İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

İsviçre Merkez Bankası sürpriz hamlesi piyasalarda kaos

15 Ocak 2015, 15:22 - -

İsviçre Merkez Bankası EURCHF paritesinde 1.20 seviyesini taban olarak uzun bir süreden bu yana savunuyordu. Bugün SNB piyasalarda “bedava” EURCHF put olarak nitelenen aksiyonunu durduracağını açıkladı ve tahmin edeceğiniz üzere piyasa özellikle foreks dağıldı:
USDCHF ilk anda 1.02 seviyesinden 0,8181 e kadar geriledi, 0,9266 tepki verdikten sonra 0,8795 civarında işlem görmeye devam ediyor. 
EURCHF ise doğal olarak 120 civarından %22 civarında düşerek en düşük 0,99 bölgesini ziyaret etti. SNB’nin tekrar piyasaya girerek alım yaptığı söylentileri sonrası 1.06 düzeyine yükselip tekrar 1,03lere geri geldi.
4 saatlik grafikler:

Normalde bu grafiklere bakan bir yatırımcı/dealer sistemde arıza olduğunu düşünür ama gerçeğin ta kendisi. 
ECB, Avrupa Merkez Bankası’nın 22 Ocak’ta yapacağı toplantı öncesinde İsviçre Merkez Bankası bu hareketi ile önleyici aksiyon almış oldu. İsviçre Merkez Bankası aynı zamanda faizi de -%0,75e düşürdü. 
SNB’nin hareketi sadece foreks piyasasını etkilemedi, S&P500 vadeli kontratları da 2027 düzeyinden 1988lere kadar geriledi:

İsviçre borsası bir ara %13 civarında geriledi.
Daha önceki yazılarımızda sıklıkla değinmiştik: Merkez Bankalarının finans piyasalarındaki ağırlıkları çok arttı, piyasa bildiğimiz anlamda piyasa olmaktan çıktı. Bir Merkez Bankasının hareketi ki ECB ve FED’e göre küçük bu kadar büyük dalgalanma yaratabiliyorsa ECB ya da FED’den beklenmedik bir hareket gelse muhtemelen ortada piyasa diye bir şey kalmayacak!
Piyasalar Merkez Bankalarına bağımlı ve bu bağımlılıktan kurtulmaları imkânsıza yakın. Merkez Bankalarının hareketlerini tahmin edebilen yatırımcılar büyük karlar elde edebilirler. Ortalık sakinleştikten sonra piyasaların normal seyrine kaldıkları yerden devam etmelerini beklemek normal olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)