İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Kazandıran, kaybettiren ve en ucuz hisseler

05 Temmuz 2016, 09:20 - -

BREXIT sonrası hafta piyasalar için oldukça pozitif geçti. Dünya borsaları değer kazanırken bu BIST100’e de yansıdı.

BREXIT sürpriz olarak nitelendi, sonraki 1-2 günde korkutucu satışlar gördük fakat devam etmedi. Aslına bakılırsa FTSE100 endeksinin BREXIT ertesinde %10 ve daha fazla düştükten sonra günü %3 civarında eksi kapamış olması bir işaretti. Bu tip dipten dönüş harketleri çoğu zaman takip eden günlerde yukarı yönde istek yaratıyor. Hafta içerisinde BREXIT korkularının yanlış mı olduğunu analiz etmiştik.

Geçtiğimiz hafta XU050 hisselerinin sadece 8’i düştü, 42 tanesi yükseldi.  ECILC  pozitif ayrışırken TAVHL, NETAS negatif ayrıştı.

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta uzun sayılabilecek bir dönemden sonra yükselişe geçti:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Mayıs ayında 2016 getirisi %6,45e kadar geriledikten sonra düzeltme sayılabilecek şekilde %9,30’a yükseldi, 17 Haziran’da yeni dip seviyesini %5,59 ile gördükten sonra XU050 son hafta yükseldi, 2016 getirisi  %9,36 oldu. BREXIT şoku sonrası endeksin güçlenmeye başlaması pek çok analist için ise sürpriz oldu. Pekçok yatırımcı ise BREXIT olayını takip eden 1-2 gün içerisinde oyun dışı kaldı.

Geçtiğimiz haftanın Borsa’da sektör lideri SPOR oldu, bu sektörün lokomotifi ise GSRAY idi. İNŞAAT, TEMEL METAL, METAL EŞYA ve TEKSTİL endeksleri de haftayı pozitif geçirdi. En kötü sektör ise HALKA ARZ endeksi hisseleri oldu.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %2,99. Bu hafta bu grubun getirisi %3,11. Listede yeri en çok değişen hisseler: NETAS, ZOREN,TKFEN, CCOLA, SAFGY. ECILC ve TOASO grubu yukarı çekmiş.

Önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %5,44 düşen kaybedenler grubu bu hafta %5,61 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta kar etti. GSRAY, IHLAS,CLEBI performansları %10 üzerine çıktı.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini TKFEN hariç yine spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TSPOR ikinci, TKFEN üçüncü sırada. ARBUL, TRNSK ve ETILR hisselerine en yakın kaybeden MENBA.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

BJKAS şampiyon olmasına rağmen zirvesinden %46 geriledi, tekrar zirveye gelebilmesi için %100 kazandırması gerekiyor.

Diplerine yakın hisseler:

EGEEN, HALKB, KOZAA, DOHOL, AKSA yılın diplerine yerleşti.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

ECILC yeni zirve yaptı, TTRAK, TOASO, TRKCM zirvelerine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, HALKB, TUPRS, VAKBN ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemli başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle FENER,BJKAS, GSRAY negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.  Spor kulüpleri futbolcu yetiştirip satmayı öğrenemedikleri sürece bu şekilde devam edecekler. HALKB ve THYAO defter değerlerinin yarısında devam ediyorlar.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, VESTL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında CRFSA, ECILC, AFYON,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler olumlu performans sergilemişti. Son satışlarla EV/EBITDA oranları cazip hale gelen şirketler arttı.

BİST100 en değerli şirket 33,7 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket  180 milyon TL ile METRO.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen trend çizgisi 1,2 ve 3 noktalarında yükselişi durdurmuştu, bu sene Mart ayında 4 noktası geçilmiş ve endeks 87bine kadar yükselmişti.

Mayıs ayında trend 5 noktasında kırıldıktan sonra endeks gerilemeye devam etmişti.

Haziran ayında BREMAIN umutları ile yükselen endeks alçalan trendi kırmaya çalıştı ama BREXIT neticesinde tekrar trendin altına geriledi en düşük 74000 görüldükten sonra yine alçalan trende doğru yönelen endeks haftayı 77952 fiyatında kapadı:

RSI(14) 50’nin üzerinde MACD negatif bölgede olmasına rağmen eğimi pozitif ve konsolidasyonu işaret ediyor. Tüm hafta kapalı olacağız, yurtdışı borsalar bozulmazsa bayram dönüşü pozitif hareketin devam etmesi olasılığı yüksek, henüz yurtdışından pozitif olarak ayrışabilmiş değiliz.

Endeks DAX ve SP500e karşı geçen hafta daha az yükseldi, Mayıs ayının kayıplarını geri alabilmek için ise daha çok yola ihtiyaç var:

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,79 , BİST30 F/K ise 9,74 oldu. BİST100 ortalamanın altında ve ortalamaya göre %3,3 ucuz.

İyi Bayramlar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)