Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kredi büyüme hızında artış ve Merkez’den yeni adım

25 Nisan 2022, 07:40 - -

Kredi büyüme hızı yüzde 45’i aştı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile TL cinsinden ticari krediler zorunlu karşılığında değişikliğe gidildi.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

KREDİ BÜYÜME HIZI TEMMUZ 2020'DEN BU YANA İLK KEZ YÜZDE 45'İ AŞTI

Kredi büyüme hızında ivmelenme geçen hafta da devam etti. BDDK verilerine göre 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı Temmuz 2020'den bu yana ilk kez yüzde 45'i aştı. Ticari kredilerdeki artış yüzde 50'ye yaklaşırken, tüketici kredisi büyümesi yüzde 17,7'de kaldı. Bununla birlikte özel bankaların tüketici kredilerinde son haftalarda artış dikkat çekti. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 13 milyar 115 milyon lira artarak 5 trilyon 525 milyar 383 milyon liraya çıktı.

MERKEZ DOLARİZASYONUN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYOR

Merkez Bankası zorunlu karşılık adımı ile dolarizasyonun önüne geçmeye çalışıyor. Merkez Bankası tarafından alınan kararla KOBİ, esnaf ve çiftçiye kullandırılan kredilerle ihracat ve yatırım amaçlı krediler haricindeki Türk Lirası cinsindeki kredilerin zorunlu karşılığa tabi tutulacağı belirtildi.

PİYASAYA GÖRE ASYA'NIN EN AGRESİF SIKILAŞMASI YOLDA

Öte yandan Başta FED olmak üzere birçok merkez bankası artan enflasyonla mücadele için agresif sıkılaşma döngüsüne hazırlanırken, Asya ülkelerinde de merkez bankaları adım atmaya hazırlanıyor. Piyasaya göre Asya'da en agresif sıkılaşmaya Hindistan imza atacak. Bank Of America'nın geçtiği nota göre Hindistan Merkez Bankası'nın 2023 sonuna dek 275 baz puan faiz artırması bekleniyor.

Bankalar ilk çeyrek bilançolarını açıklayacak

Bankaların ilk çeyrek bilançoları gelmeye başlıyor. Bankalar ilk çeyrek kârlılıkları ile öne çıkacak. Akbank ve Garanti Bankası izlenecek bilançolar olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik25 Nisan 2022 07:53

    ÜFE %100'ü geçmiş, şirketlerin işletme sermayeleri erimiş elbette %24 faizli ticari kredileri kaçırmazlar.