İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Küçük şirketler 2016 karnesi

17 Mayıs 2016, 13:08 - -

BİST100 kompozisyonuna baktığımızda küçük şirketlerin sayısal olarak hiç de azımsanamayacak boyutta olduğunu görebiliriz. Yatırımcılar da bu kağıtlarla oldukça ilgililer. Bu hisselere olan ilginin temelinde mutlaka küçük olması ve deneme amaçlı işlem yapılması olabilir. Bir diğer sebep ise küçük şirketlerin büyüyebileceği düşüncesi olabilir. 30 milyar TL değerindeki bir şirketin 60milyar TL’ye çıkması zor olabilir ama 10m TL şirketin değerinin 20m TL’ye çıkması daha olasıdır.

Küçük şirketlerin fiyat hareketleri diğerlerine göre daha aşırı boyutlar ulaşabiliyor. Bazı hisseler 3 kat değerlenirken bazı hisselerde neredeyse tüm değerini yitiriyorlar. Bu sene için örnek verecek olursak ARBUL, ETILR ve TRANSTÜRK ciddi değer yitirdi. OYLUM ise 3 kat kazandırdı.

OYLUM listeden çıkarılmış olarak (grafik şekli için) bu senenin en çok kazandıran küçük şirketlerine bakalım:

%50 ve üzerinde kazandıran 7 hisse var.

Kazançlar bedavaya gelmiyor volatilite ciddi yüksek:

RSI(14) <50 ve >55 topluca inceleyelim:

Bu gösterge BİST100’e pek benzemiyor bu hisseler ya düşüyorlar ya yükseliyorlar, yatay hareket pek yok. Piyasaya göre ise biraz gecikmeli hareket ediyorlar. Piyasadaki düşüş artarsa o zaman bu hisselerde toplu olarak yoğun satış başlıyor, aynı yapı alımlarda da geçerli. Genel piyasa gittikten sonra bu kağıtlar da hareketleniyorlar.

Ortalamalara göre bakalım:

Tespitler:

Bu hisseler topluca yükselmiyorlar, en yükek düzeyde bu sene 60-70 hisse ortalamaları üstüne çıkıyor.

Düşüşte topluca gerileyen hisse sayısı 70i pek fazla geçmiyor. Bu durum BİST100 hisselerinde 90’lara ulaşıyordu.

Bu hisselerde tekil olarak işlem yapmak eğer hissenin şeklini karakterini biliyorsanız iyi olabilir ama bu olasılık çok yüksek değil.

En çok yükselen OYLUM hissesinin sene başı ve dün itibarı ile takaslarına bakalım isterseniz.

İlk 10 04/1/2016

Dün itibarı ile ilk 10:

İki tarih arası değişimlere de bakalım:

Azalan ilk 10

Artan ilk 10:

Bu hisse ve diğerleeinde hisse adetleri çok küçük, eğer harekete katılmak için büyük bir rakam alırsanız dikkat çekersiniz ve istediğini gibi olmaz. Başka bir açıdan bakınca bir sürü küçükten oluşan bir toplam da eğer varsa bu hisselerdeki büyükler için bulunmaz nimet olacaktır.

Bu sene mesela Transtürk Holding bir ara çok popülerdi. Kimlerde azalmış bakalım:

Küçük hisselerde eğer sağlam temel analiz ile doğru hisse bulursanız o zaman yatırımlarınızın karşılığını fazlasıyla alma olasılığınız vardır, aksi takdirde bir maceraya girmiş olma ihtimaliniz yüksektir.

Maceradan kaçınabilmek için bir şey yapılamaz mı? Bu hisselere piyasa ağırlıkları çerçevesinde yatırımlarınızın toplam %5-10 mertebesine kadar yer vermek iyi olabilir.

Bu şirketlerin öncelikle;

Muhasebe kayıtlarını doğru yaptıklarını,

Karlı olduklarını,

Büyüme potansiyeli bulunduğunu,

İyi ve kaliteli bir yönetim ekibine sahip olduklarını,

Fiyat hareketlerinin anormal boyutlarda olmadığını,

Tespit etmek gerekiyor.

Muhasebeleri kontrol edebilmek için Beneish M Skor veya Piotroski yöntemlerini kullnabilirsiniz. M skor için Adnan Salih Bey’in burada paylaştığı dosyadan faydalanabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • piyasa18 Mayıs 2016 09:19

    hisselerde dollar bazında bir grafik bırakırsanız çok faydalı olacaktır bizim için 2011 yıllında dollar 1.810 cıvarıydı.tşk

  • piyasa18 Mayıs 2016 01:23

    tşk .emeğinize sağlık.

  • In tra Bey17 Mayıs 2016 21:35

    Sayın piyasa: Yorumunuzda haklılık payı olabilir. Yarın inceleyeceğiz.

  • piyasa17 Mayıs 2016 18:06

    2011 ylında halka arz edilenler bunlar.hiç biri daha arz fiyatının üzerine bile çıkmamış.yani 5 yıllık getirisi % kaç onu bir göster.hepisi zararda halka arz fiyatının üzerinde olanlar kaç tane