İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Kendi hisselerini toplayan şirketlere yatırım

14 Ocak 2022, 11:02 - -

Hisse senetlerinden kazanmanın yollarından biri de hisselere dair izleri takip etmekten geçiyor. Kendi hisselerini toplayan geri alım yapan şirketler geleceğe yönelik prim yapan hisseleri tespit etme anlamında önemli bir referans oluşturuyor.

Borsada yüksek getiriler elde etmek için en önemli kriterlerden biri şirket ortaklarının kendi hisselerini borsada toplamasıdır. Şirketler geri alım yapıyor ya da ortaklar borsadan pay alımı yapıyorsa bu şirketin geleceğine güveniyorlar demektir.

Peki, borsada hisselerini geri toplayan her şirketin hissesine para yatırılır mı?

Şirket sırf geri alım yaptığı için bu şirkete para yatırılmaz. Önemli bir kriterdir doğru. Fakat sırf geri alım yaptı diye şirket hisselerine para yatırılması doğru değildir.

Kârlı, büyüyen bir şirketin ortakları, bu şirketlere para yatırmaya devam ediyorsa, hisseler prim yapmasına rağmen alımlar sürüyorsa, şirketin yatırımları varsa… işte o zaman bu şirketin geleceği parlaktır diyebiliriz.

Peki, borsada hangi şirketler hisselerini topluyor?

Büyük şirketler içerisinden aralık ayında gözüme çarpan şirketler:

Sabancı Holding, Arçelik, Şişe Cam, Bim Mağazalar en son aralık ayında geri alım açıkladılar.

Açıklanan rakamlar öyle çok yüksek rakamlar değil. Ancak alımların yapılması şirket açısından olumlu.

Bu şirketlerden Sabancı Holding’de uzun dönemler ansızın ailenin pay satışı ile gündeme geliyordu. Bu da hisseleri baskılıyordu. Şirketin pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek için kasım ayında gerçekleştirdiği alımlar sonrasında aralık ayında alımları hisseye dair baskıyı da ortadan kaldırmış görünüyor.

Şirketin iştiraklerinden birinin daha halka arzının gündeme gelmesi ise yeni bir hikâye oluşmasını sağlayabilir.

SABANCI HOLDİNG İŞTİRAKLERİ

GERİ ALIM NEDİR?

Şirket yöneticileri, şirketin durumu ve geleceği hakkında, piyasadaki yatırımcılardan daha fazla bilgiye sahiptirler. Şirket yönetiminin hisse geri alımına gitmesi, piyasadaki yatırımcılarda, piyasada hisse senetleri gerçek değerinin altında kaldığı algısı oluşturmaktadır. Bu algı (sinyal) da piyasaya olumlu yansımaktadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)