Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Köşk’e çıkacak isim belli Başbakan kim olacak?

15 Nisan 2014, 08:13 - -

Yerel seçim gerginliği, telaşı, heyecanı bitti. Artık piyasaların ve ülkenin yeni gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gözler ise, 30 Mart'ta sandıktan 'güvenoyu'yla çıkan İktidarda. Ve tabii Başbakan'da. Çünkü muhalefetin adaylarından ziyade Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e aday olup olmayacağı merak ediliyor.
Gerçi, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay seçim sonrası ve önceki gün yaptığı açıklamada,  “Adayımız yüzde 99 belli” diyerek soru işaretlerini büyük ölçüde yok etti.

BAŞBAKAN ADAY OLUR, İLK TURDA SEÇİLİR

Ankara kulislerinde ise manzara şöyle; Başbakan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak daha da önemlisi Cumhurbaşkanlığı seçiminin 10 Ağustos’taki ilk turda sonuçlanacağı, 24 Ağustos’a kalmayacağı konuşuluyor. Üstelik kesin bir dille. Önemli bir detay daha; Başbakan Erdoğan’ın 22 milyon ya da 23 milyona yakın oy olacağı tahmin ediliyor. Bu ise, partisi yerel seçimde 20 milyonu aşan oy oranı yakalayan Başbakan'ın, tarihi halk oylamasında bunun da üstünde bir 'evet'e ulaşacağı, yani yüzde 50'yi de aşacağı anlamına geliyor.

YABANCILARIN SENARYOSU NE?

Zaten seçim sonrası Türkiye’yi yeniden almaya başlayan yabancıların beklentisi de bu yönde. 30 Mart öncesi “Yüzde 45 ile AK Parti kazanır” diye rapor yazan bazı yabancı kurumların, iyimser senaryosu; Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e aday olması.

GEÇİŞ DÖNEMİNDE KİM BAŞBAKAN OLACAK?

Peki Erdoğan Köşk’e çıkarsa, geçiş döneminde yani Ağustos 2014 ile 2015 yılı ortasında yapılacak 25. Dönem genel seçimlerine kadar Başbakanlık koltuğuna kim oturacak?
Beşir Atalay, Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç… gibi birçok önemli kişinin ismi Meclis kulislerinde konuşuluyor.
Başbakan’a yakın bazı isimlerden aldığımız bilgilere göre geçiş döneminde Başbakanlık koltuğuna oturacak isim Mehmet Ali Şahin. 
Şahin, 15 Mart 2003’te Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakanlığı devreden Abdullah Gül’e bayrağı taşıyacak isim olarak gösteriliyor.

62. HÜKÜMETİ ABDULLAH GÜL KURACAK

58. Hükümet’i kurduktan sonra Köşk’e çıkan Abdullah Gül’ün 62. Hükümet ile geri dönmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Köşk'e çıkacak olan Başbakan’ın hükümet ile bağını koparmayacağı yine Ankara kulislerinde konuşulan en önemli konulardan biri. Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı’nın gerekli gördüğü durumlarda Bakanlar Kurulu’nu toplama yetkisini normal bir sürece dönüştüreceği ifade ediliyor. 
Bu arada, bazı basın organlarına yansıdığı gibi Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasında bir soğukluk da yok. Aksine, yeni siyasi şablonu birlikte şekillendirmeye hazırlanıyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)