Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

İstediğiniz risk ve getiri grubuna göre hisseleri nasıl bulursunuz?

12 Ocak 2021, 11:25 - -

Borsada işlem gören şirketleri risk ve getiri haritasında görerek istediğiniz risk grubuna göre hisse senetlerini seçebilmeniz mümkün.

Finnet2000 Borsa Bilgi Sitesinden yararlanarak Borsa 30 hisselerinin risk ve getiri haritalarını çıkardık.

Borsa 30 Hisselerinin risk ve getiri haritası

Harita dört bölümden oluşmaktadır.

1. Birinci bölgede getirisi yüksek riski düşük şirketler yer almaktadır. Bu hisseler:
ARCLK
DOHOL
EREGL
GUBRF
KOZAL
PETKM
TSKB

2. İkinci bölgede getirisi ve riski yüksek şirketler yer almaktadır.
AKBNK
GARAN
ISCTR
KRDMD
KCHOL
PGSUS
SAHOL
YKBNK

3. Üçüncü bölgede getirisi düşük riski yüksek şirketler yer almaktadır.
HALKB
TAVHL
THYAO
TTKOM
VAKBN

4. Dördüncü bölgede getirisi düşük ve riski düşük şirketler yer almaktadır.

ASELS
BIMAS
EKGYO
KOZAA
MGROS
OYAKC
SISE
TKFEN
TCELL
TUPRS

Risk Getiri Haritası nedir? Nasıl kullanılır?

Risk-Getiri Haritası: Hisse senetlerinin getirileri ile risklerini grafiksel görmek hisselerin risk ve getirilerini karşılaştırmayı kolaylaştırır. Hisse senetlerinin risk ve getirilerin toplandığı bölgeler görülebilir. Böylece, diğer hisselere göre daha çok ya da az riskli olan hisseler, getirisi daha çok ya da az olan hisseler kolayca görülebilir.

Getiri ve Risk: Hisse senetlerinin geçmiş performanslarını incelerken, gelecekte de bu performanslarını sürdürmeleri beklenemez. Fakat uzun vadede bakılacak olursa gelecekteki performansları hakkında fikir yürütmek için iyi bir dayanak olabilir. Aynı şekilde, geçmiş getirilerin standart sapması değişik yatırımların riskleri hakkında fikir verebilir. Yatırım tercihinde; hisse senetlerini seçerken getiri ile risk arasında bir tercih yapılmalıdır. Getirisi yüksek olan ve riski düşük olan hisse senetlerin seçilmesi yatırımın doğruluğuna katkıda bulunabilir. Ayrıca, riski yüksek olup getirisi düşük olan hisse senetlerinin tercih edilmemesi daha uygun olabilir. Genellikle, getirisi yüksek olan hisse senetlerinin riskleri de yüksek olur.

Beklenen Getiri: Hisselerin günlük getirilerinin geometrik ortalamasını verir. Geometrik ortalama n tane getirinin çarpımının n. dereceden kökü alınarak hesaplanmaktadır :

Karekök[(100+100)*(100-50)] - 100 = %0 olur.

Geometrik Ortalama = ( (1+x1)*(1+x2)*(1+x3)*...*(1+xn) )(1/n) -1

Ortalama Getiri: Hisselerin günlük getirilerinin aritmetik ortalamasını verir. Getirinin hesaplanmasında iki farklı yöntem uygulanabilmektedir. Bunlar aritmetik ve geometrik ortalamalardır. Örnek olarak bir finansal varlığın geçmişteki getirileri aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi olsun:



Aritmetik ortalama alınarak getiri hesaplanırsa :

[100 + (-50)] / 2 = %25 getiri olur.

Getiriler x1,x2,x3,...,xn ise

Aritmetik Ortalama=(x1+x2+x3+...+xn)/n

Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, 3. yılda fiyat 1. yıldakine eşit olmaktadır. Hesaplanan getiri %25 olmasına rağmen gerçekleşen getiri %0'dır.

Aritmetik ortalamanın bu sakıncasına karşılık ikinci yöntem olarak geometrik ortalama kullanılmaktadır.

Hisselerin günlük getirilerinin geometrik ortalamasını verir. Geometrik ortalama n tane getirinin çarpımının n. dereceden kökü alınarak hesaplanmaktadır :

Karekök[(100+100)*(100-50)] - 100 = %0 olur.

Geometrik Ortalama = ( (1+x1)*(1+x2)*(1+x3)*...*(1+xn) )(1/n) -1

Risk (Standart Sapma): Getirilerin standart sapmasını verir. Risk, bir finansal varlığın getirisinin gerçekleşme durumundaki belirsizlik olarak tanımlanmaktadır.

Yatırımcılar ancak ekstra bir getiri söz konusu olduğunda risk üstlenme eğilimindedir. Örneğin bir yatırımcı yatırdığı 50.000 $ için %50 ihtimalle 10.000 $ kazanırken, %50 ihtimalle de 10.000 $ kaybetmektedir. Paranın azalan marjinal faydası sebebiyle yatırımın 60.000 $'a çıkmasının hoşnutluğu, 40.000 $'a inmesinin hoşnutsuzluğundan daha az olacaktır. Azalan marjinal fayda, yatırımcıların çoğunlukla riskten kaçınan yatırımcılar olduğunu ifade eder. Genelde yatırımcılar riske katlanırlar, fakat sadece daha fazla getiri için. Değişkenliğin riskin bir ölçütü olarak kabul edilmesi durumunda, riskin istatistiksel metotlarla hesaplanması mümkün olmaktadır. Riskin tanımında kullanılan metot ya beklenen getirinin standart sapması ya da varyansıdır. Standart sapma varyansın karekökü olduğundan basitçe ifade edilebilir ki her ikisi de aynı şeyi söylemektedir.

Risk = Karekök(£(xi-Getiri)2/(n-1))

Beklenen Getiri / Risk: Hisse senetleri getirisi ile risk arasındaki ilişkinin anlaşılmasını kolaylaştırır. Beklenen Getiri / Risk oranı düşük olan hisse senetlerinin tercih edilmemesi daha uygun olabilir. Getiri / Risk oranı büyük olan hisse senetlerinden tercih yaparken istenen getiri arttığında riskin de arttığı görülecektir. Böylece, beklenen faydanın arttırıldığında, katlanılacak riskin arttığı görülecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSA MI AT YARIŞI MI12 Ocak 2021 22:59

    6’lı ganyanda kazanan atları matematiksel işlemlerle ispat edenler her zaman olmuştur.BU yazılanlarında o işlemlerden hiçbir farkı yok ‘’kime göre getirili, neye göre riskli’’ birde ne kadar risk o kadar getiri DERLER , BİST hergün rekor kırıyor .Bankalar düşerken  oyun kurucu BORSA endekslerini ayarlar rekor kırarken bankalar da açığa satış olduğu için ayarı bozmaz rekorlar rekorlar yatırımcı önemsiz rekor kırıyoruz Garanti TSKB Akbank  bist rekor kırarken Bankacılık endekside yükselir Kamu bankaları HALKBANK, VAKIF banka değilmiş gibi ne rekor kıran borsaya nede bankacılık endeksine göre hareket eder ne yapar KY tokat manyağı eder Yönetimi sorarsanız sözde hisse alıp destek oluyor.YTD rüyalardayım

  • Serhat12 Ocak 2021 14:31

    Şahsen ben bu yazınızı beğendim. Keşke 4 yıl öncede aynı analizi yapıp bize yön konusunda yardımcı olsaydınız. Yarı yarıya düşen sahipsiz hisseyi almazdık. Davanın uzatılacağını, girilmeyen davalara tazminat ödeyeceğimizi yönetim kurulunun haksızlık karşısında susacağını, endeksin çıkışında stabil, endeksin düşüşünde sert düşeceğini bilebilirmiydik? Sadece onlar kendilerine yapacakları zam konusunda toplansınlar. Paranın miktarı ne kadar büyükse o kadar değerliyiz sanırım. Eleştiriler umurlarında olsa, yerli yatırımcı nefes almakta bu kadar zorlanmazdı kanaatimce.

  • Şahin kus12 Ocak 2021 13:02

    Kat kat yükselmiş hisseler düşük risk durumunda gösterilmiş,ifiyatı ve firmanın geçmişi arastirilmali

  • TRADER12 Ocak 2021 12:57

    TSKB doğru teşekkürler rasyonel bir değerlendirme.

  • misafir12 Ocak 2021 12:43

    yanlış bir analiz olmuş, tskb ve gübre son günlerde malum, diğer taraftan diplerde gezinen vakıf ve sürünen tcell  yanlış grupta