİST’ten iyi, kalanı kötü. Küçük şirketlerin büyük çoğunluğu iyi performans gösterememiş.

Küçük şirketlerin ortalamaları ile olan ilişkisine bakalım, BİST için bir gösterge olabilir:

Küçük şirketlerin ortalama ve BİST ilişkisi diplerin tespitinde yardımcı olabilir. Küçük şirketlere çok az ilgi olduğunda (20 günlük ortalamasını geçen şirket sayısı diplere indiğinde) Borsa genelde diplere yanaşmış oluyor. Bu en azından 2016 için böyle.

RSI göstergesine de bakalım:

Küçük şirketlerin tamamı güç kaybettiğinde Borsa diplerde oluyor. Bu da iyi bir gösterge olabilir. Küçük hisselerin pozitif trend yapanlarının sayısı 2016 yılında yüksek değerlere ulaşmamış. Bu hisselerde sat-al davranış yapısı hâkim.

Mikro hisselerin volatilitesi anormal yüksek:

%9,68 demek en yüksek hisse için günde %70 olasılıkla-%20- %20 arasında oynayabilir demek. Mikro hisselerde volatilite büyük paralar kazandırıp kaybettirebilir.

Mikro şirketler 2016 kazandıranlarına bakalım:

Yukarıdaki grafik yıl içerisinde pek çok defa değişti. %300’leri aşan getiriler oldu ama sonuç değişmiyor yukarıdan hisseye yapışanlar hep zarar ettiler.

Küçük şirketler maalesef çoğu zaman spekülatif. Tahtaların darlığı kontrol edilmelerine imkân veriyor. Suni fiyat hareketleri de doğru düzgün ve hızlı şekilde soruşturulmadığı için bu hisselerdeki mağduriyetler de hiç bitmiyor. İlave olarak bu şirketlerin halka arz edilmiş olması, halka arz esnasındaki finansalları tekrar incelenmeli. Ben halka arz koşullarının iyice gevşetildiğini düşünüyorum. İyi bilanço analizi bu şirketleri almakta önemli bir kriter. Grup girmiş götüreceklermiş söylemi para kaybetmenin reçetesidir. Hisseler dar olduğu için adetlerin sayılması da kolay. Aracı kurumlar da sağ olsunlar bu tip işlem yapanlara ciddi kolaylıklar sağlıyorlar, komisyonları genelde ya yok ya çok düşük. Küçük bir araştırma yapılsa dediklerimin hepsi kanıtlanabilir.

Mikro değerli olarak nitelenen şirketlerin göstergelerini bu bağlantıdan indirebilirsiniz.

(Bağlantı için Adnan Salih’e teşekkürler)

TÜM OKUYUCULARIMIZIN YENİ YILINI KUTLARIM.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Durmamış Yürümüş31 Aralık 2016 10:49

    Sahtekarlık bitmez ama Sen Açığı gördünmü 1 2 gün içinde müdahale edebilme ve sistemde protokol açığı nı 1 haftada kapatabilen Büyük Güçlü Bir Devlet Kurumu olursa İnsanların kolayca çukura girmelerine mani olursun. Devler yolun ortasındaki rögarın kapağı olup olmaması varsa tahtadanmı? Yoksa daha sağlam pik demirmi? vs gibi düşünün yani.

  • Durmuş 30 Aralık 2016 15:55

    Ne türlü önlem alırsan al sahtekarlık bitmez.

  • Yorumspor30 Aralık 2016 15:24

    3-4 tanesi hariç çoğu çöp şirketler. Kesinlikle yatırım yapılacak şirketler değildir.