Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Krupiyer modeli iyiye gidiş değil

07 Eylül 2012, 00:00 - -

Son dönemde özellikle foreks işlemlerinin SPK tarafından düzenlenip yetki tanınması ile aracı kurumların el değiştirmesine ve yeni yatırımcıların sektöre ilgi duymasını sağlıyor.
Yeni aracı kurum sahiplerinin, altyapıya ve görselliğe yaptıkları yatırımlarla övündüklerini görmekteyiz. Hem yeni aracı kurum sahiplerine hem de hali hazırda sahiplik ve yöneten durumunda olanlara, atladıkları en önemli yatırımı hatırlatmak istiyorum.
Yaptığınız ve yapacağınız yatırımları insan faktörü bir noktaya taşıyacaktır. Salt fiziksel ve görsel yatırımlarınız, kurumlarınızı tek başına bir noktaya taşımaya yeterli değildir. Burada insan yani çalışan faktörüne yaklaşımları, vizyonlarının maalesef sürdürülebilir şekilde olumlu yöne gitmesine engel olarak, piyasamıza da zarar vermektedir.
Pazar payında ilk on kurum haricinde genelde, düşük maliyetle personel çalıştırma politikası, yetersiz çalışanlar ile hizmet vermelerine sebep oluyor. Diğer taraftan sektörün karlılığının düşük olması, iş alanını da dar tutuyor. Bu darlıktan dolayı, nitelikli işsizler de, düşük ücretlere çalışmak durumunda kalıyor.
Takdir edersiniz ki, sektör çalışanları ne kadar nitelikli olursa yatırımcıların aldığı hizmet kalitesi de aynı oranda yüksek olacaktır. Bu paralellikte tasarruf sahiplerinin kazanımları da artacaktır.
Üzülerek görmekteyiz ki, son dönemde asgari ücretin hemen üzerinde maaş ile çalışıp, prim odaklı gelir modeli, tasarruf sahiplerinin de son derece aleyhine bir çark oluşturmaktadır. Bu noktayı açmak önemli, düşük baz maaşla çalışan personel, prim almak için, müşterilerinin bol bol işlem yapmasına ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaç zaman içinde tasarruf sahibinin aleyhine işlemeye başlıyor, bir noktadan sonra yatırımcının para kazanmasından ziyade işlem yapması, personelin önceliği haline gelebiliyor. Personelin içine düştüğü durum maalesef, kurum yönetici ve sahiplerinin, krupiyer modeli yaklaşımlarından kaynaklanıyor.
Tasvir etmeye çalıştığım tablo dolaylı olumsuz etkileri ile tüm piyasaya zarar veriyor. Bu kıskaçta sıkışan personel, piyasaları takip edip, yatırımcının piyasa koçluğunu sağlıklı şekilde yapamıyor.
Mevcut hali ile, üniversitelerimiz de okuyan gençlerimizin de kariyer hedeflerinde, sermaye piyasası giderek itibarını kaybediyor… Bu konu da bizi üzüyor…
[email protected]
twitter: @arfunvr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster